Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κατά της συγχώνευσης Deutsche Bank-Commerzbank οι "σοφοί" της Γερμανίας

Κατά της συγχώνευσης Deutsche Bank-Commerzbank οι "σοφοί" της Γερμανίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κατά της συγχώνευσης Deutsche Bank-Commerzbank οι "σοφοί" της Γερμανίας

Επί τα χείρω αναθεώρησαν την πρόγνωσή τους για την γερμανική οικονομία κατά το τρέχον έτος οι πέντε "Σοφοί" που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών.

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ωστόσο για την προοπτική της αγοράς εργασίας, ενώ τάχθηκαν κατά της ενδεχόμενης συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbankκαι προειδοποίησαν για τους κινδύνους από το Brexit και τους εμπορικούς πολέμους των ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων διόρθωσε χθες την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας από 1,5% σε 0,8%. Όπως επισημαίνει στην περιοδική έκθεσή του, η οικονομία της Γερμανίας δεν αναπτύσσεται πλέον τόσο δυναμικά όσο το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας από τη μία πλευρά προβλημάτων στην παραγωγή στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των χημικών, κι από την άλλη πλευρά της κάμψης της ζήτησης στις σημαντικές αγορές των γερμανικών προϊόντων.

Η αγορά εργασίας ωστόσο, η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει περισσότερα από 45 εκατομμύρια πρόσωπα, θα παραμείνει σταθερή και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, απασχολώντας το 2019 περίπου 470.000 περισσότερους εργαζόμενους και επιπλέον 360.000 το 2020. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση των "Σοφών" για "συμφόρηση" εξειδικευμένων στελεχών σε κάποιους κλάδους, γεγονός το οποίο αποτρέπει τη μετανάστευση αντίστοιχων στελεχών από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από τις δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας, οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι τάχθηκαν ξεκάθαρα εναντίον της προοπτικής συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank. "Πρόκειται, από κάθε άποψη, για μια κακή ιδέα", είπε χαρακτηριστικά η Ίζαμπελ Σνάμπελ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και τόνισε ότι μια τέτοια "Μέγα-τράπεζα" θα αποτελούσε - σε περίπτωση κρίσης - σοβαρό πρόβλημα για την γερμανική οικονομία και τους φορολογούμενους, καθώς θα ήταν τόσο σημαντική που το κράτος θα ήταν αναγκασμένο να την διασώσει. "Θα πρέπει κανείς να διερωτηθεί αν τελικά διδαχθήκαμε τίποτα από την οικονομική κρίση", δήλωσε η κυρία Σνάμπελ και μαζί της συμφώνησαν και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του Συμβουλίου.

Αναφερόμενοι στο διεθνές περιβάλλον, οι "Σοφοί" της γερμανικής οικονομίας έκαναν λόγο για "σοβαρές εξελίξεις" στο κοντινό μέλλον, με το βλέμμα τόσο στο Brexit, όσο και στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Ένα σκληρό, μη συντεταγμένο Brexit κρύβει κινδύνους για την οικονομική εξέλιξη", δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Κρίστοφ Σμιτ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε αυτή την περίπτωση θα πληγεί κυρίως η Βρετανία, ενώ σε ό,τι αφορά την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ προκαλεί ήδη απτές συνέπειες στην Κίνα και προειδοποίησε ότι, αν η Ουάσιγκτον κάνει πράξη την απειλή της για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επικίνδυνη, σπειροειδής "κλιμάκωση των μέτρων προστατευτισμού" και από τις δύο πλευρές.

Διαβάσαμε... (σημαντικές ειδήσεις της ημέρας)

Συγκεντρωτικές ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ημερολόγιο της οικονομίας και της αγοράς

Οι αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς να εγγραφείτε συνδρομητής


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text