Αρχική | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο - Ελεύθερη πρόσβαση | Ο ΓΔ έχασε χθες (Παρασκευή, 9/3/2019) το ψυχολογικό επίπεδο των 700 μονάδων

Ο ΓΔ έχασε χθες (Παρασκευή, 9/3/2019) το ψυχολογικό επίπεδο των 700 μονάδων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Δύσκολη μέρα πέρασαν χθες, Παρασκευή,  οι επενδυτές και traders του ΧΑ. Ο ΓΔ ανοιξε  στις 10.35 πμ άσχημα στις 697 μονάδες (-1%), στο μέσο περίπου της συνεδρίασης καταβυθίστηκε στις 689 μονάδες (-2,20% από το κλείσιμο της Πέμπτης) αλλά στο κλείσιμο επανήλθε στις 696 μονάδες (-1,12%) διαγράφοντας ένα ημερήσιο καντήλι του τύπου «σφυρί» το οποίο στην θέση που βρίσκεται, κατά μήκος ανοδικής τάσης, έχει μάλλον βραχυχρόνια ανοδική σημασία (αναστροφή ενδοημερήσιου πυθμένα). Ο χθεσινός τζίρος ήταν μέτριος, 40 εκατ που δείχνει ότι δεν υπήρχαν βαριές διανομές ενώ η μέχρι τούδε 8ήμερη διόρθωση του ΓΔ δεν διαφοροποιείται από τον μέσον όρο των ανάλογων διορθώσεων των ξένων δεικτών των ώριμων και αναπτυσσόμενων χρηματιστηρίων.

Στο γράφημα βλέπουμε ότι ο ΓΔ έχει σχηματίσει 10ήμερη ¨διπλή κεφαλή¨ μετά από ισχυρό 40ήμερο ράλι η οποία μπορεί να αποτελεί σχηματισμό κορυφής αλλά μπορεί και σχηματισμό «συνέχισης» (θα φανεί κατόπιν εορτής, μετά από 1-3 εβδομάδες).

Εμείς, το εκπαιδευτικό Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο, θα ανησυχήσουμε εάν η 10ήμερη διόρθωση του ΓΔ επιδεινωθεί και διασπασθεί καθοδικά το επίπεδο των 680 μονάδων (-2,20% από τώρα) όπου σε λίγες μέρες θα συγκλίνουν: ο ΑΚΜΟ200, ο ΕΚΜΟ30 και ο μέσος άξονας 30ήμερης διακύμανσης.

Όσο ο ΓΔ θα κινείται πάνω από τις 860 μονάδες, εμείς δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Στρατηγική για την Τρίτη, 12/3/2019

Το σχεδόν πλήρως αγορασμένο ΤΧ δεν θα κάνει την Τρίτη πράξεις γιατί το stop loss μας, το κυλιόμενο Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών του ΓΔ, βρίσκεται πολύ χαμηλά, τώρα στις 655 μονάδες και μετά μια εβδομάδα στις 670 περίπου μονάδες.

Μετοχές

Καθαρά πτωτικό ήταν το χθεσινό πλάτος της αγοράς με τα 4/5 των εμπορεύσιμων μετοχών να κλείνουν αρνητικά και το 1/5 θετικά ενώ μεγάλες πτώσεις χειρότερες του -3% σημείωσαν οι 5 τράπεζες συν την ΕΛΧΑ και μεγάλες ανόδους άνω του +3% σημείωσαν οι ΙΑΣΩ και ΔΕΗ.

Οι τραπεζικές μετοχές διόρθωσαν το περισσότερο με τον ΔΤΡ να κλείνει με πτώση -4% και το χειρότερο, η ΑΛΦΑ με -5%. Οι τόσο μεγάλες διορθώσεις θεωρούνται λογικές καθόσον το προηγηθέν 40ήμερο ράλι ήταν υπέρμετρο, +48% στον ΔΤΡ.  Ο χθεσινός τζίρος των τραπεζών ανήλθε στο 40% του συνολικού τζίρου και δεδομένου ότι η «κεφαλαιοποίηση» των τραπεζών ήταν με χθεσινές τιμές το 1/7 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ (στις αρχές του 2019 ήταν μόλις το 1/10), σημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν τα κύρια «συναλλακτικά οχήματα» (trading vehicles) των κερδοσκόπων (βραχυχρονίων παικτών) ή να το πούμε πιο απλά, οι ξένοι κατά κύριο λόγο παίζουν τις τράπεζες.

Καμία μετοχή δεν έδωσε χθες σήματα αγορών με ανοδικές διασπάσεις έγκυρων αντιστάσεων – υψηλών τριμήνου και καμία δεν έδωσε αντίστροφα σήματα πωλήσεων με καθοδικές διασπάσει έγκυρων στηρίξεων – χαμηλών τριμήνου.

Νέα υψηλά τριμήνου σημείωσαν χθες οι ΦΡΛΚ και ΜΛΣ.

Η μετοχή της προβληματικότατης ΔΕΗ ήταν η πιο  εντυπωσιακή ανοδική μετοχή της συνεδρίασης ενισχυόμενη κατά  σχεδόν +4% με όγκο σχεδόν 500 χιλ τεμαχίων. Απορούμε ποιες είναι οι νέες προσδοκίες των επενδυτών για την εταιρία (πώληση λιγνιτικών μονάδων ; κλπ).

Παρά την 10ήμερη μέχρις στιγμής διόρθωση του ΧΑ, αρκετές μετοχές βρίσκονται κοντά στο να δώσουν σήματα μεσομακροπρόθεσμων αγορών με ανοδικές διασπάσεις έγκυρων αντιστάσεων - υψηλών τριμήνου και είναι οι, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΦΡΙΓΟ, ΚΡΙ και ΠΛΑΙΣ. (Προσέχουμε ιδιαίτερα την ΚΡΙ). Επίσης, τείνουν να διασπάσουν το αγκίστρι τους οι ΔΕΗ και ΚΟΥΕΣ, προσέχουμε την δεύτερη.

Θα επανέλθουμε την Τρίτη κατά τις 3.30 μμ.

 

Διαβάσαμε... (σημαντικές ειδήσεις της ημέρας)

Συγκεντρωτικές ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ημερολόγιο της οικονομίας και της αγοράς

Οι αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς να εγγραφείτε συνδρομητής



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text