Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ποιες ΑΕΕΑΠ θα βγουν κερδισμένες από την επέκταση της «χρυσής βίζας»

Ποιες ΑΕΕΑΠ θα βγουν κερδισμένες από την επέκταση της «χρυσής βίζας»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιες ΑΕΕΑΠ θα βγουν κερδισμένες από την επέκταση της «χρυσής βίζας»

Ως ευκαιρία περαιτέρω ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά ακινήτων και στην οικονομία γενικότερα αξιολογούν στελέχη των εταιρειών επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) την επέκταση του προγράμματος χορήγησης επενδυτικών αδειών διαμονής στην Ελλάδα, γνωστού ως «χρυσή βίζα». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητείται χθες στη Βουλή, μεταξύ των πρόσθετων επιλογών για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβάνεται και η δυνατότητα συμμετοχής τους σε ΑΕΕΑΠ, με το ελάχιστο όριο να προσδιορίζεται σε 400.000 ευρώ έναντι των 250.000 ευρώ που ισχύουν σήμερα για την απευθείας απόκτηση ακινήτων.

Παράλληλα, όμως, η ρύθμιση προβλέπει και δύο βασικές προϋποθέσεις για την επένδυση σε ΑΕΕΑΠ, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει και επικριτικά σχόλια, ειδικά από στελέχη των μεγαλύτερων σε μέγεθος ΑΕΕΑΠ. Κατ’ αρχάς, ο επενδυτής μπορεί να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του μόνο σε εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα αποκλειστικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποκλείονται εξαρχής οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες διαθέτουν ακίνητα και στο εξωτερικό, όπως π.χ. η Εθνική Πανγαία και η Grivalia Properties. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επενδύσει σε μια ΑΕΕΑΠ μόνο στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Πρόκειται για έναν ακόμα περιοριστικό όρο, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η μοναδική εταιρεία που έχει προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ήταν η Trastor, και αυτή έγινε για να διευκολυνθεί η είσοδος στο μετοχικό της κεφάλαιο της Varde Partners, που αποτελεί στρατηγικό επενδυτή της εισηγμένης.

Πάντως, η γενική αίσθηση που εκφράζεται είναι ότι η ρύθμιση αυτή δημιουργεί σημαντικές προοπτικές άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων από τις ΑΕΕΑΠ, χωρίς μάλιστα να απειλείται η ήδη καταγεγραμμένη επιτυχία του υφιστάμενου προγράμματος. Σύμφωνα με τον κ. Μάριο Αποστολίνα, διευθύνοντα σύμβουλο της Intercontinental International AEEAΠ, «οι επενδυτές που δυνητικά θα επενδύσουν σε μια ΑΕΕΑΠ είναι διαφορετικού προφίλ από όσους τοποθετούν σήμερα χρήματα για την απόκτηση ενός διαμερίσματος. Πρόκειται για ανθρώπους με σαφώς μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και ασφαλώς άλλες απαιτήσεις». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΑΕΕΑΠ μπορούν να προσφέρουν στους επενδυτές αυτούς το απαιτούμενο «δίχτυ ασφαλείας» της επένδυσής τους, λόγω της διαφάνειας που χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας τους. «Σε πολλές περιπτώσεις σήμερα, όσοι επενδύουν στην αγορά ακινήτων για τη λήψη άδειας παραμονής είναι άπειροι ιδιώτες τους οποίους συμβουλεύουν, κατά κανόνα, άγνωστοί τους επιτηδευματίες, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν συναντήσει τυχαία, αναζητώντας τρόπο να επενδύσουν», αναφέρει ο κ. Αποστολίνας. «Επίσης, συναντούν γραφειοκρατία και πολλές φορές πληρώνουν υπερβολικές προμήθειες και υψηλό κόστος συναλλαγής, ενώ αντιμετωπίζουν και δυσκολίες στην εκμετάλλευση των ακινήτων που αποκτούν», καταλήγει.

Σε κάθε περίπτωση, οι μικρότερες ΑΕΕΑΠ, οι οποίες ούτως ή άλλως επενδύουν αποκλειστικά σε ακίνητα εντός Ελλάδος, αναμένεται να επωφεληθούν από τη σχετική ρύθμιση. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι πιθανή ακόμα και αύξηση κεφαλαίου, αποκλειστικά με στόχο τη διάθεση μετοχών σε επενδυτές εκτός Ε.Ε. Παράλληλα, θα διευκολυνθούν σημαντικά και οι ΑΕΕΑΠ που σήμερα βρίσκονται στον προθάλαμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και καλούνται να εισαγάγουν τις μετοχές τους εντός διετίας από τη σύστασή τους. Η πρώτη χρονικά δημόσια εγγραφή θα είναι εκείνη της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Ευμορφίδη, αν και το σχετικό πλάνο εκτιμάται ότι έχει παραταθεί χρονικά μετά την εμπλοκή της εταιρείας στην υπόθεση με το δεκαώροφο ξενοδοχείο που έχει ανεγείρει στους πρόποδες της Ακρόπολης. Επιπλέον, η επένδυση σε μια ΑΕΕΑΠ δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με το υφιστάμενο πρόγραμμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά κανόνα, οι μέχρι σήμερα επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για οικιστικά ακίνητα, είτε για ίδια χρήση είτε με στόχο την εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αντιθέτως, οι ΑΕΕΑΠ επενδύουν κατά κύριο λόγο σε επαγγελματικά ακίνητα, κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, αποθήκες και ξενοδοχεία.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text