Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ανάπτυξη μόλις 2,1% διεθνώς αναμένεται το α΄ τρίμηνο

Ανάπτυξη μόλις 2,1% διεθνώς αναμένεται το α΄ τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάπτυξη μόλις 2,1% διεθνώς αναμένεται το α΄ τρίμηνο

Πληθαίνουν τα σημάδια που δικαιολογούν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους για τη στήριξη των οικονομιών τους. Ερευνα του Bloomberg Economics καταλήγει στο συμπέρασμα πως η παγκόσμια οικονομία κινείται το α΄ τρίμηνο με τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας. Ο τομέας οικονομικών αναλύσεων του πρακτορείου Bloomberg υπολογίζει πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία θα διαμορφωθεί στο 2,1% το α΄ τρίμηνο του 2019 από το 4% που ίσχυε στα μέσα του 2018. Πρόκειται για τις χαμηλότερες επιδόσεις που σημειώνονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Ενισχύονται, ως εκ τούτου, οι προειδοποιήσεις αναλυτών για την επιδείνωση της προοπτικής στην παγκόσμια ανάπτυξη λόγω του εμπορικού πολέμου Ουάσιγκτον - Πεκίνου, του γενικευμένου προστατευτισμού που ασκεί ο Λευκός Οίκος, της αβεβαιότητας που επικρατεί για το μέλλον της Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή, αλλά και της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία την περίοδο 2019-2020.

Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως θετικό σημάδι είναι η απόφαση της Fed να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Παρομοίως, η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια στην Ευρωζώνη για μεγαλύτερη χρονική περίοδο και να προχωρήσει σε τρίτο γύρο με δημοπρασίες φθηνών δανείων. Σε συνέντευξη που έδωσε στις αρχές της εβδομάδας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως «θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός με βάση τον στόχο μας, αλλά θα το επιτύχουμε». Προσέθεσε, παράλληλα, πως «η ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι ισχυρή, αλλά όχι όσο ήταν πριν».

Τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, την ισχυρότερη του κόσμου, σχηματίζουν συγκεχυμένη εικόνα. Από τη μια πλευρά, καταγράφηκε αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο ύστερα από τη μεγαλύτερη πτώση που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο και ήταν η σημαντικότερη της τελευταίας δεκαετίας. Από την άλλη, δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο μόνον 20.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αντανακλώντας τη μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2017. Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής ύστερα από τη μεγάλη προς τα πάνω αναθεώρηση που ανακοινώθηκε για τον Δεκέμβριο. Πάντως, η παραγωγή στον μεταποιητικό κλάδο παρουσιάζει ετήσια πτώση επί τρεις συναπτούς μήνες.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text