Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Νέο καμπανάκι ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, στην Ευρώπη η μεγαλύτερη επιβράδυνση

Νέο καμπανάκι ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, στην Ευρώπη η μεγαλύτερη επιβράδυνση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο καμπανάκι ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, στην Ευρώπη η μεγαλύτερη επιβράδυνση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης κρούει και πάλι ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), προειδοποιώντας σήμερα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνει και οι κίνδυνοι επιμένουν.

Στην τριμηνιαία του έκθεση ο Οργανισμός αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αυτό το έτος και το επόμενο, ενώ ταυτόχρονα καλεί τους φορείς πολιτικής να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο μέτρων τόνωσης.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ περιμένει η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί κατά 3,3% το 2019 και 3,4% το 2020. Στις προηγούμενες προβλέψεις του (Νοέμβριος του 2018) ο Οργανισμός έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,5% το 2019 και 3,7% το 2020.

Οι δυνητικοί κίνδυνοι που προέρχονται από την Κίνα και η αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στο εμπόριο και την παγκόσμια μεταποίηση, την υψηλή πολιτική αβεβαιότητα και τους κινδύνους στις χρηματοοικονομικές αγορές, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ισχυρή και βιώσιμη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη παγκοσμίως, αναφέρει ο Οργανισμός.

"Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ολοένα και σοβαρότερες δυσκολίες", προειδοποιεί η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Laurence Boone. "Μια πιο ραγδαία επιβράδυνση σε κάποια από τις μεγάλες περιοχές θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια δραστηριότητα, ιδίως εάν επεκταθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τον πολυμερή διάλογο για να περιορίσουν τους κινδύνους και να συντονίσουν την πολιτική τους προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβράδυνση", προσθέτει.

Ο ΟΟΣΑ καλεί ταυτόχρονα τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν υποστηρικτικές, αν και υπογραμμίζει ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της επιβράδυνσης στην Ευρώπη ή να βελτιώσει τις μέτριες αναπτυξιακές προοπτικές. Μια νέα συντονισμένη δημοσιονομική τόνωση στις χώρες της Ευρώπης με χαμηλό χρέος, σε συνδυασμό με ανανεωμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης θα δώσει νέα ώθηση στην ανάκαμψη, θα τονώσει την παραγωγικότητα και θα ενισχύσει την αύξηση των μισθών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αναφέρει.

Για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του στο 1% το 2019 και 1,2% το 2020 από 1,8% και 1,6% αντίστοιχα στις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα για τη Γερμανία ο Οργανισμός αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις του κατά -0,9 και -0,3 αντίστοιχα το 2019 και το 2020, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 0,7% και 1,1%. Για τη Γαλλία, ο Οργανισμός έκοψε τις προηγούμενες εκτιμήσεις του κατά 0,3 το 2019 στο 1,3% και κατά 0,2 το 2020 στο 1,3%. Τέλος για την Ιταλία βλέπει ύφεση -0,2% το 2019 (-1,1 σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου) και αναιμική ανάπτυξη 0,5% το 2020 (-0,4 από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου).

Για τις ΗΠΑ οι τελευταίες προβλέψεις του Οργανισμού τοποθετούν την ανάπτυξη στο 2,6% το 2019 (-0,1 από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου) και 2,2% το 2020 (+0,1).

Στην Κίνα η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,2% το 2019 (-0,1 από την προηγούμενη εκτίμηση) για να επιβραδύνει περαιτέρω στο 6% το 2020 (χωρίς μεταβολή).

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text