Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | «Φρένο» από την ΤτΕ σε κερδοσκοπία με ακίνητα!

«Φρένο» από την ΤτΕ σε κερδοσκοπία με ακίνητα!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Φρένο» από την ΤτΕ σε κερδοσκοπία με ακίνητα!

Mέτρα για να σταματήσει, πριν γενικευθούν, τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων με δανεισμό από ελληνικές τράπεζες λαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρουν πηγές από το χώρο του real estate, αλλά και τραπεζικές, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται με αυστηρότητα, υπό την πίεση της εποπτείας, οι κανόνες που ισχύουν από το 2013 για την επιβολή του υψηλότερου συντελεστή στάθμισης κινδύνου σε όσα δάνεια για αγορά ακινήτων θεωρείται από τις τράπεζες ότι προορίζονται να χρηματοδοτήσουν κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αυξήσει, το τελευταίο διάστημα, την πίεση για γνωστοποίηση αναλυτικών στοιχείων για χρηματοδοτήσεις που αφορούν ακίνητα, ενώ ελέγχει αν οι τράπεζες αξιολογούν σωστά τις χρηματοδοτήσεις, βάσει του εποπτικού πλαισίου, ώστε σε όσες συνδέονται με πιθανές κερδοσκοπικές κινήσεις να επιβάλλεται ο υψηλότερος συντελεστής στάθμισης κινδύνου  (risk weight) του 150%.

Αυτό σημαίνει ότι η εποπτεία στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις τράπεζες να αποφεύγουν να χρηματοδοτούν κερδοσκοπικές συναλλαγές, αφού, σε αυτή την περίπτωση, θα υποχρεώνονται να «βάζουν στην άκρη» περισσότερα κεφάλαια. Για παράδειγμα, ένα δάνειο 1 εκατ. ευρώ, αν αξιολογηθεί ως υψηλού κινδύνου, φέρνει την τράπεζα μπροστά στην υποχρέωση να καλυφθεί με κεφάλαια σαν να είχε χορηγήσει 1,5 εκατ. ευρώ.

Ποιες κινήσεις στην αγορά real estate, όμως, αξιολογούνται ως κερδοσκοπικές και βρίσκονται... υπό διωγμό από την Τράπεζα της Ελλάδος; Η αγορά ενός επαγγελματικού ακινήτου, με σκοπό να γίνει μια πολυετής μίσθωση επενδυτικού χαρακτήρα, δεν θεωρείται κερδοσκοπική. Ούτε και η χρηματοδότηση μιας τεχνικής εταιρείας για την ανάπτυξη ενός εμπορικού ακινήτου.

Οι κερδοσκοπικές συναλλαγές που προβληματίζουν εντοπίζονται στην αγορά κατοικίας, η οποία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο μετά την πολυετή κρίση και προσφέρεται για κερδοσκοπικές κινήσεις, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό (κυρίως την Κίνα και την Ρωσία) για το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα, αλλά και για επενδύσεις σε κατοικίες με στόχο την αξιοποίηση με βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά επενδυτές και από το εξωτερικό, οι οποίοι προσπαθούν να αγοράζουν κατοικίες στις «πιεσμένες» τιμές από την κρίση για να τα διαθέτουν σε ξένους επενδυτές που θέλουν Χρυσή Βίζα σε πολύ υψηλότερες τιμές, ή περιμένουν, γενικότερα, να επωφεληθούν από την αναμενόμενη άνοδο των τιμών τα επόμενα χρόνια.

Στη χρηματοδότηση τέτοιου τύπου συναλλαγών από τις τράπεζες, η ΤτΕ «ανάβει κόκκινο», καθώς ενδεχόμενη γενίκευσή τους θα προκαλούσε σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων και θα εξέθετε τις τράπεζες σε νέους κινδύνους.

Πηγή:www.sofokleousin.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text