Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Στήριγμα για το ΧΑ τα εταιρικά κέρδη

Στήριγμα για το ΧΑ τα εταιρικά κέρδη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στήριγμα για το ΧΑ τα εταιρικά κέρδη

Στέφανος Κοτζαμάνης

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η ανοδική τάση των εταιρικών κερδών που ξεκίνησε ήδη από το 2014. Η πρώτη εικόνα των νέων οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων. Τι δείχνουν οι συγκρίσεις με Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές.

Η ανοδική τάση των εταιρικών κερδών των μη τραπεζικών εισηγμένων που ξεκίνησε από το 2014 φαίνεται πως θα επιβεβαιωθεί το 2018 και προβλέπεται να συνεχιστεί τη φετινή χρονιά. Η εξέλιξη αυτή μοιάζει να αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα των «οπαδών» του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Όπως προκύπτει από τον πρώτο παρατιθέμενο πίνακα, μετά το «χαμηλό» του 2013, κατά την τετραετία 2014-2017 είδαμε μια
συνεχή αύξηση των λειτουργικών επιδόσεων (EBITDA) που από τα 5 ανέβηκαν στα 8,5 δισ. ευρώ. Ανάλογη εικόνα εμφάνισαν και τα καθαρά κέρδη.

Η ανοδική αυτή τάση -σύμφωνα με τους αναλυτές- αναμένεται να επιβεβαιωθεί και μέσα στο 2018, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των δύο μεγάλων διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,59% και Motor Oil) επηρεάστηκαν αρνητικά κατά το τελευταίο τέταρτο της χρήσης από την απότομη υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» (αποτίμηση αποθεμάτων, μη λειτουργικό αποτέλεσμα) και από το εποχιακά αδύναμο περιθώριο διύλισης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) από τις 15 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις, οι δέκα έχουν παρουσιάσει βελτιωμένη την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους.

Με βάση και τα ήδη γνωστά στοιχεία των ενδιάμεσων λογιστικών καταστάσεων (εξαμήνου και σε αρκετές εταιρείες εννεαμήνου) όλα δείχνουν πως οι εταιρείες που θα αυξήσουν τα καθαρά τους κέρδη, ή θα περιορίσουν τις ζημίες τους θα είναι σαφώς περισσότερες από εκείνες που θα υποχρεωθούν σε επιδείνωση των αποτελεσμάτων τους.

Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το -6,7% στα EBITDA και το -9,4% στα καθαρά κέρδη που εμφανίζουν αθροιστικά οι 16 εισηγμένες του πίνακα, μπορεί να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος μόλις ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων στα τέλη Απριλίου.

Επιπλέον, γνωστό στέλεχος της αγοράς με μακρά και επιτυχημένη πορεία στο χώρο της ανάλυσης και της διαχείρισης χαρτοφυλακίου, μπορεί μεν να απέφυγε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις-προβλέψεις για την πορεία των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ωστόσο παρέθεσε πρόσφατα μερικά ενδιαφέροντα συγκεντρωτικά στοιχεία.

Έτσι, με βάση τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών, τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ θα αυξηθούν φέτος κατά περίπου 20%, όταν οι αντίστοιχοι μέσοι όροι είναι 7,2% για την Ευρώπη και 13% για τις αναδυόμενες αγορές.

Εξετάζοντας τους μέσους δείκτες P/E των αγορών, η Ελλάδα βρίσκεται στο 12,15, η Ευρώπη στο 13,29 και οι αναδυόμενες αγορές στο 13,86 (θεωρητικά, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του δείκτη, τόσο ελκυστικότερη η απόκτηση μετοχών, όταν όμως όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι σταθεροί).

Οι αναλυτές προβλέπουν φέτος αύξηση των χρηματικών διανομών στο ΧΑ κατά περίπου 15%, όταν από του χρόνου η φορολογική επιβάρυνση των μερισμάτων θα υποχωρήσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (από το 15% στο 10%).

Οι λόγοι της ανόδου

Οι κυριότεροι λόγοι που ερμηνεύουν την ανοδική πορεία της εταιρικής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών κατά τα τελευταία χρόνια, μπορούν να αποδοθούν:

• Στη σταθεροποίηση αρχικά -και άνοδο στη συνέχεια- του ελληνικού ΑΕΠ, με βασικούς κινητήριους μοχλούς τις εξαγωγές και τον τουρισμό (οι οποίοι δευτερογενώς επηρεάζουν θετικά τόσο τη βιομηχανική παραγωγή, όσο και την εγχώρια κατανάλωση).

• Στην ανάκαμψη που παρατηρείται στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων κατά την τελευταία διετία, εξέλιξη που προκαλεί λογιστικά κέρδη στις εισηγμένες του κλάδου.

• Στους καρπούς που αποδίδουν σταδιακά τα προγράμματα αναδιάρθρωσης ευρείας σειράς εταιρειών (πχ αποχώρηση από ζημιογόνες δραστηριότητες και προϊόντα, ρευστοποιήσεις αδρανών περιουσιακών στοιχείων).

• Στην ελαφρά υποχώρηση των χρεωστικών επιτοκίων και στις κινήσεις πολλών εισηγμένων κατά τη διάρκεια της κρίσης να περιορίσουν τη δανειακή τους έκθεση.

• Στην αναμενόμενη παραγωγικότερη αξιοποίηση των Κοινοτικών κονδυλίων κατά τη διετία 2019-2020.

• Στην αποχώρηση από το ΧΑ ορισμένων εταιρειών με ιδιαίτερα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Πηγή:www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text