Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Δεν επιστρέφουν ούτε φέτος στην Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες

Δεν επιστρέφουν ούτε φέτος στην Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεν επιστρέφουν ούτε φέτος στην Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες

ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

Μπορεί το 2013- χρονιά που ο ελληνικός τουρισμός άρχισε να ανακάμπτει μετά από σχεδόν μια πενταετία πτώσης, απόρροια της οικονομικής αστάθειας και των συχνών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας- οι επιχειρηματίες της αγοράς να έκαναν λόγο για "τουριστική επέλαση” από τη Ρωσία, με πάνω από 1,3 εκατ. Ρώσους τουρίστες και άλλα 1,3 δισ. ευρώ έσοδα, όμως τις σεζόν που ακολούθησαν όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για άνοδο, αντίθετα η ζήτηση από τη ρωσική αγορά διακόπηκε.

Η υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ, που οδήγησε μεταξύ άλλων και στην κατάρρευση μεγάλων ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, όπως το Labirint έβαλε φρένο στις κρατήσεις.

Και όπως όλα δείχνουν, οι Ρώσοι τουρίστες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στους ελληνικούς προορισμούς ούτε φέτος.

Στην τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2019 (Moscow International Travel & Tourism Exhibition), μία από τις πέντε μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα, η εικόνα ήταν πως οι αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών θα διαμορφωθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Μόλις το 10% των ρωσικών κρατήσεων, σύμφωνα με την ATOR (the Association of Tour Operators of Russia), κατευθύνεται σε προορισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ το 45-50% των πωλήσεων πακέτων αφορούν την Τουρκία. 

Τη χρονιά που πέρασε,
σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 11,6% και διαμορφώθηκε μόλις σε 520 χιλ. ταξιδιώτες. Αντίστοιχα, μεγάλη ήταν η κάμψη και στα έσοδα. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία έκαναν "βουτιά” 19,2%, φτάνοντας τα 338 εκατ. ευρώ.

Διαφορετική είναι πάντως η εικόνα για τις ρωσικές κρατήσεις που δίνει το υπουργείο Τουρισμού. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια των Ρώσων για την Ελλάδα για το 2019 είναι αυξημένες κατά 15%. Σημειώνει ακόμη πως στο πλαίσιο των επαφών της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για να συνεχιστεί η ισχυρή τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα, και πως με τη θετική αυτή δυναμική οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Η Χαλκιδική, παρά την μικρή περσινή πτώση, συνεχίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για τους Ρώσους, σημειώνει επίσης ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής. Πέρσι η Χαλκιδική φιλοξένησε περίπου 87 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, ενώ οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία ήταν για το 2018 κατά 4,75% μειωμένες σε σύγκριση με το 2017.

Η Τουρκία στο αντίποδα θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος για τη ρωσική αγορά. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία φέτος εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά περίπου 10 έως 15%, υπερβαίνοντας τα 6,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάσαμε... (σημαντικές ειδήσεις της ημέρας)

Συγκεντρωτικές ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ημερολόγιο της οικονομίας και της αγοράς

Οι αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς να εγγραφείτε συνδρομητής


 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text