Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | H Alpha Bank στους 10 κορυφαίους πωλητές κόκκινων δανείων της Ε.Ε.

H Alpha Bank στους 10 κορυφαίους πωλητές κόκκινων δανείων της Ε.Ε.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H Alpha Bank στους 10 κορυφαίους πωλητές κόκκινων δανείων της Ε.Ε.

Στις δέκα ευρωπαϊκές τράπεζες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων για το 2018 συγκαταλέγεται η Alpha Bank, σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα της νομικής εταιρείας Ashurst για τις προοπτικές στον τομέα των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Alpha Bank βρίσκεται στην 7η θέση, συγκρινόμενη με τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες που πρωταγωνιστούν στη μείωση των κόκκινων δανείων μέσα από πωλήσεις χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη, η Ελλάδα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά κόκκινων δανείων στην Ευρώπη με συνολικές πωλήσεις ύψους 13,9 δισ. ευρώ το 2018. Η Alpha Bank υπήρξε πρωταθλήτρια στην ελληνική αγορά με συνολικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων ύψους 6,8 δισ. ευρώ, ολοκληρώνοντας την πώληση τριών πακέτων κόκκινων δανείων. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Venus συνολικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ, το Mercury ύψους 2,1 δισ. ευρώ και το Jupiter ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί και η πώληση ενός τέταρτου μικρότερου πακέτου στη Ρουμανία.

Στην Ελλάδα το 2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικά οκτώ μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την πώληση πέντε ακόμη χαρτοφυλακίων, συνολικής λογιστικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη «αγορά» στις πωλήσεις κόκκινων δανείων το 2018 υπήρξε η ιταλική με 64 συναλλαγές ύψους 103,6 δισ. ευρώ και ακολούθησε η ισπανική με 27 συναλλαγές και 43,2 δισ. ευρώ. Η Ιρλανδία κατατάσσεται στην τρίτη θέση με συνολικές συναλλαγές 14,3 δισ. ευρώ και σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα, ενώ ακολουθούν Πορτογαλία Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Κύπρος. Για το 2019 σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την πώληση 25 χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 38,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 5,5 δισ. ευρώ είναι από ελληνικές τράπεζες. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε ότι «το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών για χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για μια τοποθέτηση στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία επιτρέπει την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα», σημείωσε. Το 2019 η προσπάθεια των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως τόνισε ο κ. Ψάλτης, «θα στηριχθεί στο ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και θα επιταχυνθεί με τη βοήθεια νέων εργαλείων που πρόκειται να τεθούν στη διάθεση των τραπεζών».

Το πλάνο της τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπως έχει συμφωνηθεί με τον SSM προβλέπει τη μείωσή τους στα 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του τριμήνου του 2018. Σύμφωνα, ωστόσο, με όλες τις αναλύσεις η ύπαρξη του υψηλού κεφαλαιακού «μαξιλαριού» που διαθέτει η Alpha Bank, δίνει το περιθώριο για πιο φιλόδοξους στόχους. Να σημειωθεί ότι η νέα διοίκηση έχει ανακοινώσει ήδη στους επενδυτές την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων εντός του 2019.

Στην τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο CEO της Alpha Bank χαρακτήρισε το 2019 «μια κρίσιμη χρονιά» και η Alpha Bank, όπως σημείωσε, «έχει όλα τα εφόδια να προχωρήσει μπροστά». Τόσο η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, για παράδειγμα μέσω των κρατικών εκδόσεων, όσο και τα επιπλέον εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για μείωση των NPEs οι τράπεζες, έχουν ενισχύει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, είπε ο κ. Ψάλτης, εξηγώντας ότι είναι αναγκαίο η βελτίωση αυτή να εδραιωθεί. Στις θετικές μεταβολές που ισχύουν στον κλάδο συμπεριέλαβε την απεξάρτηση από τον ELA, την ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, την επιστροφή των καταθέσεων, τις καλυμμένες εκδόσεις, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, τη διεύρυνση της ψηφιακής τραπεζικής και τα υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text