Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κάμψη απασχόλησης ένα μήνα πριν από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κάμψη απασχόλησης ένα μήνα πριν από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κάμψη απασχόλησης ένα μήνα πριν από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Tη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 2013, με 22.333 χαμένες θέσεις απασχόλησης, παρουσίασε τον Ιανουάριο η ελληνική αγορά εργασίας, με την ευελιξία στις νέες προσλήψεις να κυριαρχεί, καθώς το 52,3% αυτών αφορούσε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.

Πλέον, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στα στοιχεία του Φεβρουαρίου, καθώς ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός ενδέχεται να προκαλέσει νέους τριγμούς και σημαντικές διαφοροποιήσεις στην εικόνα της αγοράς.

Εκπρόσωποι των εργοδοτών εκφράζουν πλέον ανοικτά την πρόθεσή τους για μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, ενώ ανησυχία επικρατεί ως προς μια πιθανή, περαιτέρω αύξηση των απολύσεων.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και στοχευμένοι, καθώς στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας γνωρίζουν τις 110.000 επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους με μισθούς κάτω από τα 650 ευρώ, οι οποίες οφείλουν να συμμορφωθούν με την πρόσφατη υπουργική απόφαση για τον νέο κατώτατο μισθό. Και ξεκαθαρίζουν ότι η μετατροπή της θέσης πλήρους απασχόλησης σε μερικής στα χαρτιά, είναι ένα «κλασικό τέχνασμα» που υποκρύπτει παραβατικές συμπεριφορές που ελέγχονται με υψηλότατα πρόστιμα.

Οι τριετίες

Το ίδιο ισχύει και για όσους εργοδότες δεν αναπροσαρμόσουν τους μισθούς εργαζομένων που αμείβονται μεν με τον κατώτατο, διατηρούν όμως από τον Φεβρουάριο του 2012 και εφεξής, και το επίδομα των «παγωμένων» τριετιών.
Οπως ξεκαθαρίζει εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες, όσοι μισθωτοί διατηρούν από το 2012 τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας, θα δουν στο τέλος του μήνα τον νέο κατώτατο μισθό τους να προσαυξάνεται με 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, με μέγιστο όριο το 30%. Προσοχή, βέβαια, οι 3ετίες παραμένουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%. Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου για να υποβάλουν στην «Εργάνη» το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών.

Τα στοιχεία για το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων του Φεβρουαρίου, που θα είναι καθοριστικά, θα φανούν τον επόμενο μήνα. Τα μηνύματα, πάντως, από τα στοιχεία του Ιανουαρίου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 157.141, ενώ οι αποχωρήσεις σε 179.474 (72.413 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 107.061 απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων), με αποτέλεσμα να χαθούν 22.333 θέσεις εργασίας. Το ισοζύγιο του Ιανουαρίου επηρεάστηκε αρνητικά από κλάδους που παρουσιάζουν έντονη εποχική διακύμανση της απασχόλησης την περίοδο των εορτών (εστίαση -11.433, λιανικό εμπόριο -4.511, δραστηριότητες απασχόλησης -3.658 και καταλύματα -1.941). Οπως επισημαίνει, μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας την επίδραση της εποχικότητας καταδεικνύουν, επίσης, το ισοζύγιο της πρώτης εβδομάδας του έτους που ήταν αρνητικό κατά 37.153 θέσεις εργασίας, αλλά και το ισοζύγιο του Ιανουαρίου διαχρονικά, το οποίο από το 2001 μέχρι σήμερα είναι αρνητικό τα 18 από τα 19 έτη.

Και πράγματι, αν εξαιρέσει κανείς το 2014, όταν είχαν δημιουργηθεί 6.397 νέες θέσεις εργασίας, παραδοσιακά κάθε Ιανουάριο οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, όμως φέτος, καταγράφεται η δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 2013. Παράλληλα, άλλωστε, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης υπολείπονται σταθερά εκείνων που αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text