Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι επενδυτές στην Ελλάδα

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι επενδυτές στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι επενδυτές στην Ελλάδα

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Αστραψαν και βρόντηξαν οι μεγάλοι επενδυτές στη χώρα μας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι την Κασσιόπη της Κέρκυρας και από τα μεγάλα αεροδρόμια μέχρι τα ακίνητα, οι επενδυτές βρίσκονται στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης. Κάνουν λόγο για απουσία στρατηγικής, πισωγυρίσματα, τρικλοποδιές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος για να μη γίνουν οι επενδύσεις.

Αναβολή του ΚΑΣ

Και πριν ακόμη αναφερθούν οι «γκρίνιες» αυτές, χθες έγινε γνωστό ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) προετοιμαζόταν να κηρύξει το σύνολο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά (και όχι μόνο) αρχαιολογικό χώρο. Το θέμα αυτό επρόκειτο να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ η οποία όμως αναβλήθηκε, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν. Οπως τόνισε χθες, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης, όχι μόνον δεν γνώριζε την πρόθεση αυτή του ΚΑΣ, αλλά το έμαθε από τρίτους την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αν γίνει πράξη και κηρυχθεί ο Πειραιάς αρχαιολογικός χώρος, ακόμη και η δημιουργία μιας πλατείας θα περνά από την αρχαιολογική υπηρεσία. Αυτό είναι το τρίτο εμπόδιο που ορθώνεται στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι, μετά εκείνο της απόφασης του ΣτΕ για τον επιβατικό λιμένα και της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) που απέρριψε μία σειρά επενδύσεων της Cosco. Οπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, «με έγγραφο αίτημά του, το οποίο παραλήφθηκε σήμερα (χθες) 4 Μαρτίου 2019, ο ΟΛΠ αιτήθηκε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του. Το υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα, θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης-οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά.

Πριν από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν σε νέα συνάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού».

Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό κράτος αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο αυθαιρεσιούχο. Οπως παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, η μαρίνα Αλίμου, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας που λειτουργεί ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό της Αττικής, δεν διέθετε άδεια. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν είναι η μοναδική μαρίνα που λειτουργούσε χωρίς άδεια και το ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε να αποκτήσει ενόψει των σχεδιαζόμενων αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά των επενδυτών, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Αγγελος Καρακώστας, στην ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών το περασμένο Σάββατο, έκανε λόγο για αθέτηση των συμφωνιών από την πλευρά της χώρας μας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Cοsco, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα το 2008, αν και θα μπορούσε να μπλοκάρει τις επενδύσεις επικαλούμενη ανωτέρα βία, δηλαδή την οικονομική κρίση, όχι μόνον δεν έκανε πίσω, αλλά ολοκλήρωσε τις συμφωνημένες επενδύσεις της δύο χρόνια νωρίτερα. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επενδύσεις αυτές έχουν αποδείξει την αξιοπιστία της εταιρείας και ζήτησε από την κυβέρνηση να προσφέρει την αρωγή της ώστε να υλοποιηθούν και οι νέες. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι πλέον και ο ΟΛΘ. Ο τελευταίος προσέφυγε κατά της απόφασης αναστολής του ΣτΕ στη δημιουργία του επιβατικού λιμένα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ, Σωτήρη Θεοφάνη, η επιτυχία της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά θα είναι και επιτυχία του ΟΛΘ. «Είμαστε στην ίδια πλευρά της βάρκας», είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε ότι «είτε οι επενδύσεις στα λιμάνια θα πετύχουν εν συνόλω, είτε θα αποτύχουν εν συνόλω». Ο κ. Θεοφάνης επιτέθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της νομικής αμφισβήτησης του ΣτΕ, σχετικά με το αν μια παραχωρησιούχος εταιρεία μπορεί να αποτελεί αναθέτουσα αρχή. «Ξεπερνά κάθε στοιχείο λογικής η αμφιβολία για το αν μπορεί να αποτελεί αναθέτουσα αρχή μια παραχωρησιούχος επιχείρηση η οποία μάλιστα ορίστηκε με νόμο», είπε χαρακτηριστικά. Με βάση αυτή την επίμαχη απόφαση, το ΣτΕ σταμάτησε επενδύσεις ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα

Κατά τον κ. Θεοφάνη, το πρόβλημα έχει να κάνει με το ελληνικό Δημόσιο, που δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει μια συνολική δομή η οποία θα μπορεί να επιβλέψει την τήρηση των όρων παραχώρησης μιας υποδομής ή αγοραπωλησίας μετοχών μιας επιχείρησης. «Διαφορετικές πλευρές της εσωτερικής εξουσίας του ελληνικού Δημοσίου, είτε διοικητικού είτε δικαστικού χαρακτήρα, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, μην επιτρέποντας ουσιαστικά να ολοκληρωθούν γρήγορα οι υποχρεώσεις που υπάρχουν από την πλευρά των αναδόχων», είπε.

Πολύπλοκες διαδικασίες

Την άποψη αυτή ενίσχυσε ακόμη περισσότερο ο επικεφαλής της NCH Capital, Ανδρέας Σάντης. Η NCH είναι ο πρώτος επενδυτής που προσήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ για να αξιοποιήσει ένα κρατικό περιουσιακό στοιχείο. Πρόκειται για το ακίνητο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, το οποίο έχει ανατεθεί στην ξένη εταιρεία από το 2013, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της ανάπτυξης. Κατά τον κ. Σάντη, ο αναθέτων την αξιοποίηση (ΤΑΙΠΕΔ) έχει όλη την καλή διάθεση να προχωρήσει την επένδυση, αλλά οι δαιδαλώδεις και πολύπλοκες διαδικασίες του Δημοσίου αποτελούν τροχοπέδη. «Ακόμη και μέσα στην αρχαιολογία, υπάρχουν τέσσερα τμήματα, τα οποία μπορεί να έχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά. «Για το ίδιο πράγμα έχεις δύο ή και περισσότερες, αντικρουόμενες απόψεις και δεν γνωρίζει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος».

Ο κ. Σάντης σημείωσε ακόμη ότι ο μεγάλος κύκλος υλοποίησης μιας επένδυσης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν επιθυμούν οι ξένοι επενδυτές να την αναπτύξουν εκ του μηδενός (greenfield επενδύσεις) στη χώρα μας. Συνήθως, οι συγκεκριμένες επενδύσεις χρειάζονται 7-10 χρόνια για να αρχίσουν να αποδίδουν. «Αν προσθέσετε και άλλα 6-7 χρόνια που απαιτεί η ελληνική πραγματικότητα για την ωρίμανση της υλοποίησης της επένδυσης, τότε γίνεται κατανοητό γιατί όλοι στρέφονται σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου».

Ο βουλευτής και τομεάρχης υποδομών της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης και του ΣτΕ σε ό,τι αφορά την πορεία των μεγάλων έργων. Για το ΣτΕ, με αφορμή την υπόθεση του άξονα Ακτίου-Αμβρακίας, ανέφερε ορθά-κοφτά ότι «αποτελεί τροχοπέδη στις μεγάλες επενδύσεις».

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text