Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Deutsche Bank: Αυξάνει σημαντικά τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

Deutsche Bank: Αυξάνει σημαντικά τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Deutsche Bank: Αυξάνει σημαντικά τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

Στην επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της ενόψει της ολοκλήρωσης των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δ' τριμήνου του 2018 ( ΕΤΕ, Alpha στις 28 Μαρτίου – Πειραιώς στις 29 Μαρτίου). Λόγω της έντονης μεταβλητότητας στην πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στο τελευταίο τρίμηνο, η γερμανική τράπεζα προχωρά σε σημαντική έως και υπερδιπλάσια αύξηση των τιμών-στόχων που έδινε, βλέποντας πλέον περιθώρια ανόδου έως και 37% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ετσι, για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο τα 2,1 ευρώ από 1,4 ευρώ πριν με σύσταση Buy, για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο τα 1,9 από 1,50 ευρώ πριν και σύσταση Buy επίσης, ενώ για την Πειραιώς δίνει σύσταση Hold και τιμή-στόχο τα 1,50 ευρώ από 0,70 ευρώ πριν. Υπενθυμίζεται πως η Deutsche Bank δεν καλύπτει την μετοχή της Eurobank καθώς είναι σύμβουλος στο deal με την Grivalia.

Οι νέες της εκτιμήσεις, όπως επισημαίνει, έρχονται μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, οι οποίες κατά την άποψή της θα βοηθήσουν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs καθώς και τη συρρίκνωση του spread μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τις μεγάλες πωλήσεις χαρτοφυλακίων οι οποίες αναμένονται το 2019 και το 2020. Κατά την D.B αυτές οι εξελίξεις αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια για έναν κλάδο ο οποίος διατηρεί ακόμη υψηλούς δείκτες NPEs οι οποίοι υπερβαίνουν το 35% με 45%. Η βασική αλλαγή στις εκτιμήσεις της αφορά τις προβλέψεις, οι οποίες και αποτελούν τον κύριο μοχλό της βελτίωσης της εικόνας του κλάδου. Όπως υπογραμμίζει, δεδομένης της χαμηλής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, ακόμη και μία μικρή βελτίωση οδηγεί σε ουσιαστική βελτίωση στα κέρδη, κάτι που αποτελεί βασικό σημείο των προβλέψεών της D.B για το 2019.

Τα προ προβλέψεων έσοδα παραμένουν "κλειδί" για τη μείωση των NPEs

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, αναμένεται σχετικά σταθερή επίδοση των καθαρών εσόδων από τόκους σε επίπεδο τριμήνου για τις τρεις ελληνικές τράπεζες που καλύπτει η οποία θα οδηγηθεί από την αντιστάθμιση της συρρίκνωσης των περιθωρίων από τη βελτίωση του νέου δανεισμού. Επίσης αναμένει ότι τα έσοδα από τις προμήθειες θα συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων στο τρίμηνο, τα οποία θεωρεί ότι οφείλονται στην ισχυρή αύξηση του νέου δανεισμού.  Σε επίπεδο τριμήνου, η D.B εκτιμά ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση του κόστους για την Πειραιώς και την Alpha λόγω ορισμένων εποχιακών παραγόντων οι οποίοι θα είναι ορατοί κυρίως στα έξοδα διαχείρισης, ενώ για την Εθνική Τράπεζα αναμένονται κάποια οφέλη από το πρόγραμμα VRS που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Γενικότερα, η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι τα προ προβλέψεων κέρδη θα μειωθούν σταδιακά λόγω ζημιών στο trading ενώ η σύγκριση των ετήσιων μεγεθών δεν θα είναι ευθεία λόγω της υιοθέτησης του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Όσον αφορά τις βασικές λειτουργικές τάσεις, η D.B βλέπει σταθερότητα στην απόδοση σε επίπεδο τριμήνου για την Πειραιώς και την Alpha, ενώ βλέπει ισχυρή επίδοση για την Εθνική Τράπεζα η οποία θα υποστηρίζεται τόσο από τα έσοδα όσο και από τα κόστη.

Μονόδρομος η μείωση των NPEs

Η Deutsche Bank τονίζει πως όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν, το κλειδί για την εξομάλυνση των ελληνικών τραπεζών είναι η ταχύτερη μείωση των NPEs. Κατά το δ' τρίμηνο του 2018, προβλέπει ότι οι τρεις τράπεζες που καλύπτει  θα έχουν μειώσει τα ΝΡΕs κατά 5% σε μέσο όρο σε επίπεδο τριμήνου και κατά 15% σε επίπεδο έτους.  Σε απόλυτες τιμές, από τα 3,5 δισ. ευρώ της συνολικής μείωσης πάνω από το ήμισυ προήλθε από την Πειραιώς (1,7 δισ.) και ακολουθεί η Εθνική (1,1 δισ.) και η Alpha Bank (0,8 δισ.). Αυτές οι επιδόσεις ευθυγραμμίζονται με την απόδοση του πρόσφατου παρελθόντος, όπου η Πειραιώς ήταν επιθετική στην μείωση των NPEs ταχύτερα από ότι οι υπόλοιπες τράπεζες. Η Deutsche Bank εκτιμά πως σε αυτό το τρίμηνο, οι περισσότερες μειώσεις NPEs θα προέρχονται επίσης από διαγραφές, καθώς το δ' τρίμηνο είναι εποχιακά κατάλληλο για αυτή τη δραστηριότητα. Όσον αφορά την κάλυψη, η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι η Εθνική Τράπεζα θα έχει την ισχυρότερη κάλυψη στο 60%, ενώ η Alpha Bank θα έχει την χαμηλότερη κάλυψη στο 46% και η Πειραιώς είναι δεύτερη με 48%.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text