Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Δύο φορές πάνω τα έσοδα από τον φόρο στη διαμονή

Δύο φορές πάνω τα έσοδα από τον φόρο στη διαμονή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δύο φορές πάνω τα έσοδα από τον φόρο στη διαμονή

Σχεδόν τα διπλά από τα προβλεπόμενα έσοδα, δηλαδή 134,9 εκατ., έφερε στα κρατικά ταμεία ο φόρος στη διαμονή που επιβαρύνει τους πελάτες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, από 74 εκατ. που είχαν προβλεφθεί αρχικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως μάλιστα αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (31.12.18) καταγράφουν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2018 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) το τέλος απέφερε 68,9 εκατ.

Οι ξενοδόχοι επανέρχονται στο τέλος, ζητώντας για ακόμη μια φορά την κατάργησή του. "Από το 2017, όταν και διαφάνηκε ότι η ισχύς από 01.01.18 θα ήταν δεδομένη, χωρίς ποτέ να αλλάξουμε άποψη ότι ο φόρος πρέπει να καταργηθεί, παρουσιάσαμε και εναλλακτικό σενάριο μόνο για το 2018, κατανοώντας τη δυσκολία εξεύρεσης των 74 εκ. από άλλη πηγή, στο οποίο προτείναμε την εφαρμογή το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου. Πλέον, είναι επιτακτική η ανάγκη κατάργησης ενός μέτρου που ουσιαστικά πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Άλλωστε η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, είναι μία απαίτηση, συνολικά του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και όχι μόνο του τουριστικού" σημείωνε στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Η εκ νέου έκκληση για κατάργηση του φόρου στη διαμονή έρχεται σε μια περίοδο που οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό είναι θετικές, όμως είναι πολύ έντονος ο ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση (Economic Impact Research 2019) που διενήργησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council), το σκέλος για την Ελλάδα σημειώνει πως το 2018 ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 6,9%... ρυθμός ανάπτυξης τρεισήμισι φορές υψηλότερος από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2%. Υπερέβη επίσης το ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2,4%). Επιπλέον, ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν πέρσι στην Ελλάδα προήλθε από τον κλάδο του τουρισμού, με τις συνολικές δαπάνες να αντιστοιχούν σε 37,5 δισ. ευρώ. Τα δύο τρίτα των εισερχόμενων ταξιδιωτικών δαπανών προέρχονταν από διεθνείς επισκέπτες (66%) και το ένα τρίτο από εσωτερικές μετακινήσεις (34%). Έτσι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σήμερα το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό.

Φέτος μάλιστα, οι θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το "φράγμα” του ενός εκατομμυρίου. Σε ορίζοντα δεκαετίας οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιπλέον 100 εκατ. νέες θέσεις, ενώ για την Ελλάδα προβλέπονται 332 χιλ. άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Η συνολική συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 30% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού έρχεται να δώσει συνέχεια στην ανοδική πορεία που καταγράφει ο χώρος από το 2013 και κυρίως στο κρίσιμο σκέλος της απασχόλησης. Αντίστοιχα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στον "οδικό χάρτη" που έχει καταρτίσει με ορίζοντα το 2021, έχει επισημάνει ότι με τις απαραίτητες επενδύσεις τόσο από τον ιδιωτικό τομέα της τάξης των 7 δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία, όσο και από το δημόσιο για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, ο στόχος είναι τα έσοδα να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ.

Τη χρονιά που πέρασε, οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν σε 16,1 δισ. ευρώ έναντι 14,4 δισ. το 2017 και 12,5 δισ. το 2016. Στο σκέλος των αφίξεων, το 2018 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 10,8% και διαμορφώθηκε στα 30,1 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 27,2 εκατ. ταξιδιωτών το 2017. Όσον αφορά τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019 ο προγραμματισμός θέσεων στις εισερχόμενες πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για την θερινή σεζόν (στοιχεία έως 31/01/19) είναι μειωμένος κατά 7% , ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,3 εκατ. θέσεις λιγότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της θερινής σεζόν 2018 στις 31/01/2018 .

Πηγή:www.kerdos.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text