Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Fourlis: Τα mini IKEA και τα σχέδια για την ΑΕΕΑΠ

Fourlis: Τα mini IKEA και τα σχέδια για την ΑΕΕΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Fourlis: Τα mini IKEA και τα σχέδια για την ΑΕΕΑΠ

Χρονιά αλλαγών για τον όμιλο Fourlis ο οποίος προχωρά στη δημιουργία mini IKEA, στην επέκταση σε Βουλγαρία και Ρουμανία της Athlete’s Foot, ρίχνοντας παράλληλα το βάρος του και στη διαχείριση ακινήτων μέσω της νεοσύστατης θυγατρικής του Trade Estates.

Για τις προοπτικές την τρέχουσα χρήση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Α. Πεταλάς στην καθιερωμένη παρουσίαση στην ΄Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, είπε: "η τάση στην ελληνική αγορά είναι ασαφής και η καταναλωτική διάθεση ευμετάβλητη".

Αναφορικά με τα ΙΚΕΑ, ο κ. Βασίλης Φουρλής, μιλώντας στην παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ανέφερε πως μετά τη στρατηγική απόφαση της μητρικής ΙΚΕΑ για τη δημιουργία μικρότερου εμβαδού και κόστους λειτουργίας καταστημάτων, ο ελληνικός όμιλος σχεδιάζει με βάση και αυτό το πλάνο. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν εξετάζει την πιθανότητα να δημιουργήσει mini IKEA, δηλαδή καταστήματα IKEA εμβαδού 5.000 έως 10.000 τ.μ. Επικρατέστερες είναι τρεις ελληνικές πόλεις και μία στη Βουλγαρία.

Στόχος η ενίσχυση του μεριδίου του στη συγκεκριμένη αγορά που σήμερα ξεπερνά το 20% σε Ελλάδα και Κύπρο και 15% στη Βουλγαρία. Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική, λήγει η ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική που διατηρούσε η ΙnterIkea προς την Φουρλής–σ.σ. μείωση 20-30% των τιμών στο 10% των κωδικών- κάτι που εκτιμάται πως θα επιβαρύνει το κεφάλαιο κίνησης κατά 15 εκατ. ευρώ.

Η συνεργασία με την Intersport

Το πλάνο της συνεργασίας με την Intersport προβλέπει γεωγραφική επέκταση με τη δημιουργία νέων καταστημάτων. Όπως είπε ο κ. Φουρλής η συνεργασία με την Intersport επεκτείνεται με την ανάπτυξη του δικτύου της Αthlete’s Foot σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Δηλαδή προσθέτονται νέες αγορές στην ήδη υφιστάμενη δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Η ανάπτυξη στο e-commerce και οι νέες επενδύσεις

Παράλληλα έμφαση θα δοθεί και στο ηλεκτρονικό κανάλι. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα ΙΚΕΑ και Intersport συνεισφέρουν το 10% του τζίρου του ομίλου. Συνολικά οι επενδύσεις τη φετινή χρονιά θα αγγίξουν τα 11-12 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν στη δημιουργία 6 νέων καταστημάτων Intersport, ένταξη της δραστηριότητας στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ψηφιακού retail της Intersport, είσοδο της TAF σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, δημιουργία δύο νέων pick up points ΙΚΕΑ σε Καλαμάτα και Λεμεσό και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση της δραστηριότητας στα ακίνητα.

Και τα σχέδια για την ΑΕΕΑΠ

Αναφορικά με τη νεοσύστατη θυγατρική Trade Estates, -σ.σ. εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σκοπεύει να εισαχθεί για διαπραγμάτευση εντός της διετίας- σε αυτή έχουν εισφερθεί ακίνητα του ομίλου συνολικής αξίας 176 εκατ. ευρώ.

Το αρχικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα του ομίλου, -σ.σ. καταστήματα, το mall στην Οδό Πειραιώς και μια αποθήκη στα Οινόφυτα- ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει να ενισχυθεί με ακίνητα ισχυρών παικτών, πολυεθνικών κ.α. από τον χώρο του retail. Επίσης η Trade Estates θα αναλάβει μέρος του συνολικού δανεισμού του ομίλου ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται παράλληλα πως εφέτος ο όμιλος θα εφαρμόσει για πρώτη φορά το ΔΠΧΑ 16 (νέο πρότυπο για τη λογιστική των μισθώσεων), και έτσι θα αναγνωρίσει επιπλέον υποχρεώσεις από μισθώσεις ύψους 120-130 εκατ. ευρώ με εκτιμώμενη επίδραση στο EBITDA στα 19-24 εκατ. ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάσαμε... (σημαντικές ειδήσεις της ημέρας)

Συγκεντρωτικές ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ημερολόγιο της οικονομίας και της αγοράς

Οι αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς να εγγραφείτε συνδρομητής


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text