Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 204 | Τουρισμός: Ένας “πυλώνας ανάπτυξης” με ρίσκο

Τουρισμός: Ένας “πυλώνας ανάπτυξης” με ρίσκο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρισμός: Ένας “πυλώνας ανάπτυξης” με ρίσκο

Καθώς κάθε χρόνο μετράμε τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα και τα δισεκατομμύρια που αφήνουν (τα οποία θα μπορούσε να ήταν και πολύ περισσότερα), θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την βαρύτητα που θέτουμε για τον τουρισμό ως “πυλώνας ανάπτυξης” της ελληνικής οικονομίας.

Σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας, ο τουρισμός έχει υψηλή “ελαστικότητα” ως προς διάφορα φαινόμενα, τα οποία συχνά δε συνδέονται με την πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας. Δηλαδή, εξαρτάται πάρα πολύ από παράγοντες όπως η ανάπτυξη και το εισόδημα των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες και τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής -η οποία δεν είναι απαραίτητο να διαταραχθεί από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τουρισμός της Τουρκίας, ο οποίος κατέρρευσε λόγω των εσωτερικών της θεμάτων (2016). Παράλληλα, ο τουρισμός εξαρτάται σημαντικά από την πολιτική των μεγάλων tour operators, αλλά και τη θέση στην τουριστική αγορά άλλων ανταγωνιστικών τουριστικών περιοχών.

Ήδη, για το 2019, τα μηνύματα δεν είναι τόσο θετικά όσο τις προηγούμενες χρονιές: Μειωμένη κατά 1,3 εκατ. θέσεις εμφανίζεται η ζήτηση στα περιφερειακά αεροδρόμια για τη θερινή σεζόν με βάση τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων από πλευράς των εταιρειών (εδώ). Τα πρώτα στοιχεία για τον Ιανουάριο παρουσιάζουν πτώση στην πληρότητα, στις τιμές και στα έσοδα των ξενοδοχείων της ελληνικής πρωτεύουσας (εδώ).

 

 

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ
Τεύχος 204 - 4/3/2019
Περιεχόμενα τεύχους 204


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text