Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Στον «ρυθμό» των κεντρικών τραπεζών τα χρηματιστήρια

Στον «ρυθμό» των κεντρικών τραπεζών τα χρηματιστήρια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στον «ρυθμό» των κεντρικών τραπεζών τα χρηματιστήρια

Τους τελευταίους μήνες οι χρηματαγορές έχουν αναπτύξει ένα είδος υπερευαισθησίας, καθώς η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών γίνεται όλο και περισσότερο απρόβλεπτη. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στην πρώτη της έκθεση για το τρέχον έτος.

Οπως επισημαίνει η BIS, τα χρηματιστήρια σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο στην αρχή του 2019. Αυτό έγινε, όμως, όταν η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, Federal Reserve, και η ΕΚΤ αντέδρασαν στην οδυνηρή πτώση που είχαν γνωρίσει τα χρηματιστήρια στα τέλη του 2018. Τα στελέχη της Fed διεμήνυσαν στις αγορές ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα στην πορεία προς τα υψηλότερα επιτόκια του δολαρίου. Στο μεταξύ, η ΕΚΤ εξετάζει έναν νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αντίστοιχο εκείνου που αποτέλεσε το σημαντικότερο από τα όπλα που επιστράτευσε για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Η σταδιακή και προβλέψιμη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων έχει διακοπεί και η νομισματική πολιτική είναι τώρα λιγότερο προβλέψιμη», τονίζει ο Κλάουντιο Μπόριο, επικεφαλής του Τμήματος Νομισματικών και Οικονομικών της BIS.

Οπως τονίζει ο ίδιος, ο πληθωρισμός δεν δείχνει να επιταχύνεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες και η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, γι’ αυτό «και η πορεία επιστροφής σε πιο κανονικά επίπεδα επιτοκίων φαίνεται να διακόπτεται».

Η BIS συνδέει τις περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου και οι εκθέσεις της αντανακλούν τα όσα λέγονται στις συνεδριάσεις της. Οι περισσότερες εκθέσεις της, τελευταία, ενεθάρρυναν τις κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν την πολιτική των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, αλλά στην πρώτη έκθεση για το 2019 δεν υπήρχε τέτοιο μήνυμα. Η μεγάλη πτώση που γνώρισαν πέρυσι τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική έδωσε τη θέση της σε ένα άλμα σχεδόν 20% του δείκτη S&P 500 αλλά και των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Κίνας. Αναθέρμαναν έτσι την ελπίδα πως η δεκαετία ανόδου των χρηματιστηρίων δεν έχει τελικά τελειώσει ακόμη.

Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν συγκεντρώσει κέρδη ύψους άνω των 6 τρισ. δολαρίων και οι αναδυόμενες αγορές έχουν πάει καλά παρά τις ρωγμές που έχει εμφανίσει η οικονομία της Κίνας. Kαι όμως, οι αποδόσεις των θεωρούμενων άκρως ασφαλών καταφυγίων, των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου, των bunds, έχουν βυθιστεί σε βάθη που δεν είχαμε δει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχολιάζοντας, ο Μπόριο της BIS τονίζει ότι «οι διεθνείς αγορές εξετάζουν λεπτομερώς κάθε λέξη και κάθε κίνηση των κεντρικών τραπεζών» και τα λόγια και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών καθορίζουν το πότε θα σημειώσουν άνοδο και πότε θα σημειώσουν πτώση. Ο ίδιος προσθέτει πως «από την πλευρά τους, οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν διεξοδικώς τις αγορές για να κατανοήσουν καλύτερα τι επιφυλάσσει το μέλλον για την οικονομία».

Η έκθεση της BIS ενσωματώνει ένα μείγμα από μελέτες ειδικών. Μία εξ αυτών διαπιστώνει πως οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνει η Fed για τη μελλοντική της πολιτική έχουν ελαχιστοποιήσει την αντίδραση των βραχυπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στις οικονομικές εξελίξεις. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, που εξακολουθούν να αντιδρούν έντονα στις οικονομικές εξελίξεις.

Η ίδια μελέτη διαπιστώνει πως η αντίδραση των ομολόγων στις οικονομικές εξελίξεις περιορίζεται ή και εκμηδενίζεται όταν τα επιτόκια βρίσκονται πρακτικά σε μηδενικά επίπεδα, όπως δηλαδή εξακολουθεί να συμβαίνει τώρα με τα επιτόκια της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Ελβετίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text