Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Μια ανοδική εβδομάδα και οι δείκτες ελευθερώνονται από 10μηνη σκλαβιά

Market Beat: Μια ανοδική εβδομάδα και οι δείκτες ελευθερώνονται από 10μηνη σκλαβιά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Μια ανοδική εβδομάδα και οι δείκτες ελευθερώνονται από 10μηνη σκλαβιά

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μια εβδομάδα διατήρησης των κερδών από τις τρεις προηγούμενες ήταν η εβδομάδα εκπνοής των σειρών του Φεβρουαρίου στα παράγωγα. Είναι συνεπώς πιθανό μετά από τέσσερις ανοδικές στη σειρά η τρέχουσα να δώσει την επιθυμητή διαφυγή που θα επαναφέρει την αγορά στα επίπεδα που έχουμε να δούμε από πέρυσι τον Απρίλιο. Αλλά επειδή δεν έγινε με κλιμάκωση των όγκων και εμφανίστηκε μια κόπωση την Παρασκευή ενώ τα διεθνή κάλπαζαν μπορεί να υποχωρήσουν οι τιμές για να πάρουν φόρα.

Μπορεί τελευταία να «στοίχειωσαν το Χρηματιστήριο» ζητήματα που τα θεώρησε η αγορά λυμένα, σύμφωνα με τον Κώστα Φέγγο της Versal ΑΕΠΕΥ, όπως η επάνοδος της φημολογίας για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Αλλά με την πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης και Τραπεζών σχηματίζεται ένα πλαίσιο για να γίνουν από τους αναλυτές οι κατάλληλοι υπολογισμοί. Ο δε Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. διαπιστώνοντας την υποχώρηση των πιέσεων στις μετοχές του κλάδου σημειώνει, πως σε αυτό έχουν συμβάλει σημαντικά οι προσπάθειες επιτάχυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, καθώς και το πλάνο δράσεων μέσα από τις τιτλοποιήσεις, το οποίο η κάθε Τράπεζα αναμένεται να επικοινωνήσει μέσα στο Μάρτιο.

Ειδοποιεί δε μεταξύ άλλων ότι: «Στο τέλος του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε α) ποιο, ή ποια πλάνα τιτλοποιήσεων θα ακολουθήσει η κάθε Τράπεζα β) πόσο θα στοιχήσει στα κεφάλαιά της και γ) πόσο γρήγορα θα οδηγήσει την κάθε Τράπεζα, στο στόχο των “κανονικών” μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Η ανακωχή, επομένως, στον Τραπεζικό κλάδο έχει να κάνει κυρίως με την αξιολόγηση των πλάνων από την Αγορά και την αποδοχή τους ως αξιόπιστα σενάρια επιστροφής τους στην συνήθη Τραπεζική λειτουργία».

Οι εγχώριοι αναλυτές ελπίζουν στην γέννηση του φαινόμενου που στη διεθνή ορολογία των αγορών ονομάζεται animal spirits. Εισήχθη από τον Κέινς, για να περιγράψει το πώς οι άνθρωποι καταλήγουν σε οικονομικές αποφάσεις σε περιόδους με οικονομικό στρες και αβεβαιότητα. Στα χρηματιστήρια αναφέρεται όταν, χωρίς ώθηση από την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών προς οιαδήποτε κατεύθυνση, οι επενδυτές αγοράζουν ή πωλούν μετοχές, γιατί το ένστικτό τους ειδοποιεί πως η επικρατούσα τάση θα συνεχιστεί. Μπορεί  να προκύψουν ως αφορμές για το σπάσιμο μιας συσσώρευσης που φαίνεται να εξαντλεί τα «επιτρεπτά» όριά της: (α)Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, γιατί επιλύεται μέρος του προβλήματος τους. (β)Μια βάσιμη υποψία για προκήρυξη εκλογών.

Φυσικά θα έπαιζε ένα αντίστοιχο ρόλο, σαν έναυσμα για την εμφάνιση των animal spirits και μια εντυπωσιακή συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ή μια επίδειξη προσαρμοστικότητας από τη Fed, με μείωση των επιτοκίων αντί των αυξήσεων.

Με τις επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018, αντί να αυξάνονται, να μειώνονται και την επιτυχία πλεονασμάτων μέσω μειώσεων δαπανών και υψηλής φορολόγησης, με τους οίκους αξιολόγησης να αφήνουν στάσιμη της ελληνική οικονομία, λίγοι θα είναι οι ισχυροί συνετοί και μακροπρόθεσμα τοποθετούμενοι θεσμικοί. Αυτοί, πρώτα από όλα, κοιτάζουν να μην χάσουν, σε περιόδους παγκόσμιας αβεβαιότητας από οικονομικά (επιβράδυνση σε Κίνα, Ευρώπη ίσως και ΗΠΑ) και γεωπολιτικά (ΗΠΑ – Κίνα) αίτια.

Οι διαχειριστές που έρχονται στην Αθηναϊκή αγορά είναι πιο αδύναμοι, σχετικά με τους προηγούμενους και θέλουν να γίνουν ισχυροί, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Για  αυτό παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα. Στα δικά τους ένστικτα στηρίζεται η πιθανή άνοδος του ΧΑ αυτή τη βδομάδα και μετά θα δούμε να ενεργοποιούνται οι εγχώριοι επενδυτές. Στις δυο εβδομάδες του Φεβρουαρίου καθώς η πρώτη περιλάμβανε μόνο μια σύνοδο στο μήνα ο ΓΔ εμφάνισε αρκετές φορές το φαινόμενο της ταύτισης των τιμών σε άνοιγμα και κλείσιμο. Αυτό, σύμφωνα με τη στατιστική, «κανονικά» προαναγγέλλει ξέσπασμα στη συνέχιση της επικρατούσας τάσης που είναι η ανοδική. Ωστόσο τα αποτελέσματα της ΕΕΕ και η αντίδραση διεθνώς επ’ αυτών ανέσχεσαν την κανονική πορεία του μέσου όρου και η τρέχουσα θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα

Η ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας δεν παρουσιάζει ισχυρό ενδιαφέρον, χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδας. Σήμερα είναι αργία για τις Αμερικανικές Αγορές. Αξίζει να αναφέρουμε την πτώση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα αναφοράς, σε χαμηλά 52 εβδομάδων. Αλλά και την εκτίμησή μας, πως η εισροή κεφαλαίων στο ΧΑ δεν σχετίζεται με μια αλλαγή στάσης από εξελίξεις στο εσωτερικό, την αποδίδουμε στην κίνηση των παθητικών αμοιβαίων που αφορούν σε αναδυόμενες αγορές. Αυτή η στροφή ήρθε αφού πρώτα εγκαταστάθηκε η προσδοκία για φρένο στην άνοδο των επιτοκίων της Fed.

Στατιστικά, λειτουργεί ευνοϊκά για τις τιμές, το ότι το ανώτερο εβδομάδας έγινε για 19 blue chipμέγιστο τελευταίων 30 ημερών και για 12 από αυτά, μέγιστο τελευταίων τριών μηνών. Οι κορυφώσεις όμως έχουν δυο όψεις χρηματιστηριακά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Αν και η ύφεση κερδών φοβίζει, τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν

Πολλοί αναλυτές αμφιταλαντεύονται σχετικά με το μέλλον των μετοχικών αξιών φέτος. Οι απαισιόδοξοι προβάλλουν επιχειρήματα σχετικά με την ζοφερή πραγματικότητα που αναδεικνύουν τα αποτελέσματα του τελευταίου τρίμηνου του 2018 και οι προβλέψεις των εταιριών για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι πιο ψύχραιμοι παίρνουν ως βάση τη στροφή της Fed σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και τις θετικές προσδοκίες γύρω από τις εξελίξεις στη διαμάχη επί του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες όμως, κινούνται ως επί τω πλείστον ανοδικά και με μεγάλα μάλιστα βήματα.

Σημαία των απαισιόδοξων η ύφεση των κερδών

Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι προειδοποιήσεις σχετικά με την οικονομική ύφεση των Η.Π.Α. ήταν άφθονες εδώ και μήνες, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι η ύφεση των εταιρικών κερδών των εισηγμένων στην Wall Street. Οι προσδοκίες για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ανά μετοχή, στις εταιρίες του πιο αντιπροσωπευτικού μετοχικού δείκτη S&P500, εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Οι μέσες εκτιμήσεις αναφέρονται σε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με το I / B / E / S Refinitiv. Αυτό υπογραμμίζουν πως είναι ένα, μεγάλης βαρύτητας, γκρέμισμα από τις προβλέψεις του Οκτωβρίου για αύξηση 8,2% ενώ θα είναι η πρώτη συρρίκνωση των κερδών σε τρία χρόνια. Η απογοήτευση, σημειώνουν, είναι βαθιά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την αύξηση των κερδών των εταιριών στην ευρωπαϊκή  ήπειρο να εμφανίζει με τον βραδύτερο ρυθμό σε βάθος 18 μήνες.

Δεν μπορούν ωστόσο να μη δεχθούν και τα υπόλοιπα εκ των προβλέψεων που θέλουν το δεύτερο τρίμηνο να υπάρξει αύξηση των κερδών και να αποφευχθεί η τεχνική ύφεση που για να οριστεί θέλει δυο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική μεταβολή. Άλλωστε σε ετήσια βάση η συναίνεση βλέπει αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 4,2%. Επίσης δεν αποκρύπτουν την αυξημένη γοητεία που εμφάνισαν τα χρηματιστήρια των Αναδυόμενων Αγορών (ΕΜ Emerging Markets) φέτος, αλλά βρίσουν επιχειρήματα για να τα «θάψουν». Αναφέροντας χαρακτηριστικά: Μετά από μια κρίση του 2018, η Fed έστειλε τους επενδυτές πίσω στις αναδυόμενες αγορές, με την JPMorgan, την Citi, την Fidelity, την BlueBay και άλλους να αυξάνουν την έκθεσή τους και να συμβουλεύουν τους πελάτες να κάνουν το ίδιο. Το αποτέλεσμα ήταν οι αναδυόμενες αγορές να παρουσιάσουν επενδυτικό συνωστισμό σε επίπεδα ρεκόρ όπως φάνηκε από στην κλασική μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch σε πλήθος επαγγελματιών επενδυτών. Αλλά τέτοιου είδους βραβείο έχει αποδειχθεί μικτή ευλογία στο παρελθόν. Γιατί ο μόνος τρόπος που μπορεί κάποιος να βαδίσει από την κορυφή είναι… κάτω.

Τα χρηματιστήρια κωφεύουν

Οι αγορές όμως απαντούν διαφορετικά και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί. Οι αισιόδοξοι έχουν μπει στη διαδικασία μείωσης των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2019, αλλά δεν περιμένουν απόλυτη ύφεση σε αυτά. Παράλληλα τονίζουν ότι τα κέρδη ήταν πολύ δυνατά πέρυσι, χάρη στην περικοπή των εταιρικών φόρων της διοίκησης Trump και την καλύτερη ανάπτυξη των εσόδων από το αναμενόμενο. Το περιθώριο κέρδους των εταιριών του S & P 500 αυξήθηκε πέρυσι σε νέο ρεκόρ κατά το τρίτο τρίμηνο. Παραδέχονται ότι δεν είναι πιθανό να κινηθεί ακόμα υψηλότερα φέτος και ότι η αύξηση των εσόδων θα επιβραδυνθεί παράλληλα με την παγκόσμια οικονομία.

Γιατί λοιπόν οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την παραμονή των Χριστουγέννων πέρυσι, τώρα που όλοι περιορίζουν τον ενθουσιασμό τους και κάποιοι από τις «αρκούδες» να προβλέπουν ότι το περυσινό χαμηλό θα δοκιμαστεί ξανά μόλις οι εταιρείες επιβεβαιώσουν πόσο κακά είναι τα κέρδη φέτος;

Επειδή οι αγορές κατά την εκτίμησή μας μετά από δεκαετίες παρακολούθησης εκδικούνται, όταν η πολιτική τις «ληστεύει» χωρίς πραγματικά αίτια. Τα κέρδη το 2018 αυξήθηκαν κατά το «αστρονομικό» 24%, αλλά ο S&P500 έπεσε -6,20%. Αν θυμηθούμε τα γεγονότα, ήταν ο Πρόεδρος της Fed που με τη ρητορική του έδωσε δύναμη στο δολάριο και άφησε να εννοηθεί πως θα ανέβαιναν τα επιτόκιά της με σταθερό ρυθμό. Πυροδότησε αυτό πτώση στις μετοχές, κύρια των αναδυόμενων αγορών που ήδη είχε χτυπήσει η ένταση στη διαμάχη ΗΠΑ Κίνας για το εμπόριο που τότε αναφερόταν ως εμπορικός πόλεμος.

Για τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, το ρητό "Μην κινηθείτε κόντρα στη Fed" σημαίνει ότι εάν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, θα πρέπει να υπάρξει στροφή των επενδυτικών στόχων προς λιγότερο αισιόδοξες, ή ακόμη και σε εντελώς απαισιόδοξες προσδοκίες αναφορικά με τις μετοχικές αξίες. Ο Πρόεδρος Τραμπ, που όσο θυμάμαι  παρακολουθεί όσο κανένας άλλος πρόεδρος τις αγορές αξιών, εξαπέλυσε τότε βίαιη κριτική στον πρόεδρο της Fed. Αλλά οι αγοραίοι ξεπουλούσαν «μέχρι νεότερης διαταγής» που θα την έδιναν εκείνοι, όταν διαπίστωναν αλλαγή πολιτικής. Αυτό συνέβη πρώτα με τη συμφωνία των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας για ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο. Ενώ από τη Fed το μήνυμα άργησε μεν ήρθε δε. Το ράλι του 2019 συνεπώς αποτελεί μια αποκατάσταση της πτώσης από την επιμονή στη σκληρή ρητορική και την άσκηση ασυμβίβαστης πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ στο εσωτερικό και από την απειρία του Jerome Powell.

Αλλαγή σελίδας

Αυτές τις μέρες, η Fed ενδέχεται να αποφασίσει τη διακοπή, για λίγο, των αυξήσεων στα βασικά της επιτόκια. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η εκτίμηση ότι ο S & P 500 θα καταρρεύσει πάλι για να δοκιμάσει το χαμηλό του από τις 24 Δεκεμβρίου 2018 ίσως δεν είναι τόσο καλή ιδέα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, εάν η επόμενη κίνηση της Fed μπορεί να είναι η μείωση των επιτοκίων. Η σημερινή κατάσταση αντιστοιχήθηκε με αυτό που συνέβη το 2016 υπό την ηγεσία της Janet Yellen.  Η Fed επέλεξε, αν και είχε ειδοποιήσει για επιβολή τεσσάρων αυξήσεων επιτοκίων για εκείνο το έτος, να πραγματοποιήσει τελικά μια αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο. Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, υπενθύμισε πρόσφατα αυτή την περίπτωση, για να τονίσει τη σημασία της ευελιξίας στη νομισματική πολιτική. Έτσι θα μπορούσε συμβεί και πάλι φέτος, αλλά αυτό θα σημαίνει μια μόνο αύξηση του επιτοκίου, αλλά ίσως και μια μείωση αυτή τη φορά.

Η διάθεση για τοποθετήσεις προς τις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω. Οι αναδυόμενες αγορές ενδέχεται δεχθούν μια ώθηση σε δύο επίπεδα από ένα ασθενέστερο δολάριο. Καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν τη ζήτηση για αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ενθαρρύνοντας τη ροή προς τις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, επειδή τα χρεόγραφα των αναδυόμενων αγορών σε δολάρια αποτελούν σημαντικό μέρος του ανεξόφλητου χρέους τους, ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά λιγότερο δαπανηρή την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Οι φόβοι του περασμένου έτους ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες έχουν διαλυθεί, ειδικά αφότου ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, χρησιμοποίησε τη λέξη "παύση", σαν μέλος ενός τηλεοπτικού πάνελ στις 4 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής, η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στις ενέργειες της Fed. Ωστόσο, αυτή η εστίαση θα μπορούσε να μεταβληθεί απότομα, εάν επιλυθεί η εμπορική διαφορά με μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι μετοχές ανά τον κόσμο θα δεχθούν πιθανώς μεγάλη ώθηση, ειδικά εκείνες των αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Οι τιμές των βασικών προϊόντων, ιδίως ο χαλκός και το πετρέλαιο, θα μπορούσαν να τιναχθούν ψηλότερα. Αλλά αυτή η ορμή θα μπορούσε να είναι βραχύβια λόγω των εγχώριων προβλημάτων στην Κίνα καθώς και στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η δημογραφική γήρανση είναι πιθανό να κρατήσει χαμηλά τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, και έτσι η Fed θα κρατήσει μια χαλαρή πολιτική.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στη τρίτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ο S&P 500 κλείνοντας στις 2775,60 μονάδες, είχε μεταβολή +2,50% ενώ στο 2019 αποδίδει +10,72%. Ο Dow, με άνοδο +3,09%, έκλεισε στις 25.883,25 μονάδες, στο 2019 κερδίζει +10,96%. Ο S&P400 με κέρδη +3,32% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +15,09%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +4,17%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +16,36%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +2,39%, εμφάνισε στο 2019 κέρδη +12,62%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +2,34% στη βδομάδα, με κέρδη +7,56% στο 2019. Ο DAXακολούθησε +3,60%, με ετήσια επίδοση +7,02%, ο CAC είχε μεταβολή 3,86%, με απόδοση στο 2019 +8,93%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +3,01% και στο έτος αποδίδει +6,83%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή 4,45%, στο 2019 αποδίδει +10,31%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +2,29%, με +10,97% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή -0,44%, διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +3,24%. Ο χρυσός ανέβηκε κατά +0,25%, στα 1318,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2019 +3,14%. Με εκτίναξη +5,84%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2019 γράφει κέρδη +22,86%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,79%, στο 2019 εμφάνισε άνοδο +4,43%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,87% και επίδοση για φέτος +7,60%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -2,02%, και στο 2019 υποχωρεί -0,72%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε -0,16% και στο 2019 εμφάνισε επίδοση +7,95%. Μεταβολή +2,45% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +7,56%.

ΧΑ

Εβδομάδα συσσώρευσης με ανοδικές… βλέψεις

Η διαγραμματική αποτύπωση των συνεδριάσεων της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου σχηματίζει την πορεία των τιμών ανά μέρα στις περισσότερες συνόδους σφικτής διακύμανσης με διακριτική κατοχύρωση νέων υψηλών έτους. Ωστόσο οι θεσμικοί δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να περάσουν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 660 μονάδες επίπεδο που θεωρήθηκε οροφή- στόχος από τις 18 Ιανουαρίου, όταν ο ΓΔ χτύπησε στις 609 περίπου μονάδες με τάση ανοδική ως σήμερα. Από την δεύτερη βδομάδα του Φεβρουαρίου ο ΓΔ είχε «υποσχεθεί», με ανώτερο μέρας στις 6/2 τις 659,2 μονάδες, την πιθανή -λυτρωτική τεχνικά- υπέρβαση αντίστασης που από όλους θεωρείτο σημαντική. Καθώς ανοίγει τον δρόμο για τις 700 μονάδες η κατάκτηση των οποίων δίνει στοιχεία μονιμότητας στην ανοδική τάση και ορίζει ως πυθμένα της αγοράς από το Δεκέμβριο του 2016 και μετά τη ζώνη 590 600 μονάδων με κατώτερο τις 592,7 από τις 20 Νοεμβρίου πέρυσι και για φέτος τις 597,02.

Στην  τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο ΓΔ κέρδισε +0,80%, ο 25άρης εμφάνισε άνοδο +0,74%, αλλά ο FTSEM έπεσε -1,68%. Στο έτος ο μέσος όρος κερδίζει +6,82% ο 25άρης +7,04% και ο  FTSEM +11,15% καθώς στον Φεβρουάριο έχουν αντίστοιχα αποδόσεις +3,22%, +2,32% και +4,16% παρά την πτώση του στη βδομάδα.

Τη Δευτέρα καθορίστηκε η μεταβολή της εβδομάδας όταν με τζίρο χαμηλότερα των 23 εκατ. ευρώ το άλμα των Τραπεζών κατά +2,65% οδήγησε τον ΓΔ κατά +0,72% ψηλότερα και έφθασε στις 654,57 από 649,87 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1725,14 από 1708,94 με μεταβολή +0,95%. Το κατώτερο μέρας έγινε χαμηλό εβδομάδας και αξίζει να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή ο 25άρης έκλεισε πάνω στο κλείσιμο της Δευτέρας. Την Τρίτη είχαμε ταύτιση στην τιμή ανοίγματος και κλεισίματος και περιορισμό του εύρους ημερήσιας διακύμανσης με συνέχεια στην άνοδο του Τραπεζικού Δείκτη +1,55%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,331 από 22,469 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,021 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,08% και έφθασε στις 655,09 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1727,19 με μεταβολή +0,12%. Την Τετάρτη ανέβηκε ο τζίρος στα 31,925 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,021 εκατ., αλλά η διακύμανση έπεσε κάτω από τις 6 μονάδες για τον ΓΔ, που οδηγήθηκε ψηλότερα +0,15% στις 656,08 μονάδες και ο 25άρης βρέθηκε στις 1737,18 με μεταβολή +0,58%. Ήταν μέρα με δυο τραπεζικά blue chip με πτώση, ενώ τις προηγούμενες ήταν ένα και διαφορετικό, με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να εμφανίσει απώλειες -0,26%. Την Πέμπτη σημειώθηκε το ανώτερο εβδομάδας και έτους στις 659,88 μονάδες και μετά ξέσπασαν πιέσεις στην ΕΕΕ που υπογράμμισαν την ισχύ της οροφής στις 660 μονάδες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,31% στις 654,03 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1716,84 με μεταβολή -1,17%, αν και οι Τράπεζες ανέβηκαν +0,83%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,320 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,862 εκατ. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν ευνοϊκό εκείνες τις μέρες και την Παρασκευή, ενώ βούλιαξε ο τζίρος στα 26,655 εκατ., με διακύμανση μέρας κάτω των 4 μονάδων ο ΓΔ με τη βοήθεια των Τραπεζών (+1,02%) έκλεισε στις 655,10 με άνοδο +0,16% και ο 25άρης στις 1721,65 με μεταβολή +0,28%.

Στις δυο εβδομάδες του Φεβρουαρίου καθώς η πρώτη περιλάμβανε μόνο μια σύνοδο στο μήνα ο ΓΔ εμφάνισε αρκετές φορές το φαινόμενο της ταύτισης των τιμών σε άνοιγμα και κλείσιμο. Αυτό, σύμφωνα με τη στατιστική, «κανονικά» προαναγγέλλει ξέσπασμα στη συνέχιση της επικρατούσας τάσης που είναι η ανοδική. Ωστόσο τα αποτελέσματα της ΕΕΕ και η αντίδραση διεθνώς επ’ αυτών ανέσχεσαν την κανονική πορεία του μέσου όρου και η τρέχουσα θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Ξεκίνημα της νέας κυρίαρχης σειράς με οριακή προήγηση του ΣΜΕ Μαρτίου

Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, σημειώθηκε άνοδος του δείκτη των παραγώγων κατά +0,74%. Είχαμε παράλληλα +127% άνοδο των όγκων στα ΣΜΕ του. Η δε σχετικά μικρή άνοδος κατά 26,56% των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την αβεβαιότητα, λόγω των ενδείξεων εξάντλησης της αγοραστικής διάθεσης, ειδικά την Παρασκευή. Ο 25άρης κατέληξε στις 1721,65 μονάδες, με ετήσια μεταβολή +7,04% και Φεβρουαρίου +2,32%.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανήλθαν σε 13897 συμβόλαια, καταλήγοντας με 4459 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Φεβρουαρίου που εξέπνευσε διαμορφώθηκε στα 1469 ΣΜΕ τη μέρα. Για τη σειρά Μαρτίου ανήλθε στα 1296 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς κατέληξαν σε 4388 από 629 την προηγούμενη βδομάδα και της επόμενης (λήξης Απριλίου) ήταν 71 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου που πλέον κυριαρχεί έγιναν στις 1722,00 με προήγηση 0,25 μονάδων του ΣΜΕ, έναντι του 25άρη.

Στην  τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο ΓΔ κέρδισε +0,80%, ο 25άρης εμφάνισε άνοδο +0,74%, αλλά ο FTSEM έπεσε -1,68%. Στο έτος ο μέσος όρος κερδίζει +6,82% ο 25άρης +7,04% και ο  FTSEM +11,15% καθώς στον Φεβρουάριο έχουν αντίστοιχα αποδόσεις +3,22%, +2,32% και +4,16% παρά την πτώση του στη βδομάδα.

Η εικόνα των blue chip είναι ενθαρρυντική από το πλήθος των καθοδικών στη βδομάδα και στον Φεβρουάριο τα παρουσιάζουμε με βάση την εβδομαδιαία τους επίδοση. Υπολογίσιμη πτώση είχαν: ΤΙΤΚ -2,35% στη βδομάδα και -2,75% στο μήνα, ΕΕΕ -2,32% και -0,65% στο μήνα, ΜΥΤΙΛ -1,25% και +5,96% στο μήνα,  ΣΑΡ -1,13% και -5,14% στο μήνα.

Ακολουθούν με πτώση κάτω του -1% οι ΕΥΡΩΒ -0,92% και -0,83% στο μήνα, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,74% και +0,93% στο μήνα, ΓΡΙΒ -0,71% και -0,83% στο μήνα, ΕΛΠΕ -0,25% και +2,22% στο μήνα, ΜΟΗ -0,24% και -2,22% στο μήνα, και ΟΤΕ ΟΤΕ -0,19% και -3,65%.  στο μήνα.

Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από την επίδοση των δεικτών έχουμε τις ΑΛΦΑ +12,55% και +19,13% στο μήνα, ΟΛΠ ΟΛΠ +4,62% και +11,02% στο μήνα, ΕΤΕ +4,50% και +14,07% στο μήνα, ΦΡΛΚ +4,33% και +7,44% στο μήνα, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ +3,67% και +4,40% στο μήνα, ΜΠΕΛΑ +3,07% και +3,50% στο μήνα, ΒΙΟ +2,74% και +12,15% στο μήνα, ΑΡΑΙΓ +2,70% και +5,26% στο μήνα, ΤΕΝΕΡΓ +2,07% και +7,90% στο μήνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,73% και +15,51% στο μήνα, και ΑΔΜΗΕ +1,10% και +5,10% στο μήνα.

Με ισοδύναμη των δεικτών επίδοση είχαμε ΔΕΗ ΔΕΗ +0,84% και +1,84% στο μήνα, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+0,79% και +4,38% στο μήνα, ΠΕΙΡ +0,58% και +21,75% στο μήνα, και ΛΑΜΔΑ +0,32% και +1,64% στο μήνα.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Επιτέλους μια καλή βδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και την Οικονομία, έστω και αν η συνεδρίαση της Παρασκευής φυσικά δεν ενθουσίασε. Τους τελευταίους μήνες επανήλθαν θέματα που θεωρούσαμε λυμένα και στοίχειωσαν το Χρηματιστήριο, όπως η επάνοδος της φημολογίας για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, λόγω αδυναμίας προόδου στο θέμα των “κόκκινων” δανείων. Αποτέλεσμα οι Ξένοι Επενδυτές, ακόμα και τα ριψοκίνδυνα funds, να έχουν βάλει την Ελλάδα στον “επενδυτικό πάγο” και να περιμένουν να καταλάβουν ποιες είναι οι προθέσεις των Ελλήνων πριν συνεχίσουν.

Με τη συμφωνία των Τραπεζών με την Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, τουλάχιστον έχουμε ένα πλαίσιο για να γίνουν υπολογισμοί. Φυσικά, μετά από όλη αυτή την καθυστέρηση, πρέπει να περιμένουμε να καθαρογραφτεί η συμφωνία για να είμαστε σίγουροι. Πάντως γνώση ενός πλαισίου συμφωνίας είναι καλύτερη από την απόλυτη αβεβαιότητα. Το αν η συμφωνία θα είναι προς όφελος των Τραπεζών ή όχι, θα κριθεί στην πράξη, αλλά είναι εμφανές σε όλους ότι η μη ύπαρξη συμφωνίας έκανε ήδη μεγάλο κακό.

Έχοντας αφήσει πίσω μας και το μεγαλύτερο κομμάτι της Συνταγματικής αναθεώρησης, επίσης είναι θετικό, καθώς δεν είναι το βασικό θέμα που απασχολεί τους Επενδυτές.

Προφανώς, λόγω του προεκλογικού κλίματος θα συνεχιστούν οι αντιπαραθέσεις και η παροχολογία, αλλά φαίνεται να γίνεται κατανοητό ότι τα περιθώρια στενεύουν και τα εκκρεμή θέματα πρέπει να προχωρήσουν.

Έτσι περιμένουμε νεότερα για τις Αποκρατικοποιήσεις και τον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ και το θέμα των Τραπεζών πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, τώρα που φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στο βασικό εμπόδιο. Ακόμη αναμένουμε αναβαθμίσεις της Οικονομίας που θα επιτρέψουν της επανάληψη της “εξόδου στις Αγορές”. Αν αυτό επιτευχθεί με καλύτερους όρους από την τελευταία φορά, ίσως μπορούμε να μιλάμε για καλύτερες μέρες.

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης να θυμίσω ότι ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών κινείται στις 681 μονάδες και εκεί θα κριθεί η μακροχρόνια πορεία της αγοράς, αν φυσικά τον πλησιάσουμε. Προσωρινά αντίσταση έχει δημιουργηθεί λίγο πάνω από τις 660 μονάδες, ενώ οι 637 μονάδες περίπου, αποτελούν στήριξη που δεν πρέπει να διασπαστεί για κανένα λόγο.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS

Το κατάλληλο ανοδικό σενάριο για την υπέρβαση των 660 μονάδων ψάχνει να βρει ο Γενικός Δείκτης στις τελευταίες συνεδριάσεις, αποτυπώνοντας μια πλάγια σταθεροποιητική κίνηση άνω των 650 μονάδων. Ανοδική διάσπαση της εν λόγω αντίστασης των 660 μονάδων, με χρονικό φίλτρο επιβεβαίωσης, μπορεί να σπρώξει τον Δείκτη προς το επόμενο, πολύ σημαντικό, επίπεδο των 690 με 705 μονάδων, αλλάζοντας άρδην την “επενδυτική ατμόσφαιρα” στους ενεργούς Επενδυτές. Άκρως θετική θα είναι και η ανοδική καταστρατήγηση της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τοξοειδούς γραμμής τάσης στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών, καθώς θα δώσει λαβές για αλλαγή της επενδυτικής στρατηγικής σε αρκετά χαρτοφυλάκια. Όμως η καθοδική επαναφορά, με αύξηση των ρευστοποιήσεων, χαμηλότερα της ζώνης των 650 με 645 μονάδων θα “λιμάρει” την ανοδική σκέψη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εβδομαδιαίο διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς ναι μεν προσπαθεί να αποδείξει ότι “έχει” το επίπεδο των 1700 με 1710 μονάδων, αλλά από την άλλη έχει ήδη “δραπετεύσει” από το καθοριστικό καθοδικό κανάλι “Q” που τον διέπει από τον Δεκέμβριο του 2017, εγείροντας θέμα ανοδικού στροφέα με αρχικό στόχο τις 1855 μονάδες. Ενδείξεις πιθανής ανοδικής συνέχειας λαμβάνουμε και από το τεχνικό δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI), όπου με την προώθησή του άνω του επιπέδου των 40 μονάδων, φεύγει από τις πουλημένες και υπερπουλημένες περιοχές, μπαίνοντας σε ουδέτερο έδαφος επανεξέτασης της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Διαγραμματικές ανάσες δείχνει να παίρνει ο Τραπεζικός δείκτης λίγο πάνω από το ορόσημο των 400 μονάδων, παραμένοντας όμως αδύναμος στο υπάρχον καθοδικό κανάλι του περασμένου Σεπτεμβρίου, που έχει ακόμα ως κατηφορικό σταθμό τις 340 μονάδες. Εδώ για να γίνει σημαντική αλλαγή στον υπάρχον καθοδικό σχεδιασμό, θα πρέπει ο Τραπεζικός δείκτης να υπερκεράσει την περιοχή των 460 μονάδων, ανοίγοντας έτσι οπτικό πεδίο με την ισχυρή αντίσταση των 550 μονάδων”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Σε παρόμοιο τέμπο με την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κρατώντας τα κεκτημένα των τριών ανοδικών εβδομάδων. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ουδόλως έχει επηρεάσει την θετική διάθεση των Επενδυτών, οι οποίοι κινούνται επιλεκτικά σε τίτλους με ελκυστικά θεμελιώδη και ισχυρή κεφαλαιακή δομή, ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2018.

Μετά από αρκετό καιρό οι Τράπεζες δείχνουν πιο μετριοπαθείς, σε ότι αφορά την διαπραγμάτευσή τους και σε αυτό έχουν συμβάλει σημαντικά οι προσπάθειες επιτάχυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, καθώς και το πλάνο δράσεων μέσα από τις τιτλοποιήσεις, το οποίο η κάθε Τράπεζα αναμένεται να επικοινωνήσει μέσα στο Μάρτιο. Στο τέλος του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε α) ποιο, ή ποια πλάνα τιτλοποιήσεων θα ακολουθήσει η κάθε Τράπεζα β) πόσο θα στοιχήσει στα κεφάλαιά της και γ) πόσο γρήγορα θα οδηγήσει την κάθε Τράπεζα, στο στόχο των “κανονικών” μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Η ανακωχή, επομένως, στον Τραπεζικό κλάδο έχει να κάνει κυρίως με την αξιολόγηση των πλάνων από την Αγορά και την αποδοχή τους ως αξιόπιστα σενάρια επιστροφής τους στην συνήθη Τραπεζική λειτουργία.

Σε αυτή την αργή κίνηση από το μέσον Ιανουαρίου, η Αγορά βελτίωσε την αποτίμησή της κατά 3,5 δισ. ευρώ και 140 τίτλοι βρίσκονται υψηλότερα από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης είναι αυξημένος κατά 7%, αλλά το κυριότερο από όλα είναι ότι αντιστράφηκε μια τάση εκροών επί 7 συνεχόμενους μήνες από τους Ξένους Θεσμικούς Επενδυτές, όπως καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Υπό άλλες συνθήκες μια εύθραυστη άνοδος με 35 εκατ. ευρώ ημερήσιο τζίρο, θα “έσπαγε” πολύ εύκολα στην έλλειψη νέων καταλυτών, ή σε αρνητικά δημοσιεύματα. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η επίδραση κάποιων επιμέρους διακυμάνσεων (Intralot, Coca Cola) περιορίζεται εντός των συγκεκριμένων τίτλων που αφορά και εκτονώνεται σχετικά γρήγορα. Η επισήμανση αυτή δείχνει ότι η Αγορά έχει αυτή την περίοδο αυξημένο αισθητήριο των θεμελιωδών δεδομένων και δεν είναι τυχαία η υπεραπόδοση των μετοχών που έχουν πίσω τους κερδοφορίες, μερίσματα και προοπτική. Η “στροφή στην ποιότητα” γίνεται μεν με επιλεκτικό τρόπο, έχει ωστόσο φέρει αποτέλεσμα στους “θιασώτες” της (Jumbo, Aegean, Μυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ Τερνα Ενεργειακή κλπ).

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κρατάει την επαφή με τα υψηλά έτους, σε έναν ασυνήθιστο σχηματισμό συνεχόμενων ενδοσυνεδριακών ημερήσιων διακυμάνσεων με ανοδικές και καθοδικές “ουρές”. Οι τρεις συνεχόμενοι “σταυροί” της εβδομάδας που πέρασε, είναι ένδειξη ισορροπίας δυνάμεων, η οποία, ωστόσο, φαίνεται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο να ευνοεί τους αγοραστές.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει αγορασμένος από τις 21 Ιανουαρίου και η άνοδος έχει φθάσει σε κομβικό σημείο ως προς την αντίσταση που έχει μπροστά της.

Οι 660 μονάδες είναι ένα σημείο όπου υπάρχει προσφορά και αυτό πιθανότατα δικαιολογεί την στάση των αγοραστών, οι οποίοι συσσωρεύουν δυνάμεις χτυπώντας προοδευτικά την εν λόγω αντίσταση τιμών, αδυνατίζοντάς την.

Παράλληλα, ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 ημερών φαίνεται να δίνει “ραντεβού” με το Γενικό Δείκτη, εφόσον υπάρξει διάσπαση των 660 μονάδων.

Η μακροπρόθεσμη τάση γυρίζει σε ανοδική στις 690 μονάδες, αν και η ταχύτητα σύγκλισης Δείκτη και κινητού μέσου εκτιμάται ότι θα φέρει το σημείο καμπής στις 675 μονάδες. Χρονικά η στιγμή αυτή φαίνεται να έρχεται στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Αυτό αποτελεί και το αισιόδοξο σενάριο για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, το οποίο αναιρείται αν η Αγορά επιστρέψει άμεσα κάτω από τις 630 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα παραμένει διαγραμματικά σε συσσώρευση χαμηλών συναλλαγών στο εύρος των 590 και 660 μονάδων. Και την ερχόμενη εβδομάδα οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα, καθώς το αργό τέμπο τους ευνοεί στο να απορροφούν βραχυπρόθεσμα κέρδη, κατοχυρώνοντας νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδας, η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας δεν παρουσιάζει κάποιο ισχυρό ενδιαφέρον. Ο ΟΤΕ το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης και το προτεινόμενο μέρισμα προς διανομή, ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας είναι προγραμματισμένη η τακτική τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Η Δευτέρα είναι αργία για τις Αμερικανικές Αγορές.

Σήμερα

Οι αγορές στην Ασία διαπραγματεύονται υψηλότερα σήμερα το πρωί. Στην Ιαπωνία, η Bridgestone σημείωσε άνοδο 5,2% η εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών αξίας 200,0 δισ. ¥. Το Hotland έχει αυξηθεί 5,2%, αφού ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση του λειτουργικού της κέρδους για το 2019. Στο Χονγκ Κονγκ,

Οι εταιρείες PetroChina και BOC Hong Kong Holdings σημείωσαν άνοδο 4,0% και 4,7% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες Swire Pacific και Sino Biopharmaceutical έχουν πέσει κατά 0,6% και 0,7% αντίστοιχα. Στη Νότια Κορέα, η S-Oil και η Lotte Chemical ανέβηκαν 4,7% και 5,1% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, οι KIA Motors και Hyundai Mobis μειώθηκαν κατά 1,6% και 1,9%, αντίστοιχα. Ο δείκτης Nikkei 225 διαπραγματεύεται 1,8% υψηλότερα στις 21.286,9 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng διαπραγματεύεται 1,5% στα 28.322,7, ενώ ο δείκτης Kospi διαπραγματεύεται κατά 0,5% υψηλότερα στα 2.206,7.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text