Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αλλάζουν ρότα οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Eυρώπη και Ασία

Αλλάζουν ρότα οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Eυρώπη και Ασία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλλάζουν ρότα οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Eυρώπη και Ασία

ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ασία στρέφονται σε μια πιο χαλαρή στάση ως προς τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, το Brexit και άλλες παράμετροι έχουν αφήσει αρνητικά σημάδια στην παγκόσμια οικονομία. Εχει ήδη υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη. Μετριάζονται, παράλληλα, οι προσδοκίες για τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας όσο φθίνει η επίδραση των φοροαπαλλαγών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ένα κλίμα αβεβαιότητας που αποδίδεται στην πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ και την προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών για εταιρικά κέρδη. Οικονομικοί αναλυτές ήδη επανεξετάζουν τις προβλέψεις τους για την πορεία των επιτοκίων στις οικονομίες του ανεπτυγμένου και του αναδυόμενου κόσμου. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχουν, επίσης, κάνει λόγο για αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη. Χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρατ, δημιούργησε προσδοκίες για τη συζήτηση ενός νέου γύρου φθηνών δανείων στην Ευρωζώνη ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση. Τόνισε, ωστόσο, σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη πως ένας νέος γύρος φθηνών δανείων δεν θα περιλαμβάνει τους ίδιους ευνοϊκούς όρους που είχαν προσφερθεί εν μέσω της κρίσης δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης. Στις αρχές της εβδομάδας, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, είχε πει πως μπορεί να επανεξεταστεί η στάση της ΕΚΤ ως προς την πορεία των επιτοκίων στην Ευρωζώνη από το πόσο «προσωρινή είναι η επιβράδυνση» της ανάπτυξης.

Στην Ασία, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στην πορεία της κινεζικής οικονομίας. Επί του παρόντος δεν προβλέπεται μείωση των επιτοκίων πάνω από μία φορά σε καμία ασιατική οικονομία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία και στις Φιλιππίνες έχουν ήδη ανακοινώσει ή ακόμη και εφαρμόσει μέτρα στήριξης. Τον Ιανουάριο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τον όριο των αποθεμάτων (RRR) που υποχρεούνται να διατηρούν οι τράπεζες κατά 100 μονάδες βάσης. Προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά ακόμη 150 μ.β. μέχρι τα τέλη του έτους. Πρόσθετα μέτρα στήριξης αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάρτιο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα παρέμβει εάν ενισχυθεί απότομα το γιεν. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας υιοθέτησε ουδέτερη στάση από την αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολουθούσε λίγο καιρό πριν, ενώ η ινδική κεντρική τράπεζα μείωσε ήδη τα επιτόκια εντός του Φεβρουαρίου. «Σύμμαχος» των κεντρικών τραπεζιτών είναι οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις που επικρατούν σήμερα, δίνοντας στους επικεφαλής μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Οι τιμές στη Μαλαισία, στη Σιγκαπούρη, στη Νότια Κορέα, στην Ταϊβάν και στην Ταϊλάνδη δεν αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 1%.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text