Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΣΕΒ - Fitch: Οι τάσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

ΣΕΒ - Fitch: Οι τάσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΣΕΒ - Fitch: Οι τάσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Οι τάσεις που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στους κλάδους των υποδομών, δομικών υλικών, ενέργειας και τροφίμων-ποτών παρουσιάστηκαν στο Εργαστήριο Στρατηγικής Πληροφόρησης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με τον όμιλο Fitch και στο οποίο συμμετείχαν ανώτατα στελέχη από 50 επιχειρήσεις. Μιλώντας στη συνάντηση ο κ. Ρίτσαρντ Μάρσαλ, επικεφαλής του Τομέα Υποδομών και Ενέργειας της Fitch Solutions (Head of Infrastructure, Power & Renewables Research), επισήμανε ότι οι κλάδοι των κατασκευών και των δομικών υλικών θα αποτελέσουν την προμετωπίδα για την επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα στην παραγωγή υλικών, στα εργοτάξια και στις εγκαταστάσεις τους, ενώ και οι ίδιοι οι πελάτες αναθέτουν έργα με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα (sustainability).

Παράλληλα, τόνισε ότι ο κλάδος των υποδομών προβλέπεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη στις ασιατικές χώρες με επίκεντρο την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Καμπότζη και τη Μιανμάρ. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία του φυσικού αερίου ως πηγή ενέργειας και προέβλεψε σημαντική άνοδο παγκοσμίως σε έργα που συνδέονται με την άντληση και μεταφορά του. Στις ευκαιρίες που δημιουργεί η στροφή πολλών ευρωπαϊκών χωρών από την πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, εστίασε στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Χατζάκης, εμπορικός διευθυντής της «Ελληνικά Καλώδια». Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος Λατίνος, International Markets Director της Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., ανέλυσε τις κυρίαρχες διατροφικές τάσεις στην παγκόσμια αγορά, με κύρια την υγιεινή διατροφή και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που φέρνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και προέβλεψε αντίστοιχο προσανατολισμό του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Την οικονομική ανάλυση των ελληνικών εξαγωγών παρουσίασε ο κ. Θεόδωρος Σταματίου, Senior Economist της Eurobank. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και αναφέρθηκε στις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με τον όμιλο Fitch, για 125 αγορές-στόχους. Τόνισε, επίσης, ότι «49% των εταιρειών που συμμετέχουν στις επιχειρηματικές αποστολές του ΣΕΒ έχουν καταλήξει σε εμπορικές συμφωνίες ή βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένων διαπραγματεύσεων με αγοραστές». Τέλος, o κ. Μπίτσιος ανακοίνωσε τις επόμενες επιχειρηματικές αποστολές του ΣΕΒ σε Σιγκαπούρη - Ταϊλάνδη, Ιρλανδία, Λιθουανία και Ουκρανία.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text