Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Στην πράξη θα φανεί εάν υπάρχει βούληση να πουληθούν οι λιγνίτες

Στην πράξη θα φανεί εάν υπάρχει βούληση να πουληθούν οι λιγνίτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην πράξη θα φανεί εάν υπάρχει βούληση να πουληθούν οι λιγνίτες

Σήμερα στις 5 το απόγευμα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το δεύτερο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τους παίκτες να αρνούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Η εικόνα που υπήρχε στις αρχές της εβδομάδας ήταν ότι οι Έλληνες συμμετέχοντες στον πρώτο διαγωνισμό, θα δώσουν εκ νέου το παρών. Άλλωστε η εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, επιτρέπει την απεμπλοκή από το διαγωνισμό, σε περίπτωση που τελικά διαπιστωθεί ότι τα νούμερα δε βγαίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο μοναδικός παίκτης που στις αρχές της εβδομάδας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασίσει να δώσει το παρών στην πρώτη φάση του νέου διαγωνισμού.  Εξαιρετικά επιφυλακτική εμφανίζεται η Μυτιληναίος, πηγές της οποίας λένε χαρακτηριστικά ότι "η Παρασκευή είναι μια καινούρια ημέρα, θα δούμε τελικώς τι θα αποφασιστεί”.

Η αρχική στάση της Μυτιληναίος ήταν ότι τουλάχιστον στην πρώτη μη δεσμευτική φάση του διαγωνισμού θα έδινε το παρών. Περίπου η ίδια εικόνα και από τη ΓΕΚ Τέρνα, χωρίς όμως να είναι σαφές εάν τελικά έχουν πειστεί να μπουν για δεύτερη φορά στο διαγωνισμό οι Τσέχοι της Seven Energy, για τους οποίους υπήρξε έντονη φημολογία τις προηγούμενες ημέρες ότι αποχωρούν από το δεύτερο διαγωνισμό. Ο όμιλος Κοπελούζου μαζί με την China Energy, αναμένεται να δώσουν το παρών, διατηρώντας ισχυρές επιφυλάξεις, καθώς δεν διαπιστώνει προσώρας ουσιαστικές αλλαγές στη δομή του διαγωνισμού..

Τέλος μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, το απόγευμα, θα φανεί εάν νέοι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απηύθυνε η διοίκηση της ΔΕΗ..

Στην αγορά πάντως είναι σαφές ότι υπάρχει διστακτικότητα και οι επενδυτές διαμηνύουν ότι θα πρέπει στην πράξη η ΔΕΗ να αποδείξει ότι έχει βούληση να πουληθούν οι μονάδες. Αυτή η βούληση μεταφράζεται σε συγκεκριμένες αλλαγές στο σύμφωνο αγοραπωλησίας, αλλά και στους όρους του διαγωνισμού. Τα μέχρι στιγμής μηνύματα, εμφανίζονται αρνητικά σύμφωνα πάντα με την εικόνα που μεταφέρουν πηγές της αγοράς.

Αλλά και για άλλες παραμέτρους, όπως ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος, του οποίου η έγκριση εκκρεμεί από τις αρχές της ΕΕ, οι πληροφορίες μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι για τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Euractiv, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ευρωβουλευτές πιέζουν την Κομισιόν να απορρίψει το ελληνικό αίτημα να συμπεριληφθούν στο νέο μόνιμο μηχανισμό οι μονάδες λιγνίτη.

Μάλιστα σχετική ερώτηση προς την Επιτροπή υποβλήθηκε από τον Ισπανό πράσινο βουλευτή Florent Marcellesi. Το ελληνικό σχέδιο για το μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος, μετά από διαβουλεύσεις με τις αρχές της ΕΕ, έχει αποσταλεί προς έγκριση από την Κομισιόν, η οποία και αναμένεται να έχει ανακοινώσει την απόφασή της μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάσαμε... (σημαντικές ειδήσεις της ημέρας)

Συγκεντρωτικές ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ημερολόγιο της οικονομίας και της αγοράς

Οι αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς να εγγραφείτε συνδρομητής


 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text