Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Εισιτήριο εισόδου στη Βενετία θα χρεώνει ο δήμος της πόλης

Εισιτήριο εισόδου στη Βενετία θα χρεώνει ο δήμος της πόλης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εισιτήριο εισόδου στη Βενετία θα χρεώνει ο δήμος της πόλης

ΒΕΝΕΤΙΑ. Εισιτήριο εισόδου στη Βενετία θα χρεώνει εφεξής ο δήμος της πόλης στους επισκέπτες, σε μια προσπάθεια χρηματοδότησης της συντήρησης και της καθαριότητας.

Περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο στην Πόλη των Δόγηδων, ενώ 14 εκατομμύρια από αυτούς μένουν σε αυτή μόλις μία ημέρα. Πολλοί επισκέπτες, ενήμεροι για τις υψηλές τιμές, επιλέγουν να φέρουν μαζί τους το γεύμα τους, στερώντας έσοδα από την τοπική οικονομία.

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την Τρίτη την επιβολή του εισιτηρίου, αξίας 3 ευρώ, για τους ημερήσιους επισκέπτες. Από τις αρχές του 2020, το ποσό αυτό θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 10 ευρώ, ανάλογα με το εάν οι επισκέπτες θα επιλέγουν να προσέλθουν τον χειμώνα ή το καλοκαίρι. «Πρόκειται για σημαντική καμπή στην προσπάθεια διαχείρισης του τουριστικού κύματος στη Βενετία», είπε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνάρο.

Ο πληθυσμός της Βενετίας έχει σημειώσει σταδιακή συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια, από 175.000 στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε περίπου 50.000 σήμερα. Οι εναπομείναντες κάτοικοι παραπονιούνται ότι η πόλη τους έχει κατακλυσθεί από τουρίστες, ενώ όσοι διαμένουν μόνιμα εκεί καλούνται να επωμισθούν τα έξοδα καθαρισμού και ασφαλείας.

Ο δήμαρχος έχει προτείνει την προσάρτηση του «τέλους επισκεπτών» στα εισιτήρια των ταξιδιωτικών γραφείων ή στο κόστος αποβίβασης από τα κρουαζιερόπλοια. Από το τέλος θα εξαιρούνται οι τουρίστες που θα διανυκτερεύουν στη Βενετία και τα παιδιά κάτω των 6 ετών.

Τα κρουαζιερόπλοια θεωρούνται μεγάλο πρόβλημα για τη Βενετία, καθώς όχι μόνον οδηγούν σε αποσάθρωση των θεμελίων όταν περνούν από το Μεγάλο Κανάλι κοντά στον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου, αλλά αυξάνουν κατά εκατοντάδες τόνους τον ημερήσιο όγκο απορριμμάτων, τα οποία καλούνται να διαχειρισθούν οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.

Ο δήμος είχε τοποθετήσει πέρυσι το καλοκαίρι περιστρεφόμενες μπάρες στην είσοδο της πλατείας του Αγίου Μάρκου, σε μια προσπάθεια ελέγχου της ροής των τουριστών που αποβιβάζονταν από τα κρουαζιερόπλοια και προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το Ανάκτορο των Δόγηδων. Οι Αρχές μπορούσαν, σε ώρες ιδιαίτερης αιχμής, να διακόψουν τη λειτουργία των θυρών, αποκλείοντας έστω και προσωρινά την είσοδο των επιβατών πλοίων στους βενετικούς δρόμους. Οι εκκλήσεις των δημοτικών αρχών για περιορισμό του αριθμού των αφίξεων επιβατών κρουαζιερόπλοιων μοιάζουν να αποδίδουν σταδιακά, καθώς 1,45 εκατομμύρια επιβάτες αποβιβάστηκαν στη Βενετία το 2018 από 1,8 εκατομμύρια το 2013.

Την απέχθειά του για το τουριστικό κύμα που έπληττε τη Βενετία ήδη από τον 19ο αιώνα είχε εκφράσει ο Αμερικανός λογοτέχνης Χένρι Τζέιμς γράφοντας το 1882: «Παρότι η Βενετία διαθέτει ορισμένα αντιπαθητικά στοιχεία, τίποτα δεν είναι τόσο αντιπαθητικό όσο οι επισκέπτες της».

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text