Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Αυξηση ΑΕΠ 0,6% βλέπει φέτος το Ifo για τη Γερμανία

Αυξηση ΑΕΠ 0,6% βλέπει φέτος το Ifo για τη Γερμανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυξηση ΑΕΠ 0,6% βλέπει φέτος το Ifo για τη Γερμανία

Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα περιοριστεί σε μόλις 0,6% το 2019, προέβλεψε χθες το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, διότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε σημαντική εξασθένηση της ζήτησης για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα. Προηγουμένως το Ifo προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για το 2019, ενώ το 2018 το ΑΕΠ της Γερμανίας είχε αυξηθεί με ρυθμό 1,5%.

Ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου Τραμπ, η απειλή χαοτικής εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και η επιβράδυνση της παγκόσμιας και της κινεζικής οικονομίας ενδέχεται να θέσουν τέλος στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία διανύει το δέκατο έτος της. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η γερμανική οικονομία μόλις που απέφυγε την τεχνική ύφεση και η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου θα είναι «μέτρια», ανακοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Ο Τίμο Βολμερχόιζερ, οικονομολόγος του Ifo, δήλωσε χθες πως ο κλάδος της γερμανικής βιομηχανίας, περιλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, πιθανότατα δεν θα συνεισφέρει καθόλου στη συνολική ανάπτυξη το 2019.

«Η παγκόσμια ζήτηση για γερμανικά προϊόντα είναι ασθενής, επειδή εξακολουθεί να υποχωρεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η ισχυρή αγορά εργασίας, ο χαμηλός πληθωρισμός και η σημαντική αύξηση των μισθών λογικά θα υποστηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει τη συνολική ανάπτυξη. Επιπλέον, οι δημόσιες δαπάνες προβλέπεται πως θα αυξηθούν με ρυθμό 2,6% το 2019 από 1% το 2018, αντισταθμίζοντας ακόμη περισσότερο την υποχώρηση των εξαγωγών. Για το 2020 οι οικονομολόγοι του Ifo προβλέπουν ανάκαμψη της ανάπτυξης στο 1,8%. Επίσης, χθες το οικονομικό ινστιτούτο DIW αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 στο 1% από 1,8% προηγουμένως.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text