Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τι "βλέπει" η PwC για ανάπτυξη και επενδύσεις το 2019

Τι "βλέπει" η PwC για ανάπτυξη και επενδύσεις το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι "βλέπει" η PwC για ανάπτυξη και επενδύσεις το 2019

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

"Η ελληνική οικονομία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί μέχρι το 2022 για να χτιστούν θεμέλια μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ομαλής εξυπηρέτησης του δανεισμού της χώρας", αναφέρει η PriceWaterhouseCoopers (PwC) στην ετήσια μελέτη της για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την PwC, μέσα στην επόμενη τριετία - έως το 2022 η Ελλάδα έχει χαμηλές λήξεις χρέους και "μαξιλάρι" ρευστότητας 24 δισ. ευρώ - απαιτείται επανεξέταση του οικονομικού μοντέλου για να υπάρξει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα παραμείνει υποτονική με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,5-2%, ενώ σε ότι αφορά τις εγχώριες επενδύσεις, το ύψος τους παραμένει χαμηλό και πολύ πιο κάτω από αυτές που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να προσεγγίσει το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ή τις προ κρίσης επίπεδα.

Από τη μελέτη της PwC προκύπτει πως πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 51 εξαγορές και συγχωνεύσεις ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν 5,5 δισ. ευρώ, -1,9 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2017, από τα οποία τα 3,8 δισ. ευρώ προήλθαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις, 1,1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις έναντι του στόχου 2,7 δισ. ευρώ και 635 εκατ. ευρώ από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Οι πέντε μεγαλύτερες εξαγορές του 2018 ήταν αξίας 1,8 δισ. ευρώ και αντιπροσώπευσαν το 47% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.

Επίσης για τη φετινή χρονιά έχουν ήδη συμφωνηθεί εξαγορές και συγχωνεύσεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πώληση της Tirana Bank από την Πειραιώς, της Telecom Albania από τον ΟΤΕ, η απόκτηση του 51% της Stoiximan από τον ΟΠΑΠ κ.ά.

Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text