Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι 10 μετοχές που βρίσκονται στο "ραντάρ" της αγοράς

Οι 10 μετοχές που βρίσκονται στο "ραντάρ" της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μπορεί η μεταβλητότητα να δίνει ηχηρό "παρών" στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά το δυναμικό ξεκίνημα του τρέχοντος έτους, ωστόσο το momentum που έχει χτιστεί δεν φαίνεται να σκοντάφτει πουθενά, με τις άμυνες της αγοράς να έχουν αποδείξει ότι έχουν αφήσει πίσω τους την αδυναμία του 2018 και είναι "ετοιμοπόλεμες", όποτε εμφανίζονται πιέσεις, να τις απορροφήσουν.

Η ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη είναι ξεκάθαρη και υπερπηδά τα όποια εμπόδια βρεθούν στον δρόμο της, όπως είναι η "κόκκινη κάρτα" του Eurogroup σχετικά με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ANFAs/SMPs, η αστοχία του ΑΕΠ του 2018 και οι σημαντικές προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τους κινδύνους σε τράπεζες και οικονομία, οι καθυστερήσεις στον δρόμο της ολοκλήρωσης του νέου νόμου Κατσέλη, καθώς και η επιμονή των short funds, τα οποία συνεχίζουν ακάθεκτα να αυξάνουν τις αρνητικές τους θέσεις στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Αντίθετα, η αγορά διατηρεί την ώθηση που λαμβάνει και έχει λάβει από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, τη διπλή έξοδο στις αγορές με 5ετές και 10ετές ομόλογο που οδήγησε σε μείωση των αποδόσεων στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, τα αποτελέσματα δ' τριμήνου των ελληνικών εισηγμένων, την "αναθέρμανση" της αγοράς ομολογιακών εκδόσεων από τις εγχώριες επιχειρήσεις, την αλλαγή της εικόνας των τραπεζικών μετοχών και των προσδοκιών γύρω από τη μείωση των NPLs/NPEs, καθώς και την προοπτική για αλλαγή κυβέρνησης στις κάλπες που θα στηθούν αργά ή γρήγορα στη χώρα.

Κλειδί η "εμπιστοσύνη"

Όπως σχολιάζει η Εlliott Wave International, εταιρεία η οποία ειδικεύεται στις αναλύσεις αγορών μετοχών, όλα γύρω από την εικόνα του Χ.Α. έχουν να κάνουν με τον παράγοντα-κλειδί που λέγεται "εμπιστοσύνη".

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει, προχώρησε στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από το 2010 και αυτό αποτελεί ένα σημάδι επιστροφής της εμπιστοσύνης στη χώρα. Η διπλή αναβάθμιση της Moody's αποτελεί ακόμα ένα σημάδι μείωσης των ανησυχιών σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας. "Όλα έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη και, όταν αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα, συνήθως αυτό σημαίνει ότι η bullish τάση ωριμάζει". Ωστόσο, όπως προσθέτει, για την Ελλάδα ίσως αυτό να μην ισχύει, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να βρίσκεται σχεδόν 90% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1999. Έτσι, αν και μετά την ισχυρή ανάκαμψη που έχει σημειωθεί τόσο στο Χ.Α. όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές από τον περασμένο Δεκέμβριο μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι οι μετοχές βρίσκονται κοντά στην κορυφή τους, ωστόσο η τεχνική ανάλυση δείχνει πως σε σχετική βάση οι ελληνικές μετοχές είναι πολύ φθηνές.

Από την πλευρά της η Societe Generale, εξηγώντας το sell-off των ελληνικών ομολόγων την εβδομάδα μετά την έκδοση του 10ετούς, κάτι που επηρέασε και το Χ.Α. –καθώς ο Γενικός Δείκτης εκείνη την εβδομάδα έχασε τις 700 μονάδες–, επισημαίνει πως η κίνηση αυτή οφείλεται στο ότι η Ελλάδα δεν θα λάμβανε το "πράσινο φως" από το Eurogroup για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τη SocGen, δεν έχει αλλάξει πραγματικά κάτι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και, όπως εκτιμά, το sell-off στα ομόλογα ήταν μια υπερβολική αντίδραση της αγοράς.

Όπως εξηγεί, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεγάλες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα, και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει έλλειψη χρηματοδότησης. Το 1 δισ. ευρώ δεν θα χρηματοδοτήσει κάποιο έλλειμμα, καθώς η Ελλάδα έχει ένα σχετικά μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα. Το εάν θα λάμβανε η χώρα τώρα ή θα λάβει αργότερα το 1 δισ. ευρώ δεν αλλάζει κάτι στη δημοσιονομική εικόνα. Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, οι γενικές εκλογές αποτελούν μια θετική εξέλιξη η οποία δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά και, για τον λόγο αυτό, εκτιμά ότι θα οδηγήσουν σε ράλι.

Ποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν

Σε αυτό το σκηνικό, οι εκθέσεις των ξένων και των εγχώριων οίκων και χρηματιστηριακών εταιρειών για τις ελληνικές μετοχές έχουν "ανεβάσει" ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τόσο την πορεία της ελληνικής αγοράς το τελευταίο διάστημα όσο και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δ' τριμήνου 2018. Οι αναλυτές εστιάζουν σε μια ομάδα 10 μετοχών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη συνέχεια, καθώς το momentum της αγοράς θα ενισχύεται.

"Overweight" στάση για τη μετοχή της Τιτάν συνεχίζει να τηρεί η Euroxx εν όψει των αποτελεσμάτων κερδοφορίας, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 21 Μαρτίου. Όπως επισημαίνει, ωστόσο, μειώνει την τιμή-στόχο στα 21,80 ευρώ, από 24,20 ευρώ, λόγω της μείωσης των προβλέψεων για την κερδοφορία της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, μειώνει τις προβλέψεις για τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανά μετοχή για το 2018-2020 κατά 42%-50%, αν και τονίζει πως το 2018 τελείωσε με θετικό τόνο για την Τιτάν, παρά τις προκλήσεις. Όπως εκτιμά, οι top-line πωλήσεις αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 9% ετησίως το 2018, στα 393 εκατ. ευρώ, και το EBITDA του ομίλου να είναι αυξημένο κατά 10%, στα 65 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει, οι μετοχές της Τιτάν διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη EV/EBITDA για το 2019 στο 8, γεγονός που υποδηλώνει 12% discount σε σχέση με τον μέσο όρο 10ετών. Αυτό, όπως τονίζει, δεν δικαιολογείται από την υψηλή δυναμική κερδοφορίας της Τιτάν, τη στρατηγική γεωγραφική διαφοροποίηση και την ποιότητα της διοίκησης της εταιρείας.

Σύσταση "Βuy" για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και Jumbo δίνει η HSBC λόγω της θετικής στάσης που τηρεί η βρετανική τράπεζα για τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών και το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα. Επισημαίνει ότι οι αντίθετοι άνεμοι στο μακροοικονομικό τοπίο υποχωρούν, ενώ οι πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται μετά και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως εκτιμά, οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να επιταχυνθούν κατά 1,5% το 2019 και 1,7% το 2020, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να αναμένεται να ανακάμψει μετά τη βουτιά του Φεβρουαρίου, ενώ η ανάπτυξη των μισθών δεν αναμένεται να ασκήσει σημαντικές πιέσεις για τις δύο εταιρείες το 2019. Ο ΟΠΑΠ αναμένεται να σημειώσει ενίσχυση της ανάπτυξης και βελτιωμένα περιθώρια λόγω της καλής διαχείρισης κόστους, ενώ οι προοπτικές των πωλήσεων στην Ελλάδα βελτιώνουν το outlook της Jumbo. Έτσι, για τον ΟΠΑΠ δίνει τιμή-στόχο τα 18 ευρώ, από 17 ευρώ πριν, και για την Jumbo ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 11 ευρώ, από 10 ευρώ πριν.

Θετική στάση συνεχίζει να διατηρεί η Alpha Finance για τη μετοχή της Jumbo λόγω των προοπτικών ανάπτυξης της εταιρείας από την αυξανόμενη διεθνή έκθεση, καθώς και τα γερά θεμελιώδη μεγέθη της, τα οποία οδήγησαν σε σημαντική καθαρή θέση ρευστότητας. Τα αποτελέσματα κερδοφορίας του 2018 ήταν ισχυρά, με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα να παρουσιάζουν σημαντικές επιδόσεις παρά το αρνητικό εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο οδήγησε σε χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, το σχέδιο διεθνούς επέκτασης της εταιρείας βρίσκεται σε καλή πορεία, με το κύριο focus να είναι η Ρουμανία, στηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη της Jumbo. Την "Οutperform" στάση της για την Jumbo διατηρεί και η NBG Securities με τιμή-στόχο τα 16,90 ευρώ, από 16 ευρώ πριν, λόγω της πολύ δυναμικής πορείας στα αποτελέσματα του 2018. Σταθερά "Βuy" παραμένει και η IBG για την Jumbo, αν και μειώνει την τιμή-στόχο στα 18,20 ευρώ από 18,50 ευρώ πριν, ενώ τιμή-στόχο τα 19,60 ευρώ δίνει η Euroxx Securities με σύσταση "Οverweight".

Overweight στάση για τη μετοχή της Fourlis τηρεί η Beta Securities εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου του 2018 στις 19 Μαρτίου, με τιμή-στόχο τα 7,57 ευρώ. Αναμένει τα ενοποιημένα έσοδα του έτους 2018 να αυξηθούν κατά 3,47%, στα 449,10 εκατ. ευρώ, λόγω των ισχυρών επιδόσεων του δικτύου ΙΚΕΑ Ελλάδας, καθώς και των καταστημάτων Intersport/TAF, του ανοίγματος νέων καταστημάτων και της αύξησης του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. Το μικτό κέρδος αναμένεται να έχει κινηθεί 2,71% υψηλότερα, στα 192,80 εκατ. ευρώ, έναντι 187,71 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το EBITDA προβλέπεται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 8,5%, στα 45,38 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 41,84 εκατ. ευρώ το 2017.

Σύσταση συσσώρευσης συστήνει η IBG για τη Motor Oil με τιμή-στόχο τα 23,2 ευρώ, καθώς, όπως εκτιμά, τα αποτελέσματα δ' τριμήνου του 2018, τα οποία θα ανακοινώσει η εταιρεία τη Δευτέρα, αναμένεται να είναι μέτρια. Το πιο αδύναμο περιβάλλον περιθωρίων διύλισης, καθώς και οι υψηλές απώλειες αποθεμάτων λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αναμένεται να έχουν ασκήσει πιέσεις στα μεγέθη της Motor Oil, όπως επισημαίνει. Ωστόσο, παρά την εικόνα του δ' τριμήνου, η IBG εκτιμά πως ο υγιής ισολογισμός της εταιρείας θα επιτρέψει στη διοίκηση να διατηρήσει το ετήσιο μέρισμα που θα διανείμει κοντά σε αυτό της περασμένης χρονιάς και στα 1,30 ευρώ ανά μετοχή (συμπεριλαμβανόμενου του ενδιάμεσου μερίσματος 0,35 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο). Οι επενδυτές αναμένεται, όπως τονίζει, να επικεντρωθούν στο τι θα πει διοίκηση για τα σχέδια του ΙΜΟ 2020, καθώς και στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου. Από την πλευρά της, η Axia Research τηρεί σύσταση "Buy για τη Motor Oil με τιμή-στόχο τα 23,60 ευρώ, αν και επίσης αναμένει ένα μέτριο τρίμηνο από την εταιρεία λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης.

Τέλος, στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Intralot προχώρησε τόσο η Fitch όσο και η Moody's. Συγκεκριμένα, η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Intralot στο "B-" από "B" προηγουμένως, κάτι που αντανακλά την αβεβαιότητα για την ικανότητα του ομίλου να προβεί σε σημαντική απομόχλευση, καθώς και λόγω της αυξανόμενης πίεσης του ανταγωνισμού σε ορισμένες αγορές, που θέτει σε κίνδυνο την ανανέωση ορισμένων βασικών συμβολαίων. Από την πλευρά της, η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση της Intalot σε "Caa1" από "Β3" με αρνητικές προοπτικές, κυρίως λόγω της απώλειας του στοιχήματος στην Τουρκία. Το αρνητικό outlook αντικατοπτρίζει την απουσία διαθέσιμης πρόσβασης σε εξωτερικές πηγές ρευστότητας και την αυξημένη δυσκολία που ενδεχομένως να έχει η εταιρεία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πώς αξιολογούν τις προοπτικές των τραπεζών

Μπαράζ θετικών εκθέσεων δέχτηκε η Eurobank μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου, με τους αναλυτές να συστήνουν αγορά της μετοχής της, δίνοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου, παρά το σημαντικό re-rating που έχει σημειώσει ο τραπεζικός κλάδος γενικότερα το τελευταίο διάστημα.

Η Wood δίνει τιμή-στόχο το 1 ευρώ (0,6350 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο), επισημαίνοντας ότι διατηρεί τη θετική στάση της για την τράπεζα, καθώς "βλέπει" σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης της αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RΟΤΕ). Οι μετοχές της Eurobank διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV στο 0,41 και δείκτη P/E στο 4,5.

Καθώς οι πιέσεις γύρω από τη μετοχή της έχουν απομακρυνθεί και η αγορά αρχίζει να πιστεύει το story του μετασχηματισμού της, η Wood αναμένει ότι θα κινηθεί υψηλότερα και γι' αυτό παραμένει αγοραστής της. Από την πλευρά της, η Citigrοup συστήνει και αυτή "αγορά" για τη Eurobank, με τιμή-στόχο το 0,95 ευρώ και περιθώριο ανόδου 47,7%, λόγω της σταθεροποίησης των καθαρών επιτοκιακών εσόδων και της βελτίωσης στον σχηματισμό NPEs. Τέλος, τιμή-στόχο το 0,78 και σύσταση "αγοράς" δίνει και η UBS, επισημαίνοντας πως τα σχέδια μείωσης των NPEs το 2019-2021, αν και φιλόδοξα, είναι επιτεύξιμα, ενώ η μετοχή της τελεί υπό διαπραγμάτευση σε πολύ ελκυστικά επίπεδα σε όρους λογιστικής αξίας.

Οι εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, καθώς και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα δ' τριμήνου έως τα τέλη του μήνα, ενώ τα βλέμματα της αγοράς θα είναι στραμμένα στις εξελίξεις γύρω από τον νέο νόμο Κατσέλη. Πάντως, σύμφωνα με τη Wood, μετά την τόσο ισχυρή πορεία των τραπεζικών μετοχών το ενδεχόμενο διόρθωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ωστόσο, η άποψή της παραμένει σταθερή ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακό πρόβλημα και εκτιμά πως τα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές τους μπορεί να φτάσουν έως το 40% και γι' αυτό διατηρεί τη σύσταση "Βuy" για τον κλάδο, με τιμή στόχο τα 1,90 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,2 ευρώ για την Εθνική και τo 1,8 ευρώ για την Πειραιώς.

Πηγή:www.capital.gr

 

Διαβάσαμε... (σημαντικές ειδήσεις της ημέρας)

Συγκεντρωτικές ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ημερολόγιο της οικονομίας και της αγοράς

Οι αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς να εγγραφείτε συνδρομητής


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text