Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σημάδια ανάκαμψης στην κινεζική οικονομία

Σημάδια ανάκαμψης στην κινεζική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σημάδια ανάκαμψης στην κινεζική οικονομία

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας εμφανίζονται στον ορίζοντα. Τα εντοπίζει σχετικός δείκτης του Bloomberg, που προκύπτει βάσει των τελευταίων μετρήσεων του οικονομικού αισθήματος και των επιχειρηματικών συνθηκών στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, πάντως, πληθώρα στοιχείων εξακολουθεί να κατατείνει σε συνεχή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Η πρόσφατη άνοδος των κινεζικών χρηματιστηρίων συνέπεσε με την ώθηση που έδωσε στο γουάν η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να παρατείνει το χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κου, οικονομολόγο τoυ Bloomberg Economics στο Χονγκ Κονγκ, τα κινεζικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά χάρη στα μέτρα που υιοθέτησε τελευταία η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Ανάμεσά τους η χορήγηση φτηνών δανείων στον ιδιωτικό τομέα και η προώθηση έργων υποδομής που οδήγησαν σε αύξηση του δανεισμού. Τον Ιανουάριο τα νέα δάνεια σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ, ενώ παράλληλα κατεγράφη αύξηση των εξαγωγών. Ο ίδιος οικονομολόγος υπογραμμίζει, ωστόσο, πως η άνοδος των κινεζικών χρηματιστηρίων «μπορεί μεν να τονώσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως θα ωφελήσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα».

Ο Ντέιβιντ Κου προεξοφλεί, πάντως, πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει αναπτυξιακή νομισματική πολιτική και το Πεκίνο θα προωθεί αναπτυξιακά μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές, αυξήσεις δαπανών, αλλά και εκδόσεις ειδικών ομολόγων. Ανάλογες είναι οι προβλέψεις και της Σεν Λαν, οικονομολόγου της Standard Chartered, που διαπιστώνει ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς τα στοχευμένα μέτρα του Πεκίνου για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οπως τονίζει η ίδια, «θα συνεχιστούν τα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας». Ανεξάρτητα, πάντως, από τα μέτρα που λαμβάνουν οι κινεζικές αρχές, η συνολική εικόνα της κινεζικής οικονομίας εξακολουθεί να κατατείνει σε επιβράδυνση. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προδίδοντας πως «εξακολουθεί να υποχωρεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης», όπως διαπιστώνει το World Economics του Λονδίνου.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης δεν παύει να επιβαρύνει την πρώτη στον κόσμο εξαγωγική οικονομία. Περαιτέρω ένδειξη αποτελεί, άλλωστε, η πτώση κατά 11,7% που σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές εξαρτημάτων ηλεκτρονικών ειδών από τη Νότια Κορέα. Αντανακλά τη γενικότερη κάμψη που έχει σημειώσει τους τελευταίους μήνες το διεθνές εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών.

Οι Κινέζοι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους

Καθώς επιβραδύνεται η κινεζική οικονομία και έχει μεγαλύτερη ανάγκη από την τόνωση που της προσφέρει η κατανάλωση, οι Κινέζοι αρχίζουν να γίνονται πιο προσεκτικοί. Επικρατεί, έτσι, ανησυχία πως θα αποδυναμωθεί αυτός ο καίριος μοχλός ανάπτυξης τόσο της κινεζικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κίνας, οι καταναλωτικές δαπάνες κορυφώθηκαν στην Κίνα το 2017, οπότε έφτασαν τα 4,7 τρισ. δολάρια. Η ζωή βελτιωνόταν στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο και οι Κινέζοι αγόραζαν τα πάντα, από τροφές για κατοικίδια μέχρι αυτοκίνητα. Ετσι, οι καταναλωτικές δαπάνες έφτασαν να αντιπροσωπεύουν το 54% του κινεζικού ΑΕΠ όταν το 2011 ήταν κάτω από το 50%. Η αύξηση της κατανάλωσης υπερέβη για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων.Μιλώντας, μάλιστα, στους Financial Times, ο οικονομολόγος Τζιμ Ο’ Νιλ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, τόνισε πως «το σημαντικότερο πράγμα για την παγκόσμια οικονομία είναι ο Κινέζος καταναλωτής». Οπως διευκρίνισε, τα επόμενα 40 χρόνια η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση στην Κίνα καθώς «είναι απίθανο να υπάρξει ανάλογη κατανάλωση σε οποιαδήποτε άλλη χώρα». Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι ακριβώς αυτή τη στιγμή που η Κίνα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την ισχυρή κατανάλωση, οι Κινέζοι αρχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους και να γίνονται ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στη διάρκεια του 2018, οι πωλήσεις οχημάτων στην κινεζική αγορά, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, μειώθηκαν για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990. Παράλληλα, όμως, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων στο 8% καταγράφοντας, έτσι, τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών. Και στο μεταξύ συρρικνώνεται η αγορά των λεγόμενων έξυπνων κινητών.
Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text