Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ταιριάζει σε Alpha, Πειραιώς το σχέδιο ΤτΕ για μείωση κόκκινων δανείων

Ταιριάζει σε Alpha, Πειραιώς το σχέδιο ΤτΕ για μείωση κόκκινων δανείων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ταιριάζει σε Alpha, Πειραιώς το σχέδιο ΤτΕ για μείωση κόκκινων δανείων

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Η πρόταση της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση τόσο τις προβλέψεις όσο και τα σημαντικά κεφαλαιακά τους αποθέματα.

Αυτό επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, σημειώνοντας ότι πιο κοντά στην πρόταση της ΤτΕ είναι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό γιατί οι δύο τράπεζες έχουν δεσμεύσει μεγαλύτερο ύψος κεφαλαίων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα - NPEs (π.χ. η Alpha Bank έχει απόθεμα περί τα 2 δισ. ευρώ στα κεφάλαιά της) και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με πιο ευέλικτο τρόπο για τον σκοπό μείωσης των δανείων σε καθυστέρηση, δυνατότητα που περιορίζεται σημαντικά σήμερα λόγω της νομοθεσίας περί αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Οπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, όλες οι τράπεζες θα έχουν μετά τη μεταφορά των δανείων καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων με μικρότερη συμμετοχή σε αυτά των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο σχήμα που προτείνει η ΤτΕ, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια της κάθε μιας να επιλέξει εάν της ταιριάζει περισσότερο το μοντέλο του υπουργείου Οικονομικών ή αυτό της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πρόταση της ΤτΕ στοχεύει στο πλέον προβληματικό σκέλος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, δηλαδή στα δάνεια που είναι σε βαθιά καθυστέρηση και έχουν καταγγελθεί, δίνοντας τη δυνατότητα για ουσιαστική μείωσή τους, χωρίς την ανάγκη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει μείωση των NPEs περίπου στο μισό (από τα 80 δισ. ευρώ σήμερα) με παράλληλη διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε διψήφιο επίπεδο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Με βάση ενδεικτικά στοιχεία μπορεί να προκύψει κατά μέσον όρο επιβάρυνση έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες (3%) του δείκτη βασικού δείκτη κεφαλαιακών απαιτήσεων (CET1), η οποία ωστόσο μπορεί να αναπληρωθεί σε βάθος τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την οργανική κερδοφορία των τραπεζών. Επιπλέον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΤτΕ, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τον συνολικό δείκτη κεφαλαίων στα υφιστάμενα επίπεδα με έκδοση ομολογιών χαμηλής εξασφάλισης (Tier II), δεδομένης της ουσιαστικής εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει δεσμευθεί ότι θα εξετάσει το σχήμα που προτείνει η ΤτΕ. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται η σύσταση ομάδας εργασίας. Η πρόταση έχει πάντως παρουσιαστεί στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές των τραπεζών αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η σύμφωνη γνώμη της οποίας είναι αναγκαία για την υλοποίησή της. Στο πλαίσιο αυτό ο διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ Σπύρος Παντελιάς είχε την προηγούμενη εβδομάδα επαφές στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας στις εποπτικές αρχές τις επιπτώσεις του προτεινόμενου σχεδίου στα κεφάλαια κάθε τράπεζας.

Σημειώνεται ότι στο βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογιστεί σε 3 ποσοστιαίες μονάδες (περί τα 3-5 δισ. ευρώ για όλο το τραπεζικό σύστημα) και η επίπτωση διαφοροποιείται ανά τράπεζα. Τα νέα σενάρια που έχει «τρέξει» η ΤτΕ εκμηδενίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε βάθος τριετίας, καθώς περιορίζουν τις προβλέψεις που θα υποχρεωθούν να πάρουν οι τράπεζες από το 2019 με βάση τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη κάλυψη με προβλέψεις και των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος οκταετίας, δηλαδή έως και το 2026. Με βάση τα σχετικά σενάρια, περιορισμένη υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι και η επίπτωση για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα καλύψει μέσω του αναβαλλόμενου φόρου τη διαφορά από την τιμή μεταβίβασης των κόκκινων δανείων στο SPV και το ποσό που θα ανακτηθεί από την ανάθεση αυτών των δανείων από ανεξάρτητο διαχειριστή.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text