Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Πρωταθλητές" τα ελληνικά ομόλογα διεθνώς τον Φεβρουάριο

"Πρωταθλητές" τα ελληνικά ομόλογα διεθνώς τον Φεβρουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Πρωταθλητές" τα ελληνικά ομόλογα διεθνώς τον Φεβρουάριο

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς σημείωσαν τα ελληνικά 10ετή ομόλογα τον Φεβρουάριο, ενώ και σε επίπεδο έτους οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη βελτίωση, γεγονός που αποτυπώνεται στην απόδοσή τους η οποία πλέον αγγίζει τα χαμηλά 13 ετών.

Ο ούριος άνεμος που πνέει γύρω από την ελληνική αγορά από τις αρχές του έτους και ο οποίος οδήγησε στην πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές στα τέλη Ιανουαρίου με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, βοηθά τον ΟΔΔΗΧ στην επόμενη κίνησή του "πολύ σύντομα", όπως σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος χθες, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα αλλά σίγουρα εντός Μαρτίου, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Η σημερινή ανακοίνωση της Moody’s για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο timing αυτής της απόφασης, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ. Το κλίμα παραμένει ευνοϊκό τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο εσωτερικό, με τις αρνητικές εκθέσεις της Κομισιόν να μην "ακουμπούν" τους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι συνέχισαν στην οδό της βελτίωσης, ενώ οι τζίροι στην ΗΔΑΤ "μαρτυρούν" το ανεβασμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ για τις συναλλαγές στην ΗΔΑΤ (έως 27 Φεβρουαρίου), ο συνολικός τζίρος του Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος σε μηνιαία βάση που έχει σημειωθεί από τον Οκτώβριο του 2014 (1,6 δισ. ευρώ), ενώ είναι ίσος με σχεδόν ολόκληρο τον τζίρο που σημειώθηκε στην ΗΔΑΤ τη διετία 2016-2017. Είναι ξεκάθαρο πως η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα έχει "ξεκλειδώσει" μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Ιανουάριο, όπου και προσέλκυσε σημαντικό ποσοστό "καλής ποιότητας" επενδυτών.

Η πτώση στις αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς φτάνει τις 25 μονάδες βάσης και είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο στο περιβάλλον των διεθνών κρατικών ομολόγων, μαζί με αυτήν του Μεξικού. Σε επίπεδο έτους η βελτίωση που αγγίζει τις 79 μονάδες βάσης, είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα η απόδοση του ομολόγου λήξης Ιανουαρίου 2028 (πρώην 10ετούς) διαμορφώνεται στο 3,666% και διατηρείται σε χαμηλά 13 ετών, ενώ η απόδοση του νέου 5ετούς διαμορφώνεται στο 2,886%, έχοντας μειωθεί κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία εκδόθηκε (3,6%).

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως στο τρέχον πολύ ευνοϊκό κλίμα γύρω από τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, και μετά τις επιτυχημένες πρόσφατες εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων από Ιταλία και Ισπανία, το έδαφος είναι στρωμένο για μία νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Όπως σημείωσε και ο κυβερνητικός αξιωματούχος, η έκθεση της Κομισιόν ανακοινώθηκε και δεν αντέδρασαν αρνητικά οι αγορές, αντιθέτως τα spread μειώθηκαν, γεγονός που δείχνει ότι τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου γύρω από την νέα έκδοση δεν έχουν αλλάξει. Επίσης, όπως τόνισε η έξοδος "δεν συνδέεται ιδιαίτερα" με το αποτέλεσμα του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, κάτι που υποδηλώνει πως το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει κανέναν λόγο να περιμένει.

Πηγή:www.capital.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text