Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 204 | Χαρτοφυλάκιο Σταθερών Μηνιαίων Καταβολών

Χαρτοφυλάκιο Σταθερών Μηνιαίων Καταβολών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε προηγούμενα τεύχη του περιοδικού είχαμε αναφερθεί στα “χαρτοφυλάκια σταθερών μηνιαίων καταβολών” που μπορούν να λειτουργήσουν με βάση το “απόλυτο σύστημα”.Πρόκειται για μία πρωτότυπη μέθοδο σταδιακής διαχρονικής δημιουργίας, παρακολούθησης και διαχείρισης ενός επενδυτικού Χαρτοφυλακίου, που βασίζεται στο συγκεκριμένο “σύστημα συναλλαγών” και το οποίο, λόγω του μηχανισμού λειτουργίας του, μειώνει σημαντικά τους κινδύνους της αγοράς και που, μέσα στο χρόνο, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά κέρδη.

Βασικά χαρακτηριστικά του Χαρτοφυλακίου:

Το Χαρτοφυλάκιο σχηματίζεται σταδιακά και χρηματοδοτείται από σταθερές μηνιαίες καταβολές.

Η κίνηση του Χαρτοφυλακίου βασίζεται σε παραλλαγές του “απόλυτου συστήματος”. Για το συγκεκριμένο Χαρτοφυλάκιο, επιλέγουμε την παραλλαγή “Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών – Υψηλό/Χαμηλό 20 ημερών” (ΚΜΟ200-ΥΧ20).

Την πρώτη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα, καταθέτουμε στον επενδυτικό μας λογαριασμό ένα ποσό. Για το συγκεκριμένο Χαρτοφυλάκιο, το ποσό των μηνιαίων καταβολών ορίζεται σε 200 ευρώ. Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε να ορίσει διαφορετικό ποσό. Θεωρούμε όμως ότι, η κίνηση του χαρτοφυλακίου με ποσό χαμηλότερο των 200 ευρώ ανά μήνα θα παρουσίαζε τεχνικές δυσκολίες. Το ποσό αυτό πρέπει να παραμένει σταθερό κάθε μήνα.

Εφ' όσον το σύστημα που ακολουθούμε (το ΚΜΟ200-ΥΧ20 στη συγκεκριμένη περίπτωση) δείχνει “εντός αγοράς”, τότε την ίδια μέρα αγοράζουμε, με ίσα ποσά (δηλαδή 50 ευρώ) μετοχές των τεσσάρων εταιριών που έχουμε επιλέξει. Οι αγορές γίνονται σε τιμή κλεισίματος.

Εφ' όσον το σύστημα που ακολουθούμε δείχνει “εκτός αγοράς”, τότε το ποσό παραμένει στα μετρητά του λογαριασμού μας, περιμένοντας το σήμα για την “είσοδό” μας (αγορά μετοχών).

Σε κάθε σήμα εισόδου, αγοράζουμε τις τέσσερις προεπιλεγμένες μετοχές, σε ίσα μέρη, με το σύνολο των υφιστάμενων μετρητών.

Σε κάθε σήμα εξόδου, ρευστοποιούμε το σύνολο των μετοχών του Χαρτοφυλακίου.

Οι τέσσερις μετοχές που επιλέγονται, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: α) ποιότητας (να μην βρίσκονται σε επιτήρηση και να έχουν ικανοποιητική κερδοφορία), β) επιθετικότητας (η διακύμανσή τους, διαχρονικά, να είναι μεγαλύτερη από τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη και γ) εμπορευσιμότητας (να έχουν διαχρονικά ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται κάποιος να αγοράσει ή να πουλήσει έναν λογικό αριθμό μετοχών).

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις:

1) Μπορεί η μηνιαία καταβολή να είναι υψηλότερη;

Μπορεί. Όμως, θέλοντας να κάνουμε τις συνθήκες ρεαλιστικές, ώστε να μπορεί ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο να υλοποιηθεί από τους περισσότερους, χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα ένα ποσό που είναι εφικτό να διατεθεί από πολλές οικογένειες.

2) Γιατί επιλέγουμε την παραλλαγή ΚΜΟ200-ΥΧ20;

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι η πλέον κατάλληλη για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αφού οδηγεί σε υψηλά κέρδη, με μικρό αριθμό πράξεων και με υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Βεβαίως, σε συγκεκριμένες φάσεις, ο “διαχειριστής” του Χαρτοφυλακίου μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποια άλλη παραλλαγή.

3) Μπορούν να αγοραστούν, με ακρίβεια, μετοχές αξίας ακριβώς 50 ευρώ, των εταιριών που επιλέγουμε;

Με ακρίβεια, ακριβώς το ποσό των 50 ευρώ για την κάθε μετοχή, είναι λίγο δύσκολο να συμβεί. Όμως, το ποσό της αγοράς μπορεί να είναι γύρω από το ποσό αυτό, ενώ η ισορροπία των “ίσων αγορών” μπορεί να επιτευχθεί διαχρονικά μέσα στους μήνες.

4) Μήπως οι χρηματιστηριακές προμήθειες είναι χαμηλές για μία συναλλαγή αυτού του ύψους;

Οι χρηματιστηριακές εταιρίες έχουν θέσει “minimum προμηθειών ανά πινακίδιο”. Το ποσό της minimum προμήθειες διαφέρει από χρηματιστηριακή σε χρηματιστηριακή. Όμως, εκτιμούμε -το έχουμε διαπιστώσει και στην πράξη- ότι είναι δυνατό να ζητηθεί μία minimum προμήθεια ύψους € 1,00 για τις συναλλαγές αυτής της κατηγορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι, όλες οι χρεώσεις στις χρηματιστηριακές εταιρίες είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

5) Γιατί αγοράζουμε τέσσερις μετοχές;

Επειδή πιστεύουμε ότι με τον αριθμό αυτόν έχουμε τον καλύτερο συνδυασμό “ρίσκου – απόδοσης”.

 

Δείτε το Χαρτοφυλάκιο Σταθερών Μηνιαίων Καταβολών (έναρξη: 1/1/2019)

 

Διαβάστε για το “Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών” και τις δυνατότητες που δίνει στη διαχείριση των επενδύσεών σας στο τεύχος 201 του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, από τις σελίδες 9 έως 18.


 

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ
Τεύχος 204 - 4/3/2019
Περιεχόμενα τεύχους 204

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text