Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ετοιμάζεται Ευρω - Ταμείο ανταγωνισμού "απέναντι" στην Κίνα

Ετοιμάζεται Ευρω - Ταμείο ανταγωνισμού "απέναντι" στην Κίνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ετοιμάζεται Ευρω - Ταμείο ανταγωνισμού "απέναντι" στην Κίνα

Του Γ.Αγγέλη

Η πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού Ευρω-Ταμείου, έρχεται με ολοκληρωμένη μελέτη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Στρατηγικής Πολιτικής, (οργανισμός της Κομισιόν) στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και έχει στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και του εμπορίου, που χάνουν ταχύτατα έδαφος τα τελευταία χρόνια απέναντι στην "επίθεση" της Κίνας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την δημιουργία ανάλογων Ταμείων στήριξης στην Κίνα για την προώθηση της κινέζικης βιομηχανίας και του εμπορίου. Πριν λίγα 24ωρα μάλιστα ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου ύψους 8 περίπου δισ. δολ. σε μία βιομηχανική περιοχή της Κίνας, το Σάνσι, με στόχο την προώθηση της βιομηχανίας της περιοχής...

Πρώτος διδάξας στην "τεχνική" αυτή που υιοθετεί και προωθεί η Κομισιόν είναι το αντίστοιχο Ταμείο που έχει ιδρύσει εδώ και χρόνια η Σιγκαπούρη με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολ και συμμετοχές σε επιχειρήσεις σε 40 χώρες, μέσω  των οποίων στηρίζεται η τεχνολογική στήριξη και η εξωστρέφεια της εγχώριας οικονομίας…

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Στρατηγικής Πολιτικής, οι ευρωπαϊκές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας που τους προσφέρει η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, να αντιμετωπίσουν κυρίως τον κινέζικο κρατικά στηριζόμενο ανταγωνισμό και να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις "αντίπαλες" αγορές.

Για την στήριξή τους στην στρατηγική αυτή χρειάζονται ένα Ευρω-Ταμείο το οποίο θα κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή στηρίζοντας την απόκτηση τεχνολογίας, τα ανταγωνιστικά κόστη παραγωγής και την εξωστρέφειά τους.

Το πλαίσιο της πρότασης θα τεθεί και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και αναμένεται εκεί να δοθεί το πράσινο φως για την διαδικασία προώθησής του μέσα από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Είναι πάντως προφανές – και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που παραθέτει η μελέτη – ότι η συγκρότηση του Ταμείου αυτού στρέφεται κατ' αρχήν στην αντιμετώπιση του κινεζικού ανταγωνισμού εντός και εκτός των συνόρων της Ε.Ε.

Οι προτεραιότητες είναι ήδη αποτυπωμένες στους τομείς που η Κίνα κατέχει ή αναπτύσσει μέσα και τεχνολογίες που την αναδεικνύουν "κυρίαρχη" της αγοράς, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ορισμένοι τομείς στις τηλεπικοινωνίες, τομείς της ρομποτικής, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ.

Το πως θα προχωρήσει πάντως η Ε.Ε. στην κατεύθυνση αυτή δεν φαίνεται να είναι εύκολο και χωρίς εμπόδια, καθώς η παρουσία της κινεζικής βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ευρώπη, είναι σταθερά εδραιωμένη σε χώρες της Ευρωζώνης και συνεχίζει να αναπτύσσεται, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίας για την σύνδεσή της με το κινεζικό πρότζεκτ "Belt and Road"...

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάσαμε... (σημαντικές ειδήσεις της ημέρας)

Συγκεντρωτικές ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ημερολόγιο της οικονομίας και της αγοράς

Οι αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς να εγγραφείτε συνδρομητής


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text