Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ο «γκάνγκστερ» του Διαδικτύου

Ο «γκάνγκστερ» του Διαδικτύου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο «γκάνγκστερ» του Διαδικτύου

To Facebook παραβίασε ηθελημένα τον νόμο περί ιδιωτικότητας του βίου, όπως και τον νόμο περί ανταγωνισμού και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο θεσμικών ρυθμίσεων, αναφέρει βρετανική κοινοβουλευτική έκθεση, η οποία καταγγέλλει την ιστοσελίδα και τα διευθυντικά στελέχη της ως «ψηφιακούς γκάνγκστερ».

Η ολοκληρωμένη έκθεση της επιτροπής Πολιτισμού, ΜΜΕ, Αθλητισμού και Ψηφιακών Μέσων πραγματοποίησε μία έρευνα διάρκειας 18 μηνών σχετικά με την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. H έκθεση κατηγορεί το Facebook ότι ηθελημένα παρεμπόδισε την έρευνα της επιτροπής και δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.

«Η δημοκρατία κινδυνεύει από την κακόβουλη και διαρκή στοχοποίηση των πολιτών με παραπληροφόρηση και προσωποποιημένες “μελανές διαφημίσεις” από άγνωστες πηγές που διοχετεύονται μέσα από τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε καθημερινά», προειδοποίησε ο επικεφαλής της επιτροπής, Ντέιμιαν Κόλινς. Ειδικότερα, η έκθεση:

• Kατηγορεί τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συνιδρυτή του Facebook και διευθύνοντα σύμβουλο, ότι επέδειξε ασέβεια προς το Κοινοβούλιο, καθώς απέρριψε τρία διαφορετικά αιτήματα που του ετέθησαν προκειμένου να δώσει πληροφορίες και έστειλε κατώτερους υπαλλήλους που αδυνατούσαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις.

• Προειδοποιεί ότι ο βρετανικός εκλογικός νόμος είναι ευάλωτος στις παρεμβολές ξένων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων οι πράκτορες της ρωσικής κυβέρνησης, οι οποίοι θα μπορούν να προσπαθήσουν να υποσκάψουν τη δημοκρατία.

• Καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει μία ξεχωριστή έρευνα για την «ξένη επιρροή, την παραπληροφόρηση, τη χρηματοδότηση, τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων και τη διανομή δεδομένων», όσον αφορά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014, το δημοψήφισμα για την Ε.Ε. το 2016 και τις γενικές εκλογές το 2017.

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας υιοθέτησε αμέσως τα συμπεράσματα της επιτροπής και ο αναπληρωτής ηγέτης του, Τομ Ουάτσον, ανακοίνωσε ότι «το Εργατικό Κόμμα συμφωνεί με το οριστικό συμπέρασμα της επιτροπής, ότι δηλαδή η περίοδος αυτορρύθμισης για τις εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να λήξει αμέσως».

«Eχουμε ανάγκη νέων ανεξάρτητων ρυθμίσεων με ένα σκληρό καθεστώς εξουσιών και κυρώσεων προκειμένου να παρεμποδιστούν οι υπερβολές των δυνάμεων που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας», επισήμανε ο Ουάτσον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες της επιτροπής, που ξεκίνησαν το 2017, εντατικοποιήθηκαν τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς όταν ξέσπασε το σκάνδαλο σχετικά με την ανάρμοστη συγκέντρωση στοιχείων από την Cambridge Analytica. Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το σκάνδαλο διευκολύνθηκε από τις πολιτικές του Facebook».

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text