Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η επιβράδυνση του πληθωρισμού βολεύει τη Fed, όχι όμως και την ΕΚΤ

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού βολεύει τη Fed, όχι όμως και την ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο,τι είναι καλό για τον έναν μπορεί να είναι καλό και για τον διπλανό του. Αλλά αυτή η ρήση δεν εφαρμόζεται στο πεδίο των κεντρικών τραπεζών. Ο δείκτης του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ έχει επιβραδυνθεί και πιθανολογείται πως θα υποχωρήσει και άλλο. Αυτό για τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, μπορεί να θεωρηθεί ευλογία. Ωστόσο, για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να λογισθεί ως πρόβλημα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ εμφάνισε άνοδο 1,8% τον μήνα Νοέμβριο εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Τον Οκτώβριο, ο ίδιος δείκτης είχε άνοδο 2%, δηλαδή είχε συμβαδίσει με τον επίσημο στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Ο δείκτης του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη είχε επίσης εξασθενήσει τον μήνα Ιανουάριο στο 1,4% από τα επίπεδα του 1% του Δεκεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσκοπεί να τον διατηρήσει σε επίπεδα ελάχιστα κάτω από το 2%. Τα στοιχεία για τις τιμές, που συγκεντρώθηκαν ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο από την εταιρεία PriceStats, δείχνουν πως ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος.

Και αυτό πραγματικά διευκολύνει τον Τζερόμ Πάουελ. Τον προηγούμενο μήνα ανέφερε ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, παγώνοντας προς το παρόν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η βραδύτερη κίνηση του πληθωρισμού παρέχει περισσότερα περιθώρια κινήσεων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ώστε να μπορέσει να τηρήσει στάση αναμονής και μετά να δει τι θα πράξει. Εντούτοις, στην περίπτωση του Μάριο Ντράγκι το αντίστοιχο φαινόμενο θα μεταφραστεί σε πονοκέφαλο. Η ΕΚΤ έθεσε τέλος στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων τον Δεκέμβριο, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά τη Fed. Οσοι παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές αγορές, αναμένουν ο Ντράγκι να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Οκτωβρίου χωρίς να έχει προβεί σε αύξηση επιτοκίων στη διάρκεια της θητείας του. Και αυτό, επειδή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναδιπλώθηκε στα τέλη του 2018, ενώ ειδικά η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της, διολίσθηκε σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Μια ταχεία ανάκαμψη δεν θεωρείται πιθανή.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανακόψει ταχύτητα στο 1,3% το 2019 εν συγκρίσει με το 1,9% του 2018. Αυτό μεταφράζεται σε προς τα κάτω αναθεώρηση από τις προβλέψεις του Νοεμβρίου, όταν έκανε λόγο για ανάπτυξη που θα εξακολουθούσε την πορεία της στον ίδιο ρυθμό. Ολα τα ανωτέρω πιθανώς να επιτείνουν τις πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει και να κάνει κινήσεις χαλάρωσης σε μια συγκυρία κατά την οποία, αντιθέτως ως προς τη Fed, δεν έχει προλάβει να κάνει κάποια αύξηση επιτοκίων. Οι τράπεζες ήδη πρέπει να πληρώνουν την ΕΚΤ για να της καταθέτουν ρευστό με επιτόκιο -0,4%. Αυξάνοντας το κόστος αυτό, θα προξενήσει μεγαλύτερη βλάβη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στα οποία τα στελέχη της βασίζονται για να χορηγήσουν δάνεια στην οικονομία. Εν τω μεταξύ, μόνο σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες η ΕΚΤ θα επανέλθει σε αγορές ομολόγων. Μπορεί η ζωή του Τζερόμ Πάουελ με τις επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του να μην είναι πάντα εύκολη. Ωστόσο, τα προβλήματα του Μάριο Ντράγκι είναι ακόμη πιο ακανθώδη.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text