Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μείωση κερδοφορίας και πωλήσεων για τη Μινέρβα το 2018

Μείωση κερδοφορίας και πωλήσεων για τη Μινέρβα το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση κερδοφορίας και πωλήσεων για τη Μινέρβα το 2018

Με σημαντική μείωση των πωλήσεων και ακόμη περισσότερο των κερδών της έκλεισε η χρήση 2017-2018 για τη Μινέρβα Α.Ε. Ελαιουργικών Επιχειρήσεων. Η μείωση της κατανάλωσης, από τη μια, και οι πολλές προσφορές για τη διατήρηση των μεριδίων αγοράς, από την άλλη, θεωρούνται από την ίδια την εταιρεία οι βασικές αιτίες για τη συμπίεση του τζίρου της και τις χαμηλές επιδόσεις στην κερδοφορία της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Μινέρβα κατά την οικονομική χρήση από 1η Ιουνίου 2017 έως 31 Μαΐου 2018, οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 55,64 εκατ. ευρώ έναντι 64,03 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση από 1η Ιουνίου 2016 έως 31 Μαΐου 2017, καταγράφοντας μείωση 13,1%.

Αντιστοίχως επιβαρυμένο ήταν το κόστος πωληθέντων από τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών σε βούτυρο και ελαιόλαδο, γεγονός που οδήγησε το περιθώριο μεικτού κέρδους στο 19% από 22%, καταγράφοντας μείωση 13,64%. Πολύ πιο έντονες ήταν οι συνέπειες στα κέρδη προ φόρων της εταιρείας, τα οποία περιορίστηκαν στις 617.000 ευρώ από 2,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας κάμψη της τάξης του 73,29%. «Η κάμψη των πωλήσεων ήταν συνέπεια αφ’ ενός της μεγάλης πίεσης που υπέστη η κατηγορία του ελαιολάδου από τη μείωση της κατανάλωσης και αφ’ ετέρου της πολιτικής της εταιρείας για διατήρηση προσιτών τιμών και προωθητικών ενεργειών», υποστηρίζει η ίδια η Μινέρβα σε σχετική ανακοίνωσή της. Οι εξαγωγές της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε ποσοστό άνω του 12% του συνολικού κύκλου εργασιών της.

Οι χαμηλές επιδόσεις της Μινέρβα, πάντως, δεν εμπόδισαν την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, μέσα στο 2018 η Μινέρβα ολοκλήρωσε ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής διαδικασίας στη γραμμή τυροκομικών της μονάδας των Ιωαννίνων και του σταθμού γάλακτος της Ανδραβίδας.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά και ο εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής προϊόντων ΤΟΠ από τον Πειραιά στο Σχηματάρι, μια επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Πλέον, το εργοστάσιο της εταιρείας στο Σχηματάρι αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος για τη Μινέρβα, καθώς εκεί συγκεντρώνονται οι περισσότερες δραστηριότητές της και δη η παραγωγή ελαιολάδου, βουτύρου, μαργαρίνης, ελαίων και ξιδιού. Στο έτερο εργοστάσιο της Μινέρβα, στο Επισκοπικό Ιωαννίνων, το οποίο η εταιρεία εξαγόρασε το 2008 από τη ΦΑΓΕ, πραγματοποιείται η παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων της. Η μονάδα αυτή, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» (ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ), πραγματοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο την παραγωγή γαλακτοκομικού προϊόντος όπως τυρί άλμης τύπου φέτας, με καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και αυξημένης προστιθέμενης αξίας, μεγαλύτερου χρόνου ζωής και μικρότερου αναγκαίου χρόνου ωρίμανσης. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει προϋπολογισμό 240.000 ευρώ.

Πηγή:www.kathimerini.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text