Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Σ. Λαζαρίδης: Real estate και ενέργεια προσέλκυσαν τους περισσότερους ξένους επενδυτές στο χρηματιστήριο

Σ. Λαζαρίδης: Real estate και ενέργεια προσέλκυσαν τους περισσότερους ξένους επενδυτές στο χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σ. Λαζαρίδης: Real estate και ενέργεια προσέλκυσαν τους περισσότερους ξένους επενδυτές στο χρηματιστήριο

Την ανάγκη να "κινητοποιηθούν" ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα δεδομένου ότι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει με τα δικά της κεφάλαια το έλλειμμα χρηματοδότησης και τις επενδυτικές της ανάγκες τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης κατά την τοποθέτησή του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως η εικόνα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης ήταν υποστηρικτική, με τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών τόσο στην κεφαλαιοποίηση όσο και στη συναλλακτική δραστηριότητα του χρηματιστηρίου να αυξάνεται από 45% πριν από μια δεκαετία, σε πάνω από 60% σήμερα.

Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τις πρωτογενείς αγορές που στηρίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο ξεπέρασαν τα 60 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού να διοχετεύεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ από εισροές από ξένους επενδυτές ήρθαν μέσα στην τελευταία 8ετία, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης λέγοντας πως ο,τιδήποτε έχει καλή προετοιμασία και λογική βάση στην ελληνική οικονομία μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσα κι από το χρηματιστήριο.

Την τελευταία διετία οι επενδυτικοί τραπεζίτες είχαν τη δυνατότητα να εισάγουν μια νέα και δραστήρια αγορά ομολόγων στο χρηματιστήριο η οποία ήταν πολύ δραστήρια και έδωσε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια περίπου 1 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενους στους τομείς της ελληνικής οικονομίας που ανοίγουν την όρεξη των ξένων επενδυτών, ο κ. Λαζαρίδης ξεχώρισε το real estate που κάλυπτε το 1,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου το 2010 και σήμερα είναι περίπου στο 6%. Επίσης, ο ενεργειακός τομέας έχει αυξηθεί σημαντικά από το 9-10% της κεφαλαιοποίησης το 2010 στο άνω του 15% της κεφαλαιοποίησης αλλά και της συναλλακτικής δραστηριότητας σήμερα. Στον κλάδο τροφίμων και ποτών και τουριστικών δραστηριοτήτων, δεν σημειώθηκε η ίδια αντίδραση, με το ποσοστό του κλάδου τροφίμων και ποτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση να παραμένει ίδιο με το 2010. Στον κλάδο τουριστικής δραστηριότητας,  παρά τη τεράστια βελτίωση στα μεγέθη και τη δραστηριότητα, ο αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου που εκπροσωπούνται στην αγορά μετοχών είναι ο ίδιος.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text