Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανεργοι με όραμα και δυναμισμό

Ανεργοι με όραμα και δυναμισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανεργοι με όραμα και δυναμισμό

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ηταν ο επιθετικός προσδιορισμός στον τίτλο του βιωματικού σεμιναρίου «Δυναμικοί Ανεργοι» που προσείλκυσε τη Χαρά Γεωργιάδου να συμμετάσχει. «Κακά τα ψέματα, δεν έχουμε συνηθίσει τον χαρακτηρισμό “δυναμικός” δίπλα στην ιδιότητα του ανέργου», αναφέρει η κ. Γεωργιάδου, η οποία συμμετείχε στον α΄ κύκλο του σεμιναρίου που πραγματοποιεί η life coach Κάλλι Λάσκαρη στο Huma Balance- ΚοινΣΕπ «Εργαστήρι Πνοή Ζωής». Η κοινοποίηση του σεμιναρίου γίνεται μέσω facebook και η προσέλευση είναι αξιοσημείωτη. «Οι περισσότεροι είναι από 40 έως 55 ετών, άνθρωποι που είχαν μια επαγγελματική πορεία, η οποία διεκόπη απότομα επειδή η εταιρεία τους έκλεισε ή έκανε περικοπές», εξηγεί στην «Κ» η κ. Λάσκαρη, «αυτό που τους έχει περισσότερο κοστίσει είναι το αίσθημα ότι δεν έχουν τη δύναμη να “γυρίσουν τον τροχό”, ότι είναι ανάξιοι να στηρίξουν τα παιδιά τους, ότι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να ονειρεύονται...». Στην ομάδα των «Δυναμικών Ανέργων» συντάσσονται όμως και όσοι έχουν μια περιστασιακή δουλειά, αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι, σκέφτονται να διεκδικήσουν περισσότερα από τον εργοδότη τους ή να πάρουν τη γενναία απόφαση να παραιτηθούν. «Μια αμφιταλάντευση που διαρκεί για καιρό, μας φθείρει απίστευτα», σημειώνει η κ. Λάσκαρη.

Μέσα από οκτώ ομαδικές συναντήσεις η life coach ωθεί τους συμμετέχοντες να διερευνήσουν τι πραγματικά τους ευχαριστεί εργασιακά αλλά και ποιες παγιωμένες πεποιθήσεις τους «μπλοκάρουν» από το να προχωρήσουν σε ένα επόμενο βήμα. «Πολλοί εμμένουν ότι δεν θέλουν να ασχοληθούν με πωλήσεις, επειδή είναι πεπεισμένοι ότι ο πωλητής εξαπατά τον καταναλωτή», λέει ενδεικτικά η ίδια, «αυτό είναι όμως η μία όψη του νομίσματος, γιατί ένας καλός πωλητής μπορεί να αφουγκραστεί την ανάγκη του πελάτη και να του προτείνει την καλύτερη δυνατή επιλογή αγοράς, δίνοντάς του έτσι λύσεις». Αντίστοιχα, η παρατεταμένη κρίση ανατροφοδοτεί τις αναστολές. «Λένε όλοι δεν υπάρχουν λεφτά στην αγορά, οπότε δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση» μεταφέρει η κ. Λάσκαρη, «υπάρχουν, όμως, και κεφάλαια ιδιωτών εκεί έξω, διεκδικήστε τα με μια ρεαλιστική πρόταση». Προτεραιότητα του σεμιναρίου είναι να αποδείξει στα μέλη της ομάδας ότι διαθέτουν επαγγελματικά προσόντα που είχαν μείνει στην αφάνεια, αλλά και πολλούς λόγους να νιώθουν πλήρεις, πέρα από τα εργασιακά προβλήματα. «Το να είσαι υγιής και να έχεις μια καλή και λειτουργική σχέση με τα παιδιά σου δεν είναι αυτονόητο ούτε ευκαταφρόνητο», τονίζει η κ. Λάσκαρη, που πραγματοποιεί αυτό το βιωματικό εργαστήρι στη Νέα Σμύρνη αφιλοκερδώς.

«Οι αλλαγές μου αρέσουν»

Οι «σπόροι»... αποδίδουν καρπούς. «Συνειδητοποίησα ότι για εμένα η ασφάλεια δεν είναι πλέον πρωτεύον, όπως και ότι οι αλλαγές, σε αντίθεση με άλλους, μου αρέσουν», επισημαίνει η κ. Γεωργιάδου, που έχει εργαστεί ως επί το πλείστον σε διοικητικές θέσεις με αυστηρό ωράριο. «Ανακάλυψα ότι χειρίζομαι εξαιρετικά την ελληνική γλώσσα, μια δεξιότητα που έχει πλέον αρχίσει να σπανίζει», προσθέτει η ίδια. «Είχα ανέκαθεν την αίσθηση ότι ορισμένες δουλειές που είχα κάνει δεν μου ταίριαζαν, κάτι που εντέλει επιβεβαιώθηκε», σημειώνει στην «Κ» η 41χρονη Βίκυ. «Αποφάσισα να διοχετεύσω την ενέργειά μου σε δύο πρότζεκτ, που είχα μεν ξεκινήσει αλλά αφήσει» προσθέτει, «την ιστοσελίδα μου για τη διοργάνωση events αλλά και την πιστοποίηση στα ισπανικά, ώστε να μπορώ να διδάξω». Εως ότου αυτά αποδώσουν οικονομικά, «θα εργαστώ σε μια δουλειά γραφείου» καταλήγει η Βίκυ. Εχει πλέον καταστεί σε όλους σαφές, ότι μόνον σε ό,τι πραγματικά μας αρέσει γινόμαστε καλοί επαγγελματίες.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text