Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η εταιρεία που εφοδιάζει την ελληνική βιομηχανία

Η εταιρεία που εφοδιάζει την ελληνική βιομηχανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η εταιρεία που εφοδιάζει την ελληνική βιομηχανία

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Οι αλχημιστές της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα επεδίωκαν την ανακάλυψη της φιλοσοφικής λίθου, μιας μυθικής ουσίας, μέσω της οποίας θεωρούσαν ότι θα πετύχαιναν τους δύο βασικούς τους σκοπούς: τη μετατροπή των μη πολύτιμων μετάλλων σε χρυσό και την παρασκευή του ελιξίριου της ζωής που θα εξασφάλιζε την αθανασία. Φυσικά οι ελπίδες τους αποδείχθηκαν φρούδες. Αντιθέτως οι ελπίδες ενός σύγχρονου Ελληνα χημικού να μετατρέψει τις γνώσεις του σε μια μεγάλη κερδοφόρο εμπορική εταιρεία φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκαν.

Λίγες ελληνικές εταιρείες μπορούν να παρουσιάσουν κύκλο εργασιών που εξελίσσεται από ρεκόρ σε ρεκόρ μέσα στα χρόνια της κρίσης και ακόμα λιγότερες μπορούν να δηλώσουν πως έχουν ευχερή πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ομως σχεδόν καμία δεν μπορεί να ισχυριστεί αξιόπιστα πως τα προϊόντα που εμπορεύεται αποτελούν συστατικά για εκατοντάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης από τα νοικοκυριά αλλά και τις μεταποιητικές και όχι μόνον βιομηχανίες. Η Elton Διεθνούς Εμπορίου, λοιπόν, μπορεί.

Με πελατολόγιο που αριθμεί 15.000 επιχειρήσεις έχει καταστεί ηγέτιδα δύναμη στη διανομή χημικών προϊόντων, πρώτων υλών υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτόμων λύσεων για τις βιομηχανίες παραγωγής τελικών προϊόντων στην Ελλάδα, στη ΝΑ Ευρώπη, την Ουκρανία και την Τουρκία. Με θυγατρικές της αλλά και με εξαγορές ξένων εταιρειών, όπως πρόσφατα στην Τουρκία, αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

«Αναζητούμε και άλλες εξαγορές στην Τουρκία αλλά και την ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη, καθώς πρωταρχικό μας μέλημα είναι η συνεχής ανάπτυξη, εντός και εκτός συνόρων, τόσο με την απόκτηση άλλων ομοειδών εμπορικών επιχειρήσεων όσο και με οργανικό τρόπο», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο ιδρυτής της Elton, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Νέστορας Παπαθανασίου.

Χημικός ο ίδιος, όπως και η γυναίκα του, ξεκίνησε την επιχειρηματική του διαδρομή το 1975. Κάπου τότε άφησε την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στην οποία δούλευε για να φτιάξει μια μικρή προσωπική εταιρεία προμήθειας πρώτων υλών και έξι χρόνια αργότερα το 1981, τη μετέτρεψε σε ανώνυμη εταιρεία. Εκτοτε, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, η πορεία είναι ανοδική και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών πλέον Elton θα κλείσει τη χρήση με κύκλο εργασιών της τάξης των 130-135 εκατ. ευρώ, όπως δείχνει η προβολή των στοιχείων και η τάση από το πρώτο εξάμηνο.

Αύξηση τζίρου

Το προηγούμενο έτος ο τζίρος ήταν στα 126,9 εκατ. και το 2016 στα 113 εκατ. Παράλληλα παρουσιάζει κερδοφορία 6,7 εκατ. το 2017 από 5,8 εκατ. το 2016 σε επίπεδο EBITDA και στο εξάμηνο του 2018 είχε ήδη γράψει 4,5 εκατ. Το καθαρό αποτέλεσμα το 2017 άγγιξε τα 3 εκατ. και αναμένεται να τα ξεπεράσει το 2018. Ο δε δανεισμός της εισηγμένης διαμορφώνεται στα επίπεδα των 25 εκατ. Καθόλου άσχημα για μια ελληνική εμπορική επιχείρηση που λειτουργεί σε περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης, μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Ισως γι’ αυτό η μετοχή της Elton στο Χρηματιστήριο Αθηνών τελεί υπό διαπραγμάτευση στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Τι ακριβώς πουλάει όμως η Elton; Η κεντρική ιδέα είναι απλή: όλες οι επιχειρήσεις είτε είναι τροφίμων, είτε αγροτικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, οικοδομικών υλικών, σύνθετων χημικών και πλαστικών, όπως και πολλές άλλες, χρειάζονται πρώτες ύλες. Αυτές εισάγει και εμπορεύεται η Elton που απασχολεί 270 εργαζομένους. Τα προϊόντα που εμπορεύεται διοχετεύονται σε ποσοστό 65% στην εγχώρια αγορά και κατά 35% κυρίως σε Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία και Ουκρανία. Ο Νέστωρ Παπαθανασίου δηλώνει αισιόδοξος για τη συνέχεια και στοχοπροσηλωμένος στην υγιή ανάπτυξη της Elton. Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να χρηματοδοτήσει τις εξαγορές που σχεδιάζει, απαντά πως διαθέτει άριστες σχέσεις τόσο με τις ελληνικές όσο και με ξένες τράπεζες. Πράγματι, η χαμηλή σχετικά μόχλευση εκτιμάται από τραπεζικές πηγές πως του επιτρέπει να υλοποιήσει τα νέα σχέδιά του.

Στο Τop 50 των διανομέων χημικών της Ευρώπης

Κύρια δραστηριότητα της Elton είναι η εμπορία πρώτων υλών, πρόσθετων χημικών και άλλων εξειδικευμένων προϊόντων, τα οποία χρησιμεύουν κυρίως ως πρώτες ύλες σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας. Μέρος του κύκλου εργασιών του ομίλου αφορά τα έσοδα από την πώληση χημικών προϊόντων αλλά και από την παροχή υπηρεσιών και συγκεκριμένα προμήθειες μεσιτειών από πώληση προϊόντων οίκων που αντιπροσωπεύει η εταιρεία. Το χαρτοφυλάκιό της είναι πολυσχιδές και διαθέτει μια γκάμα με περισσότερα από 7.000 προϊόντα από εκατοντάδες πολυεθνικούς προμηθευτές. Τα προϊόντα αυτά και τις συναφείς υπηρεσίες προσφέρει ήδη σε ένα πελατολόγιο που αριθμεί περισσότερους από 15.000 πελάτες. Είναι έτσι ένας βασικός συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ των παραγωγών χημικών πρώτων υλών και των χρηστών. Επιπλέον όμως, είναι και πάροχος B2B λύσεων διανομής βιομηχανικών και εξειδικευμένων χημικών εδώ και 35 χρόνια. Ετσι έχει χτίσει μεθοδικά ηγετική θέση στη διανομή ειδικών χημικών προϊόντων πρώτων υλών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία και στην Τουρκία και κατατάσσεται πλέον στη λίστα των πενήντα μεγαλύτερων διανομέων χημικών στην Ευρώπη με βάση τη σχετική λίστα «Top 50 European Chemical Distributors» του ICIS. Οι τομείς εξειδίκευσης της ελληνικής εισηγμένης είναι πραγματικά ευρύτατοι. Περιλαμβάνουν τα αγροτικά εφόδια και πολλαπλασιαστικό υλικό, τα τρόφιμα, ποτά και ζωική διατροφή, τα προϊόντα προσωπικής και οικιακής φροντίδας και τα φαρμακευτικά, τις κατασκευές, δομικά υλικά, πολυμερή, κεριά, πλαστικά και χρώματα, την επεξεργασία νερού, μετάλλου, πολυουρεθάνες, βυρσοδεψία, κλωστοϋφαντουργία και βιομηχανικές εφαρμογές, τα αντιδραστήρια & όργανα χημείου και τα εξειδικευμένα χημικά ψυκτικών εφαρμογών. Στην Elton συνηθίζουν να λένε πως πέρα από μια εμπορική εταιρεία αποτελούν μια εταιρεία που μπορεί να προσφέρει στους συνεργάτες της πρόσβαση στην καινοτομία.

Σταθερή ανάκαμψη για τη χημική βιομηχανία

Ο κλάδος της χημικής βιομηχανίας ανακάμπτει από το 2013 και έπειτα, και ακολουθεί αντίστροφη πορεία με την εξέλιξη του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2016. Η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στον εξωστρεφή προσανατολισμό των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου. Η χημική βιομηχανία είναι ένας από τους κλάδους που προμηθεύεται πρώτες ύλες από την Elton αλλά και από άλλες εταιρείες. Η πανευρωπαϊκή αγορά διανομέων-προμηθευτών χημικών προϊόντων όμως, στην οποία δραστηριοποιείται η Elton, έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 185 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι διανομείς προϊόντων τρίτων εταιρειών πραγματοποιούν τα 47,5 δισ. των πωλήσεων. Μία εξ αυτών των εταιρειών διανομής και εμπορίας είναι και η Elton, που κατατάσσεται στις μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές εταιρείες. Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς χημικών προϊόντων διαμορφώθηκε σε 4,33 δισ. ευρώ το 2017, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της (71,2%) καλύπτεται από εισαγωγές. Αντίστοιχα, το μέγεθος της εγχώριας παραγωγής χημικών προϊόντων υπολογίζεται σε 2,3 δισ. το 2017. Οσον αφορά το 2018, εκτιμάται ότι η εγχώρια παραγωγή χημικών προϊόντων θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 2,8% σε σχέση με το 2017 ενώ η εγχώρια αγορά θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 2,0%. Οπως αναφέρει η οικονομική αναλύτρια της «Στόχασις» Αλίκη Νιανάκη, η σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως προσδιορίζεται από τον δείκτη κόστους εργασίας ανά ώρα απασχόλησης, δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη της εγχώριας χημικής βιομηχανίας στο εξωτερικό, παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι, στη χημική βιομηχανία, μεγάλο μέρος του κόστους αφορά ανελαστικές δαπάνες όπως οι πρώτες ύλες, η ενέργεια, τα μεταφορικά έξοδα, το κόστος συμμόρφωσης σε κανόνες ασφαλείας, προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας. Η «Στόχασις» προβλέπει ότι η εξεταζόμενη αγορά θα παρουσιάσει μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 2,1% την περίοδο 2019-2023. Επιπλέον, εκτιμά ότι τα επόμενα έτη τα χημικά προϊόντα που αφορούν την υγεία και τα ειδικά χημικά (specialty) θα γνωρίσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ τα καταναλωτικά χημικά και τα βασικά χημικά θα ακολουθήσουν με χαμηλότερους ρυθμούς.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text