Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Ε.Ε. θέλει να σπάσει το μονοπώλιο δολαρίου στις συναλλαγές προϊόντων ενέργειας

Η Ε.Ε. θέλει να σπάσει το μονοπώλιο δολαρίου στις συναλλαγές προϊόντων ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ε.Ε. θέλει να σπάσει το μονοπώλιο δολαρίου στις συναλλαγές προϊόντων ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εντείνει τις προσπάθειες για να καταπολεμήσει το μονοπώλιο του δολαρίου στη διαπραγμάτευση πετρελαίου και άλλων προϊόντων ενέργειας, έχοντας δρομολογήσει σήμερα συνάντηση με τις διοικήσεις κάποιων από τους ισχυρότερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Απώτερος στόχος της Ε.Ε. είναι να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ και να επαναφέρει τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί μέρος προγραμματισμένων διαβουλεύσεων μέχρι τα μέσα του 2019, που αποσκοπούν στο να προωθηθεί το ευρώ σε διεθνείς συναλλαγές πηγών ενέργειας. Εκπρόσωποι της Κομισιόν θα συναντηθούν κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η OMV, η Eni, η Fluxys και Engie. «Η Ε.Ε. πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες εισαγωγές ενέργειας, δαπανώντας, κατά μέσον όρο, 300 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση την τελευταία πενταετία. Περίπου το 85% του ποσού αυτού πληρώνεται σε δολάρια», αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα που απέκτησε το Reuters. Η Ε.Ε. δεν είναι μόνη σε αυτήν την προσπάθεια. Η Ρωσία και η Κίνα εδώ και καιρό επιδιώκουν να καθιερωθεί η χρήση των άλλων νομισμάτων στη διεθνή διαπραγμάτευση εμπορευμάτων εκτός του δολαρίου. «Η Ουάσιγκτον δεν συμπαθεί καρτέλ όπως ο ΟΠΕΚ», σχολίασε ένας από τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν ισχύουν μόνον εις βάρος του Ιράν αλλά θα ισχύσουν και για τρίτες χώρες που θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν, είτε αγοράζοντας πετρέλαιο είτε πραγματοποιώντας επενδύσεις ή προωθώντας προϊόντα στη χώρα. Η Ε.Ε., όμως, επιθυμεί να συνεχίσει να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν αλλά και να διατηρήσει σε ισχύ τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ετσι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις χωρίς όμως να έρθουν σε απευθείας σύγκρουση με την Ουάσιγκτον και έχουν θέσει επί τάπητος διάφορες λύσεις.

Ορισμένοι παίκτες στον ευρωπαϊκό κλάδο ενέργειας τηρούν επιφυλακτική στάση για το κατά πόσον είναι εφικτό να βρεθεί λύση και δεν θα παραστούν στη σημερινή συνάντηση. Υποστηρίζουν πως η ενσωμάτωση του ευρώ σε ένα διεθνές σύστημα πληρωμών είναι μακροχρόνια διαδικασία. Αμφιβολίες έχουν εκφραστεί στους κύκλους της ΕΚΤ. «Πέραν της προώθησης ενός τέτοιου σχεδίου, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, σταθερότητα και πρόθυμοι επενδυτές», δήλωσε υψηλόβαθμος τραπεζίτης στο Reuters.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text