Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τίτλοι τέλους για το χαλιφάτο

Τίτλοι τέλους για το χαλιφάτο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τίτλοι τέλους για το χαλιφάτο

Η αυλαία για το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία (ISIS) δεν έπεσε χθες, όπως αναμενόταν, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναστολή θα αποδειχθεί βραχύβια. Οι υπό κουρδικό έλεγχο Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που πολιορκούν τον τελευταίο θύλακο των τζιχαντιστών σε κατοικημένη περιοχή –το συριακό χωριό Μπαγούζ, προς τα σύνορα με το Ιράκ– υποχρεώθηκαν να αναβάλουν την έφοδο, καθώς αρκετοί άμαχοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι, παρά τις προσπάθειες για την απομάκρυνσή τους. Τα φορτηγά των SDF που είχαν σταλεί στο χωριό για να παραλάβουν τους αμάχους επέστρεψαν άδεια, για λόγους που δεν έγιναν σαφείς.

Το Ισλαμικό Κράτος έφθασε στο ζενίθ της επέκτασής του το 2014, αφού κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις σε Ιράκ και Συρία, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πόλεων, όπως η Μοσούλη, το Τικρίτ και η Ράκα. Την ίδια χρονιά, ο αρχηγός του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακοίνωσε τη δημιουργία χαλιφάτου, με επικεφαλής τον ίδιο. Υστερα από σειρά ηττών και εδαφικής συρρίκνωσης, το ISIS έμεινε να ελέγχει μόνο το χωριό Μπαγούζ, στην ανατολική Συρία, όπου λίγες εκατοντάδες από τους πιο σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές, δίνουν μάχη οπισθοφυλακών. Ωστόσο, η τρομοκρατική οργάνωση αντιπροσωπεύει πάντα υπολογίσιμο κίνδυνο, καθώς μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών έχει διαφύγει και επιδίδεται σε ανταρτοπόλεμο.

Οπως έγινε γνωστό από τις ιρακινές αρχές, δυνάμεις των SDF παρέδωσαν στη Βαγδάτη περίπου 150 Ιρακινούς μαχητές του ISIS, ενώ περισσότερες παραδόσεις αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Οι SDF κρατούν περισσότερους από 1.000 ξένους τζιχαντιστές φυλακισμένους στη Συρία και ζητούν από τις χώρες προέλευσής τους να τους παραλάβουν. Ανάλογη έκκληση έχει απευθύνει και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προς τις τρίτες χώρες και ιδιαίτερα προς τους Ευρωπαίους συμμάχους του. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται άκρως απρόθυμες να παραλάβουν τζιχαντιστές, έστω κι αν έχουν την υπηκοότητα των κρατών τους.

Τέλος, στη συριακή πόλη Χομς εγκαινιάστηκε με πανηγυρικό τρόπο τζαμί που είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και αναστυλώθηκε με χρήματα ταμείου που ελέγχεται από τον ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text