Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Αυτή την εβδομάδα αποφασίζει το μεσοπρόθεσμο της τάσης της η αγορά

Market Beat: Αυτή την εβδομάδα αποφασίζει το μεσοπρόθεσμο της τάσης της η αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Αυτή την εβδομάδα αποφασίζει το μεσοπρόθεσμο της τάσης της η αγορά

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι εγχώριοι παράγοντες απέδωσαν τη χθεσινή εικόνα των συναλλαγών στην ανάγκη να ενθυλακώσουν τα κέρδη τους οι κυνηγοί βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών κινήσεων ενώ την άνοδο της Δευτέρας είχαν αποδώσει στο κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης. Ωστόσο αυτές οι δύο σύνοδοι έρχονται μετά από αλυσίδα ανοδικών εβδομάδων που άρχισαν από το τέλος Ιανουαρίου και για αυτή την κίνηση από τις 609 ως τις 675 μονάδες δεν την στήριξαν μόνο αυτής της κατηγορίας επενδυτές

Χθες στο ξεκίνημα των συναλλαγών έγινε η προσπάθεια υπέρβασης των 670 μονάδων, που για τη στήλη ήταν χονδρικά η ζώνη πραγματικής αντίστασης στις τιμές των μετοχών και του μέσου όρου της αγοράς. Πήδηξε ο ΓΔ ως τις 675 μονάδες με τη φόρα από τη Δευτέρα και τη δημιουργική νευρικότητα της έναρξης των συνεδριάσεων στη υπόλοιπη Ευρώπη. Χρειάστηκαν για αυτό 41 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτευσης και μετά από το ανώτερο, σε μια ακριβώς ώρα, οι πιέσεις οδήγησαν (στις 12:11) στην εγγραφή του κατώτερου της ελεύθερης διαπραγμάτευσης που ήταν οριακά πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Από τότε και ως το τέλος του πρώτου μέρους, ο ΓΔ από την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ξεκίνησε μια πλάγια κίνηση μεταξύ των 668 και 671 μονάδων.

Το πρόβλημα ήταν πως οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη είχαν γυρίσει σε πτώση μικρή μεν, γενική δε, με εξαίρεση αυτά της Λιθουανίας και της Ιρλανδίας. Παράλληλα τα futures για τους δείκτες στη Wall Street ειδοποιούσαν για καθοδικό ξεκίνημα και στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς οι συναλλασσόμενοι στο ΧΑ χρειάστηκε να συνυπολογίσουν την πιθανή τάση για φυγή από το ρίσκο όταν θα έμπαιναν στις συναλλαγές οι διαχειριστές του δολαρίου. Τελικά όμως τα καλά αποτελέσματα τριμήνου της Walmart και οι ελπίδες από τον νέο κύκλο εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας στην Ουάσιγκτον βοήθησαν στη άνοδο των δεικτών στη Wall Street. Οι ασιατικές μετοχές προχώρησαν σε επίπεδα υψηλών 4-1 / 2 μηνών σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι διαπραγματευτές επί των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας και των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση του ετήσιου πλέον πολέμου των δασμών. Στο δεύτερο μέρος των ασιατικών συναλλαγών οι μεταβολές μειώθηκαν αλλά τα περισσότερα χρηματιστήρια κράτησαν κέρδη.

Χθες το πρωί εύστοχα επεσήμαναν από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: «Οι δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων για το ενδεχόμενο μη εκταμίευσης των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα το Μάρτιο, είναι πιθανό να αντιρροπήσει το κλίμα ευφορίας της χθεσινής συνεδρίασης. Η αντιπαράθεση των πωλητών με τους αγοραστές αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη».

Η Euroxx Sec σημείωνε την πιθανότητα ρευστοποιήσεων για ενθυλάκωση κερδών από την πρόσφατη άνοδο: «Το Χ.Α. θα προσπαθήσει να δοκιμάσει την επόμενη τεχνική αντίσταση των 680 μονάδων με κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να είναι πιθανές, λόγω του ότι η Αγορά είναι σε τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα».

Το ενδιαφέρον στην αγορά ομολόγων συγκεντρώθηκε σε αυτά της Ιταλίας και η εικόνα των ελληνικών χλόμιασε. Αφού η απόδοσή τους παρουσίασε πτώση δυο μονάδων βάσης αρχικά, εκτινάχθηκε ψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας και τελικά σταμάτησε όπου και την προηγούμενη μέρα. Το ενδιαφέρον στο ΧΑ έχει εστιαστεί στα blue chip των τραπεζών με αποτέλεσμα στα 24 εκατ. ευρώ τζίρο στις 15:00 χωρίς τα πακέτα τα 15,6 να αφορούν στις μετοχές του Τραπεζικού δείκτη που ενώ στην πρώτη ώρα είχε φτάσει στις 470 μονάδες (με κέρδη +4,3%) ήταν τότε στις 455,8 με άνοδο +1,2%. Μεγαλύτερη κόπωση είχε παρουσιάσει η ΕΥΡΩΒ με μηδενική μεταβολή που στις 15:03 έγινε οριακές απώλειες. Πτωτικά ήταν 14 blue chip και το τελικό αποτέλεσμα δεν έλεγε να ξεκαθαρίσει. Το ίδιο αναμένουμε και σήμερα αλλά είναι σημαντικό να συνεχιστεί η άνοδος αν και τεχνικά περισσότερες πιθανότητες έχει η υποχώρηση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τα καλά αποτελέσματα τριμήνου της Walmart και οι ελπίδες από τον νέο κύκλο εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας στην Ουάσιγκτον βοήθησαν στη άνοδο των δεικτών στη Wall Street. «Οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα είναι πολύπλοκες αλλά εξελίσσονται καλά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι μπορεί να μετατεθεί η διορία για την ολοκλήρωση τους.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,03% ή 8 μονάδες στις 25.891,32, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,15% στις 2.779,76 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 7.486,77 μονάδες. Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+2,2%) και Walgreens Boots (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-0,8%) και American Express (-0,7%).

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Walmart (+2,3). Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,65%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις επεφύλαξαν οι επενδυτές για τον τραπεζικό κλάδο μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της HSBC.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε με περισσότερη σαφήνεια παρά ποτέ σήμερα, ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να καθυστερήσει την αποχώρησή του, εάν το ζητήσει το Λονδίνο”.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το ‘Brexit’ στις 19.30 ώρα Ελλάδας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα διαμορφώθηκε ως εξής: Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα διαμορφώθηκε ως εξής: Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,56% στις 7.179,17 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,09% στις 11.309,21 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 5.160,52 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,22% στις 368,97 μονάδες. Ενώ στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,21% στις 9.136 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,5% στις 20.228 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το προσαρμοσμένο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ μειώθηκε στα 16 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο από 23 δισ. τον Νοέμβριο, υποχωρώντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον, ανοδικά κινείται το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο στη Γερμανία, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο ZEW. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου δεν θα ανακάμψει με γρήγορο ρυθμό.

ΧΑ

Οριακή μεταβολή μετά την άνοδο - η προσπάθεια συνεχίζεται

Στην δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία σε θετικό πεδίο. Για το διάστημα των ελεύθερων συναλλαγών αλλά στις δημοπρασίες σημειώθηκε το ελάχιστο μέρας και το πέρασμα σε αρνητικό πεδίο. Από τις 10:30 ως τις 11:11 η κίνηση ήταν σταθερά και έντονα ανοδική. Λίγο μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 1,8 μονάδων, στο 40άλεπτο περίπου, σημειώθηκε το μέγιστο στις 675,06 από 667,87 μονάδες τη Δευτέρα. Αμέσως μετά και ως τις 12:12 οι πιέσεις όρισαν το χαμηλό μέρας ως τις 17:00 ήταν οι 667,85 μονάδες καθώς στις 17:00 σταμάτησε μετά από έντονες πιέσεις στις 667,89. Οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος και το ελάχιστο ορίστηκε στις 666,83 από 656,23 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο ενώ το κλείσιμο ήταν οι 666,96. Έτσι εμφάνισε μικρότερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 675,06 μονάδων που σημειώθηκε μια φορά στην αρχή της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ως το κατώτερο των 666,83, που σημειώθηκε μια φορά στην διάρκεια της διαδικασίας των δημοπρασιών στις 17:12.

Έγινε σαφές πως μετά το δυνατό ανοδικό 40λεπτό, που έφερε τον ΓΔ στο μέγιστο της μέρας, που ήταν πολύ ψηλότερα από το ανώτερο της περασμένης συνόδου και του τρέχοντος έτους, θα γινόταν η προσπάθεια αμφισβήτησης του ξεπεράσματος ενδοσυνεδριακά των 670 μονάδων και ήταν βέβαιο ότι θα απειληθεί το θετικό πρόσημο ως το πέρας της διαπραγμάτευσης. Μετά τις 12:15 υπήρξε πλάγια κίνηση μακράς διαρκείας του ΓΔ πάνω μεταξύ των 668 και τις 670,5 μονάδες. Κατάφερε έτσι να γράψει μέγιστο ελάχιστο σχετικά γρήγορα, αλλά το ελάχιστο ήρθε στο τέλος - τέλος. Στις 17:00 σταμάτησε στις 667,89 μονάδες. Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης τον έκλεισαν στις 666,96 από 667,46 που ήταν 0,50 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «επέτυχε» να εμφανίσει οριακό κλείσιμο, παρά τις δυνατότητες που εμφάνισε στο ξεκίνημα να κινηθεί με σημαντική διακύμανση, ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα. Στην εξέλιξη της μέρας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που εμφάνισαν πολύ μέτρια πτωτική εικόνα στην πορεία των τιμών. Επίσης δεν κατάφερε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών χαμηλότερους από τον όγκο της περασμένης συνόδου.

Τη σύνοδο σφράγισε το σχετικά καλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 1,198 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών σε μερικά από τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης τους (3 έναντι 8 μονάδων). Τελικά, η απόδοση παρέμεινε αμετάβλητη στο χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος δώδεκα μηνών το 3,77%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην υπεροχή πωλητών και αγοραστών. Το ελάχιστο στις 666,83 από 656,23 την προηγούμενη ήταν 74,13 μονάδες πάνω από το κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ήπια καθοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:30, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν καθοδικό άνοιγμα κίνηση σε αρνητικό πεδίο αλλά αργότερα κατάφεραν να περάσουν σε θετικό πεδίο. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 666,96 μονάδες, που ήταν 0,13 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 8,1 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με μικρότερο (8,10 από 11,64 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 49,076 από 48,967 δις ευρώ. Δέκα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΠΕΙΡ +3,58%, ΕΕΕ +3,25%, ΕΤΕ +1,38%, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+1,29%, ΟΛΠ ΟΛΠ +0,98%, ΑΡΑΙΓ +0,50%, ΑΛΦΑ +0,45%, ΛΑΜΔΑ +0,16%, ΕΛΠΕ +0,13% και ΑΔΜΗΕ +0,12% ενώ 15 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,54% από +6,20%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,45% από +5,77%, την ΕΤΕ στο +1,38% από +10,31%, ΕΥΡΩΒ -0,54% από +3,71% και την ΠΕΙΡ στο +3,58% από +8,79%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,48% από +1,968%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 2) και κανένα  στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,07% και έφθασε στις 666,96 από 667,46 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1759,39 από 1754,45 με μεταβολή +0,47%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ουσιαστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,003 από 44,006 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,198 από 2,185 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 32,638 από 34,250 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,792 από 0,662 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 36 από 69, των καθοδικών 54 από 28 και 35 από 32 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Ψαλίδισαν τις αισιόδοξες προσδοκίες μετά την εμφάνιση ικανών πιέσεων

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη ανοδική δυναμική, με πορεία πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης μόνιμα. Νωρίς εμφανίστηκε το μέγιστο μέρας στις 1771,12 μονάδες. Το ελάχιστο στις 1754,68 ήρθε τις 12:12. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 1762,86. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1759,39 μονάδες με μεταβολή +0,47%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 10,912 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαρτίου, άλλαξαν χέρια 1581 συμβόλαια με ανώτερο τις 1768,00, κατώτερο τις 1751,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1757,00. Επίσης διακινήθηκαν 81 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με τελευταίες πράξεις στις 1767,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαρτίου ήταν 4440 από 4578 και για τη σειρά Απριλίου 105 από 72 ΣΜΕ. Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 7174 για τη σειρά Μαρτίου, της ΕΤΕ με 7967, της ΕΥΡΩΒ με 8118, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 7788, και της ΜΙΓ τα 1058 για την κυρίαρχη σειρά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 8861 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 2121 για ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ και στα 1171 για ΕΥΡΩΒ.

Ήταν στα υπέρ της αγοράς η στήριξη του 25άρη από τα κέρδη των ΕΕΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΔΑΠ και ΕΤΕ, που ισορρόπησαν την επίπτωση από τις απώλειες σε 15 blue chip. Την άνοδο της Δευτέρας απέδωσαν αρκετοί σε αγορές για κάλυψη ανοικτών θέσεων πώλησης. Η ανοδική πορεία του ΧΑ και των ελληνικών ομολόγων εξαρτάται από την έγκριση των Ευρωπαίων, που αναμένεται να έρθει το Μάρτιο, για την εκταμίευση του ποσού των 760 εκατ. ευρώ. Αν υποψιαστούν, από διαρροές των Βρυξελλών, πως δεν υπάρχει φως για τα κεφάλαια αυτά, τότε θα αλλάξει άρδην η διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε ελληνικές αξίες.

Το διεθνές κλίμα είναι άστατο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες από το Κυβερνητικό Επιτελείο, σε σχέση με την εκπλήρωση των προπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την έγκριση της επιστροφής ποσού 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη Ελληνικών ομολόγων, που κατείχε κυρίως η ΕΚΤ, στο Eurogroup του Μαρτίου.

Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις διαμορφώθηκε το νέο καθεστώς προστασίας Δανειοληπτών - Κατόχων 1ης κατοικίας, που αποτελεί την εξασφάλιση του δανείου. Υποβλήθηκαν στις Βρυξέλλες προς έγκριση τα σχέδια διευθέτησηςτων “κόκκινων” δανείων, σύμφωνα με την πρόταση της ΤτΕ (Φορέας Ειδικού Σκοπού) και εκείνη του ΤΧΣ (τιτλοποιήσεις δανείων με Κρατική εγγύηση). Επιταχύνονται οι διαδικασίες που αφορούν στοχευμένες διαδικασίες Αποκρατικοποιήσεων (Εγνατία, ΔΑΑ. Περιφερειακά Λιμάνια, ΔΕΠΑ), ή αξιοποίησης (Ελληνικό - διαγωνισμός Καζίνο).

Η Εθνική απηλλάγη από το διαβρωτικό για τα κεφάλαιά της προϊόν με την ονομασία “Titlos”, με μια νέα συμφωνία με οφέλη τόσο για εκείνη όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο. Και η υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων, διαμορφώνει προϋποθέσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοση 10ετους ομολόγου, σε συνέχεια της έκδοσης του 5ετους του Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις, επομένως, διαμορφώνουν βελτίωση κλίματος και τη βούληση να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις. Ο τρόπος δε που αντιδρά το Χρηματιστήριο, με τη μικρή έστω συναλλακτική βελτίωση και την αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, τόσο για τις Τράπεζες, όσο και για άλλες μετοχές υψηλής αλλά και μεσαίας ως μικρής κεφαλαιοποίησης, δίνει μήνυμα ότι “κάτι πάει να αλλάξει”. Χωρίς ωστόσο η ανοδική κίνηση να αποκτά δυναμική που να συμβάλει σε δραστηριοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των Επενδυτών.

Με το Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 660 μονάδες, θετική εξέλιξη καθαυτή, αλλά να αδυνατεί να κινηθεί ψηλότερα, καθώς απαιτούνται αυξημένες συναλλαγές και μετουσίωση των κινήσεων του Οικονομικού Επιτελείου σε χειροπιαστά αποτελέσματα, σε σχέση με την ευόδωση της έγκρισης του υπό εκταμίευση ποσού εντός του Μαρτίου, διαδικασία που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους Οίκους (υπό αναμονή η Moody’s 1/3).

Στο διεθνές περιβάλλον, το σκηνικό παραμένει ομιχλώδες. Η Bundesbank αναφέρεται πλέον στην επιβράδυνση της Γερμανικής Οικονομίας, προβλέποντας φετινό ρυθμό μεγέθυνσης μόλις 1%.

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Trump κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με τους Δημοκρατικούς, σε σχέση με τη δαπάνη για το τείχος, κηρύσσοντας τη Χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση για εμπορικά ζητήματα ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ και το ενδεχόμενο για άτακτο “Brexit”, πλήττουν πολλούς κλάδους με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, με την Αυτοκινητοβιομηχανία να αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση.

Έτσι, οι Διαχειριστές διατηρούν τη στάση χαμηλού βαθμού έκθεσης σε επενδυτικούς κινδύνους, με την επιλογή του αυξημένου βαθμού διακράτησης μετρητών να συνιστά κοινή συνισταμένη στη στρατηγική τους.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές προχώρησαν σε επίπεδα υψηλών 4-1 / 2 μηνών σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι διαπραγματευτές επί των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας και των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση του ετήσιου πλέον πολέμου των δασμών.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,0% για να φθάσει τα υψηλότερα επίπεδα από την 2η Οκτωβρίου ενώ στις 9:00 είχε μεταβολή +0,94%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 1,1% σε επίπεδα υψηλών έξι μηνών ενώ στις 9:00 είχε μεταβολή +0,90%, οι δείκτες Kospi της Κορέας και της Taiwan ανέκαμψε σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία στις αρχές Οκτωβρίου με άνοδο πάνω από +1,1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 0,75% σε υψηλά δύο μηνών αλλά στις 9:00 είχε μεταβολή +0,60%. Οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν κατά 0,4%, διευρύνοντας την άνοδο των κερδών τους στο 18% από τις 4 Ιανουαρίου, χάρη στην εισροή ξένων κεφαλαίων ενώ στις 9:00 είχε μεταβολή +0,20%.

Τα κέρδη στην Ασία ξεπέρασαν τα κέρδη της συνεδρίασης της Τρίτης στη Wall Street, όπου ο S&P 500 κέρδισε 0,15%, βοηθούμενο από τα θετικά αποτελέσματα της Walmart. Ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 0,19%, καταγράφοντας την έβδομη ευθεία ανοδική συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα πήγαν καλά και ότι ήταν ανοιχτό να μεταθέσει την προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι η 1η Μαρτίου δεν ήταν μια "μαγική" ημερομηνία.

Οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι προς το παρόν προγραμματισμένο να αυξηθούν στο 25% από 10% αν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μέχρι την 1η Μαρτίου.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι ο πρόεδρος Trump θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping τον επόμενο μήνα, πιθανότατα μετά την ετήσια σύσκεψη της Κίνας που θα αρχίσει από τις 5 Μαρτίου, για να επιτύχει μια συμφωνία ή να εξασφαλίσει ένα «μνημόνιο κατανόησης». Οι δύο χώρες ξεκίνησαν έναν νέο γύρο συνομιλιών για την επίλυση του εμπορικού τους πολέμου την Τρίτη και οι ορισμένες σε υψηλότερο επίπεδο συνεδριάσεις προγραμματίζονται αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu επισκέπτεται την Ουάσιγκτον την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης την απελευθέρωση αργότερα, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση καθορισμού πολιτικής της Fed τον Ιανουάριο, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σηματοδοτούσαν τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και τις ενδεχόμενες αλλαγές στην κανονικοποίηση του ισολογισμού.

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, δήλωσε στο Reuters ότι αισθάνεται άνετα με το επίπεδο των επιτοκίων των ΗΠΑ σήμερα και ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αυξηθούν ξανά εκτός εάν η οικονομική ανάπτυξη ή ο πληθωρισμός μετατοπιστούν με μια απροσδόκητα υψηλότερη ταχύτητα. Αλλά πρότεινε επίσης ότι ο ισολογισμός θα συνεχιστεί τουλάχιστον στο επόμενο έτος με τον τρέχοντα ρυθμό του, μειώνοντας τις εικασίες ότι η Fed θα μπορούσε να τερματίσει τη διαδικασία φέτος.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,4%, φθάνοντας τα 1,346,50 δολάρια, συνεχίζοντας το ράλι του, που το πυροδότησε εν μέρει η εντύπωση ότι οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου παίρνουν θέσεις υπέρ χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τους. Το κίτρινο μέταλλο προσέλκυσε επίσης ζήτηση για λόγους ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν ανησυχίες σχετικά με το Brexit, δήλωσε ο Tatsufumi Okoshi, ανώτερος οικονομολόγος της Nomura Securities.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text