Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Το «κλαμπ» χωρών με προβλήματα οικονομικής ανισορροπίας

Το «κλαμπ» χωρών με προβλήματα οικονομικής ανισορροπίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το «κλαμπ» χωρών με προβλήματα οικονομικής ανισορροπίας

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία είναι αντιμέτωπες με τα σοβαρότερα προβλήματα οικονομικής ανισορροπίας, προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά 13 κράτη-μέλη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σύμφωνα με την Κομισιόν, που παρουσίασε χθες την ετήσια έκθεσή της και τόνισε την ανάγκη για προώθηση των επενδύσεων, εφαρμογή υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και καλοσχεδιασμένων μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν τα μισά από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τη χώρα, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα που είναι κοινά σε πολλές χώρες: Χαμηλό επίπεδο παραγωγικότητας, όξυνση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού και σημαντική αναστάτωση σε πολλές αγορές εργασίας εξαιτίας των τεχνολογικών αλλαγών που προκύπτουν. Παράλληλα, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών εξακολουθεί να είναι σήμερα χαμηλότερο απ’ ό,τι ήταν προτού ξεσπάσει η κρίση, ενώ η ανεργία των νέων, αν και έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλή σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Κύπρος.

Τα προβλήματα αυτά αποτελούν πρόκληση για κάθε κυβέρνηση και θα αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με υπερβολικές ανισορροπίες, σύμφωνα με την Κομισιόν, με κυριότερα προβλήματα το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνει το τραπεζικό της σύστημα, αλλά και το πολύ υψηλό επίπεδο ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. «Συνεχίζεται η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, αλλά με αργό ρυθμό. Νέος δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένει περιορισμένος», αναφέρει η Κομισιόν, τονίζοντας ακόμη το πρόβλημα του «σημαντικά αρνητικού» ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που είναι αποτέλεσμα της υψηλής εσωτερικής ζήτησης και της χαμηλής αποταμίευσης. Η κρατική διάσωση της Συνεργατικής Τράπεζας το 2018 περιόρισε σημαντικά το επίπεδο των ΜΕΔ στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο προκάλεσε και την αύξηση του δημόσιου χρέους. Καταλήγοντας, η Κομισιόν συγχαίρει την κυπριακή κυβέρνηση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των ΜΕΔ, ωστόσο προσθέτει πως «απαιτείται περισσότερη πρόοδος όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αυξηθεί η δυνητική ανάπτυξη».

Η Ιταλία είναι το τρίτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που βρίσκεται αντιμέτωπο με υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες και μάλιστα σύμφωνα με την Κομισιόν είναι τέτοιας φύσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα και για άλλες χώρες. «Το υψηλό κρατικό χρέος και η παρατεταμένη περίοδος αδύναμης παραγωγικότητας συνεπάγονται κινδύνους διασυνοριακής φύσεως, σε πλαίσιο υψηλού, ακόμη, επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλής ανεργίας», αναφέρει η Επιτροπή. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες επικρίνουν τη Ρώμη για το γεγονός πως δεν μειώνει το επίπεδο του δημόσιου χρέους της τα επόμενα χρόνια και για την αντιστροφή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αλλά και η Γαλλία αντιμετωπίζει πρόβλημα υψηλού δημόσιου χρέους, αδύναμης ανταγωνιστικότητας και χαμηλής παραγωγικότητας, που θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλα κράτη-μέλη, προειδοποίησαν οι Βρυξέλλες.

Στη λίστα και η Γερμανία

Ομως και η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., η γερμανική, αντιμετωπίζει οικονομικές ανισορροπίες που μάλιστα θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες και για άλλες χώρες της Ενωσης, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.

Το υψηλό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο περιορίζεται με αργό ρυθμό, είναι συνέπεια του «υποτονικού επιπέδου επενδύσεων σε σχέση με την αποταμίευση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα», αναφέρει η Επιτροπή. Τονίζει, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει παρά την όλο και αυξανόμενη ανάγκη για πραγματοποίηση επενδύσεων στη Γερμανία και την προώθηση της καινοτομίας, οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε να «θωρακιστεί» η γερμανική οικονομία και να διασφαλιστεί ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να είναι βιώσιμο και να μην αποκλείει ομάδες του πληθυσμού.

Παρά την αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων και την αναζωπύρωση της εσωτερικής ζήτησης, «οι επενδύσεις και η κατανάλωση εξακολουθούν να είναι χαμηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και τη διαρκή ανάγκη για επενδύσεις στις υποδομές και στην παιδεία», αναφέρει η Επιτροπή.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text