Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το 10% των εταιρειών καταβάλλει το 88% των φόρων

Το 10% των εταιρειών καταβάλλει το 88% των φόρων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το 10% των εταιρειών καταβάλλει το 88% των φόρων

H υψηλή φορολογία δεν απομυζά μόνο τα λιγοστά κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά λειτουργεί ανασταλτικά για τις επενδύσεις, την απασχόληση και εντέλει για την ανάπτυξη. Ο κίνδυνος αυτός αποτυπώνεται καθαρά σε μελέτη της Grant Thornton για την ελληνική επιχειρηματικότητα, την οποία παραθέτει η Καθημερινή.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι το 60% της καθαρής κερδοφορίας που είχαν οι εταιρείες του δείγματος το 2017 κατευθύνθηκε σε φόρους, με αποτέλεσμα "τα κέρδη που απομένουν μετά τη φορολογία να μην είναι ικανά να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις".

Αποτέλεσμα είναι ο πάγιος και ο μηχανολογικός εξοπλισμός να απαξιώνονται και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ένα απαρχαιωμένο παραγωγικό καθεστώς. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις περνούν σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης, αυξάνοντας το 2017 τις πωλήσεις τους κατά 4% και την κερδοφορία τους κατά 16%, η ανάπτυξη είναι εσωστρεφής και έχει επίκεντρο κυρίως την περικοπή κόστους και όχι εξωστρεφείς πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο ένα 4% των πωλήσεων επανεπενδύεται, το οποίο κατά βάση αφορά τη συντήρηση του υφιστάμενου παραγωγικού εξοπλισμού, ενώ η ίδια τάση φαίνεται να κυριαρχεί και για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς 8 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες απαντούν ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις το επόμενο 12μηνο.

Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας μόλις το 10% των επιχειρήσεων κατέβαλε το 88% του συνολικού όγκου των φόρων της τελευταίας χρήσης.

Στην υψηλή φορολογία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και η ιδιαίτερα ισχνή εισροή νέων κεφαλαίων στις επιχειρήσεις, είτε από τους ίδιους τους μετόχους είτε από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.

Τα συνολικά κεφάλαια, ίδια και ξένα, σημείωσαν, με βάση στοιχεία του 2017, αύξηση μόλις 0,6%, ενώ  ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε επίσης ελάχιστα, κατά 0,9%.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text