Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μειώθηκαν, αλλά δεν μηδενίστηκαν τα χρέη του Δημοσίου τον Δεκέμβριο

Μειώθηκαν, αλλά δεν μηδενίστηκαν τα χρέη του Δημοσίου τον Δεκέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μειώθηκαν, αλλά δεν μηδενίστηκαν τα χρέη του Δημοσίου τον Δεκέμβριο

Ακαρπη έληξε και η δεύτερη προθεσμία στην οποία είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές για την πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το τέλος του 2018. Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για τον Δεκέμβριο του 2018 δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν μεν, στα 2,039 δισ. ευρώ, έναντι 2,575 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, αλλά δεν μηδενίστηκαν.

Ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί ήταν ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο. Ωστόσο, αυτός δεν επετεύχθη και δόθηκε άτυπη παράταση έως το τέλος του έτους. Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ούτε αυτός ήταν εφικτός. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είχε εξαγγείλει τον περασμένο Μάρτιο τον στόχο μηδενισμού τους έως το τέλος του μνημονίου, επανήλθε τον Δεκέμβριο λέγοντας ότι από τα 2,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών (του τέλους Νοεμβρίου), το 1,5 δισ. ευρώ αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ Δημοσίου και προμηθευτών και γι’ αυτό καθυστερεί η εξόφλησή τους.

Οι δανειστές, πάντως, έχουν εγγράψει το θέμα ψηλά στην ατζέντα των εκκρεμοτήτων τους, και σε σημείωμα της Κομισιόν προς την κυβέρνηση, λίγο πριν από την άφιξη της αντιπροσωπείας τους στην Αθήνα για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, προειδοποιούσαν ότι αν δεν απορροφηθεί σημαντικό μέρος των 900 εκατ. ευρώ της τελευταίας δόσης του ESM, που προοριζόταν γι’ αυτό τον σκοπό, ίσως δημιουργηθούν επιπλοκές στην εκταμίευση των κερδών των SMPs και ANFAs. Μένει να φανεί αν η μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου θεωρείται ικανοποιητική.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν στο τέλος Δεκεμβρίου σε 1,533 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ήταν 506 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών να φτάνει τα 2,039 δισ. ευρώ. Ενα χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του 2017, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 3,321 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, εντός του 2018 εκταμιεύθηκε 1,5 δισ. ευρώ από τον ESM για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά, εξάλλου, ο ESM έχει διαθέσει, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, 7 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον Δεκέμβριο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν σχεδόν 6 δισ. ευρώ, επομένως στα τρία αυτά χρόνια μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, παρά τα 7 δισ. που διατέθηκαν από τα δάνεια του ESM γι’ αυτό τον σκοπό. Σημειώνεται ότι μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της είναι να μη δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text