Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μειώνεται από το 15% στο 10% ο συντελεστής φορολογίας μερισμάτων

Μειώνεται από το 15% στο 10% ο συντελεστής φορολογίας μερισμάτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μειώνεται από το 15% στο 10% ο συντελεστής φορολογίας μερισμάτων

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σήμερα στην κατάθεση της διάταξης για τη μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων). Ο φορολογικός συντελεστής των μερισμάτων για τις φορολογικές χρήσεις από την 1η/1/2019 και εφεξής μειώνεται από το 15% που ισχύει σε 10%.

Επισημαίνεται ότι η σχετική μείωση προβλέπεται στο πακέτο ελαφρύνσεων που περιλαμβάνει ο φετινός προϋπολογισμός ο οποίος εγκρίθηκε από τους θεσμούς και ψηφίστηκε στο τέλος του περασμένου έτους.

Από τον συνδυασμό της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 28% από το 29% που ήταν πέρυσι καθώς και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών διαμορφώνεται στο 35,2% από 39,65% που ήταν το 2018. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει τη σχετική τροπολογία, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων οδηγεί σε ετήσια απώλεια δημοσίων εσόδων κατά περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι πραγματικό δημοσιονομικό κόστος εμφανίζεται από το 2020 και μετά, δηλαδή κατά το έτος στο οποίο θα διανεμηθούν τα φετινά επιχειρηματικά κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εξαγγελία που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο του προγράμματός της για την αναμόρφωση και τη μείωση της φορολογίας ο φορολογικός συντελεστής των μερισμάτων προβλέπετια να μειωθεί στο 5%.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text