Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μειώθηκε σημαντικά το επιτόκιο στα 3μηνα έντοκα

Μειώθηκε σημαντικά το επιτόκιο στα 3μηνα έντοκα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μειώθηκε σημαντικά το επιτόκιο στα 3μηνα έντοκα

Σημαντική «βουτιά», και μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης, σημείωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας στην οποία προχώρησε την Τετάρτη το ελληνικό Δημόσιο, με τη βελτίωση του κλίματος γύρω από τους ελληνικούς τίτλους –που ξεκίνησε λίγο πριν από τα μέσα Ιανουαρίου και ενισχύθηκε κατά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με το νέο 5ετές ομόλογο– να συνεχίζεται.

Πιο αναλυτικά, το επιτόκιο στα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 13 εβδομάδων μειώθηκε κατά 25% και στο 0,50% από 0,67% που είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 9 Ιανουαρίου. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ –625 εκατ. που ήταν το ύψος της δημοπρασίας συν 187,5 εκατ. από μη ανταγωνιστικές προσφορές– ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,11 φορές έναντι 1,83 φορά στην προηγούμενη δημοπρασία, με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν το 1,316 δισ. ευρώ.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζει να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους, έστω και αν το ράλι που σημείωσε η ευρύτερη αγορά στον απόηχο της έκδοσης του 5ετούς «πάτησε φρένο» αυτή την εβδομάδα. Χθες, η απόδοση του ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 κινήθηκε σταθεροποιητικά στο 3,902% (στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο), ενώ η απόδοση του ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2023 παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών και στο 2,76%. Σε ό,τι αφορά το νέο 5ετές, η απόδοσή του έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα επίπεδα του 3,3%, αρκετά χαμηλότερα από το 3,6% της έκδοσης.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η προσεκτικά σχεδιασμένη έκδοση του 5ετούς, η οποία έγινε με ακριβούς όρους για την Ελλάδα με «αντάλλαγμα» ωστόσο την ισχυρή συμμετοχή «καλής ποιότητας» επενδυτών και την αποφυγή έτσι ενός «ατυχήματος» όπως αυτό του 7ετούς τον Φεβρουάριο του 2018, θέτει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου τον σχεδιασμό της επόμενης έκδοσης. Οπως έχει αναφέρει η «Κ», ο ΟΔΔΗΧ επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις για τα επόμενα βήματα, οι οποίες περιλαμβάνουν την επανέκδοση του νέου 5ετούς ή του 7ετούς ομολόγου, την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου, για το οποίο «ορόσημο» θα αποτελέσει η υποβολή προς έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων, και η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text