Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Εθνική Πανγαία το 2019

Αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Εθνική Πανγαία το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Εθνική Πανγαία το 2019

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

«Πλώρη» για αύξηση κεφαλαίου, η οποία είναι πιθανό να προσεγγίσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ, αναμένεται να βάλει κατά τη διάρκεια του 2019 η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα αλλά και να αυξήσει τη διασπορά των μετοχών της, η οποία παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή και θα καταστεί ακόμα χαμηλότερη μετά την αναμενόμενη εξαγορά του ποσοστού που κατέχει σήμερα η Εθνική Τράπεζα στην εισηγμένη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου, καθώς θα πρέπει –πέραν της εξαγοράς του ποσοστού της Εθνικής– να βελτιωθεί και το χρηματοοικονομικό κλίμα, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον έως ότου ομαλοποιηθεί εκ νέου το πολιτικό σκηνικό και ολοκληρωθούν όλες οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που είναι προγραμματισμένες για το 2019.

Ως εκ τούτου, μια ρεαλιστική εκτίμηση για το διάστημα υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου οριοθετείται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εφόσον ασφαλώς δεν υπάρξουν τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, σενάριο πάντως που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Ανεξάρτητα βέβαια από τα παραπάνω, θα πρέπει να προηγηθεί και η εξαγορά του ποσοστού που ελέγχει σήμερα η Εθνική Τράπεζα στην εισηγμένη και ανέρχεται σε 32,66%, μετά και την παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι όταν πωλήθηκε το 65,49% της Εθνικής Πανγαίας στην Invel, συμφωνήθηκε ότι εντός πενταετίας, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2018, η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να αιτηθεί την περαιτέρω μείωση του ποσοστού της στην Πανγαία, με την Invel να διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης (call option) σε μια τέτοια περίπτωση. Ο δε τρόπος υπολογισμού του τιμήματος είναι επίσης προσυμφωνημένος, καθώς θα προσδιοριστεί βάσει της μεσοσταθμικής τιμής της μετοχής της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Η Εθνική Πανγαία επένδυσε κεφάλαια άνω των 285 εκατ. ευρώ το 2018, καθώς απέκτησε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου αξίας 150 εκατ. ευρώ (με δύο ακίνητα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λ. Συγγρού), αλλά και στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου προχώρησε στην αγορά του κτιρίου γραφείων που ανέπτυξε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το τίμημα να ανέρχεται σε 78,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Αρι Καρυτινό, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Πανγαίας, «το 2019 αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον για ποιοτικά ακίνητα εισοδήματος, καθώς η ζήτηση δεν προέρχεται μόνο από τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ, αλλά και από αρκετά επενδυτικά funds, που επιθυμούν να τοποθετήσουν για πρώτη φορά τα κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά». Το ζήτημα βέβαια που προκύπτει από την εξέλιξη αυτή είναι ότι αρκετά από τα funds έχουν ιδιαιτέρως επιθετική στρατηγική και είναι πρόθυμα να «χτυπήσουν» ακίνητα σε αρκετά υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι ίσως θα συνέφερε μια ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει εκ του νόμου υποχρέωση για διανομή σημαντικού ποσοστού των ετήσιων κερδών της ως μέρισμα.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Πανγαία αναμένεται να αποφύγει να εμπλακεί σε πλειοδοτικές διαδικασίες, καθώς δεν έχει την ανάγκη να μεγεθύνει άμεσα το χαρτοφυλάκιό της, όντας η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, ελέγχοντας ακίνητα αξίας άνω του 1,7 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο το συνολικό χαρτοφυλάκιο όλων των υπόλοιπων ΑΕΕΑΠ. «Το 2019 και γενικά τα επόμενα χρόνια, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη ακινήτων, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές που εμείς θέλουμε να διαθέτουν τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου μας. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε και αγορές ακινήτων, ερχόμενοι σε απευθείας διαπραγμάτευση με τους πωλητές», προσθέτει ο κ. Καρυτινός, περιγράφοντας τη στρατηγική της Εθνικής Πανγαίας. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η εταιρεία θα αποφύγει πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και πλειστηριασμούς ακινήτων τραπεζών, όπου πλέον ο ανταγωνισμός είναι όλο και μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται και οι αποδόσεις να μειώνονται.

Ηδη, η εταιρεία έχει αρχίσει να «τρέχει» και ένα πρόγραμμα ανακατασκευών, αλλαγής χρήσης και ανάπτυξης οικοπεδικών εκτάσεων σε ακίνητα που απέκτησε κατά τη διάρκεια του 2018. Για παράδειγμα, στο τέλος Ιουλίου του 2018, η εταιρεία απέκτησε ένα οικόπεδο στο Μαρούσι, αντί 4,2 εκατ. ευρώ. Στην έκταση των 5,2 στρεμμάτων σχεδιάζεται σήμερα η ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων. Παράλληλα, σε έτερο διατηρητέο ακίνητο, πλησίον των Λαδάδικων στη Θεσσαλονίκη, δρομολογούνται εργασίες ανακατασκευής ώστε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κτίριο κατοικιών που θα απευθύνονται σε φοιτητές. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την αγορά του ακινήτου, υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text