Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Με υποχώρηση πωλήσεων έκλεισε το 2018 για την «ΑΒ Βασιλόπουλος»

Με υποχώρηση πωλήσεων έκλεισε το 2018 για την «ΑΒ Βασιλόπουλος»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με υποχώρηση πωλήσεων έκλεισε το 2018 για την «ΑΒ Βασιλόπουλος»

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Η ανάκαμψη των πωλήσεων της «ΑΒ Βασιλόπουλος» κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 δεν στάθηκε ικανή, καθώς φαίνεται, να αντισταθμίσει τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος. Ετσι, το 2018 οι συγκρίσιμες πωλήσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση της Ahold Delhaize, μητρικής εταιρείας της «ΑΒ», η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, είχαν αρνητικό πρόσημο.

Αιτία για τη μείωση των πωλήσεων το 2018 σε σύγκριση με το 2017 ήταν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, η επαναλειτουργία ανταγωνιστικών καταστημάτων, εν προκειμένου του πρώην δικτύου της «Μαρινόπουλος» που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στον έλεγχο της εταιρείας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης».

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι απώλειες σε λειτουργικά κέρδη ύψους 14 εκατ. ευρώ, που είχε ο όμιλος συνολικά στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, περιοχή όπου υπάγεται και η δραστηριότητα στην Ελλάδα, αποδίδονται κυρίως στην υποαπόδοση των καταστημάτων της «ΑΒ». Συνολικά στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (δεν δημοσιεύονται στην οικονομική έκθεση του ομίλου τα αποτελέσματα για κάθε μία από τις θυγατρικές του) οι καθαρές πωλήσεις της Ahold Delhaize ανήλθαν το 2018 σε 6,01 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 3,1% σε σύγκριση με το 2017 σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ο συγκρίσιμος ρυθμός ανάπτυξης πάντως ήταν 0,9%, ενώ κατά 2,2% συνέβαλε η λειτουργία 130 νέων καταστημάτων στην περιοχή. Τα λειτουργικά κέρδη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υποχώρησαν στα 222 εκατ. ευρώ από 236 εκατ. ευρώ το 2017, λόγω κυρίως της όχι ικανοποιητικής πορείας στην Ελλάδα. Συνολικά οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 62,8 δισ. ευρώ με τα λειτουργικά κέρδη του να φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Η Ahold Delhaize έχει να αντιμετωπίσει κι ακόμη ένα ζήτημα στην Ελλάδα. Οπως αναφέρεται στην οικονομική της έκθεση, στις 11 Ιανουαρίου 2019 το Πρωτοδικείο εξέδωσε απόφαση με την οποία η εταιρεία καλείται να καταβάλει 11,9 εκατ. ευρώ σε μετόχους της μειοψηφίας της «ΑΒ». Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από μια επεισοδιακή γενική συνέλευση των μετόχων της «ΑΒ» τον Απρίλιο του 2010, ο εκπρόσωπος του ιδρυτή της «ΑΒ Βασιλόπουλος» που κατείχε το 7% και εκπρόσωποι της HSBC και δύο ασφαλιστικών ταμείων είχαν χαρακτηρίσει χαμηλό το τίμημα των 35,73 ευρώ/μετοχή που είχε προσφέρει η Delhaize στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 100% της αλυσίδας. Τότε είχαν εκφράσει την πρόθεση να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο, διεκδικώντας υψηλότερο τίμημα. Το 2009 η Delhaize είχε υποβάλει πάλι δημόσια πρόταση προσφέροντας αρχικά τίμημα 30,50 ευρώ/μετοχή και στη συνέχεια 34,50 ευρώ/μετοχή, χωρίς να καταφέρει σε εκείνη τη φάση να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 90%.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text