Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΣΕΤΕ: Χωρίς προβλέψεις για αφίξεις, έσοδα και ρεκόρ η φετινή τουριστική σεζόν

ΣΕΤΕ: Χωρίς προβλέψεις για αφίξεις, έσοδα και ρεκόρ η φετινή τουριστική σεζόν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΣΕΤΕ:  Χωρίς προβλέψεις για αφίξεις, έσοδα και ρεκόρ η φετινή τουριστική σεζόν

Η αποφυγή εκτιμήσεων για την εξέλιξη της σεζόν από το βασικό φορέα του κλάδου, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με βάση την πορεία των προκρατήσεων που ξεκινούν κυρίως το Δεκέμβριο και κρατούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, και επίσης η επιλογή να μην τίθενται στόχοι ούτε για τον αριθμό των επισκεπτών, ούτε όμως για τα έσοδα, είχε ξεκινήσει από πέρσι- αν και μετά τον Ιούλιο υπήρξαν προβλέψεις για το ύψος των τουριστικών εισπράξεων. Στην ίδια κατεύθυνση βαδίζουν και φέτος οι επιχειρηματίες του χώρου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε "σταθεροποιητική" τη σεζόν που έρχεται, προσθέτοντας όμως πως το μεγάλο ερώτημα βρίσκεται στο κομμάτι του εισερχόμενου συναλλάγματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν αποτιμούμε την επιτυχία του τουρισμού με νούμερα και δεν θέλουμε να αποτελέσει πυροτέχνημα". Αν και μια ενδεχόμενη πτώση στα έσοδα, εξήγησε, μπορεί να μην επηρεάσει τον τουριστικό χώρο, θα έχει σημαντική επίπτωση στην ελληνική οικονομία.

Το μεγάλο στοίχημα που βάζουν από εδώ και στο εξής οι επιχειρηματίες του χώρου είναι η ανάπτυξη των υποδομών και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. "Ενόψει ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία θα υποδεχθούμε και πάλι έναν πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, και μετά από έξι χρονιές με επαναλαμβανόμενες επιτυχίες, ας θυμηθούμε ότι η ταξιδιωτική εμπειρία δεν αφορά μόνο τη διαμονή, αλλά συνολικά τον προορισμό.

Αυτό που πάντα έλεγα και εξακολουθώ να υποστηρίζω είναι ότι στόχος μας, ήταν και είναι, η Ελλάδα να μπει σε μια φάση "τουριστικής ωριμότητας". Να ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια των ποσοτικών στοιχείων και να δούμε μια ευρύτερη εικόνα. Την τελευταία εξαετία, παρά την οικονομική κρίση, ο ελληνικός τουρισμός έκανε σημαντικά βήματα προς αυτόν το στόχο. Τώρα χρειάζεται το καθοριστικό βήμα" είπε ο κ. Ρέτσος.

"Τα προβλήματα δεν λύνονται με μαγικό ραβδί. Όμως κινδυνεύουμε να χάσουμε το καλό brand name που έχει η χώρα" πρόσθεσε. Όπως είπε, καλή λειτουργία προορισμού σημαίνει μεταξύ άλλων ενεργειακή επάρκεια, επάρκεια σε νερό, καθαριότητα, βελτίωση τοπικών οδικών δικτύων και συνοριακών σταθμών, εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών, επαρκής αστυνόμευση και ενίσχυση υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα έσοδα από τον Τουρισμό το 2018 ανήλθαν σε 16,1 δισ. ευρώ έναντι 14,4 δισ. το 2017 και 12,5 δισ. το 2016. Αντίστοιχα οι επισκέπτες από το εξωτερικό έφτασαν τα 33 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας.

Ο ίδιος ανέφερε τρεις λέξεις "κλειδιά", όπως τις χαρακτήρισε, για την επόμενη μέρα του τουρισμού "επιτυχίες, προκλήσεις και προβλήματα". Επιτυχίες, γιατί ο ελληνικός τουρισμός ενισχύθηκε, προκλήσεις γιατί ο ανταγωνισμός αυξάνεται, και τέλος υπάρχουν και τα προβλήματα όπως είναι η υπερφορολόγηση, τα ζητήματα των υποδομών, τα πολλά διαρθρωτικά ή θεσμικά θέματα που παραμένουν άλυτα, ή διογκώνονται και αναζητούν επείγουσες λύσεις.

Όσον αφορά τη φορολόγηση, δύο είναι οι άμεσοι στόχοι: η αποσυμπίεση των φορολογικών συντελεστών σε εστίαση, διαμονή, μεταφορές και η ισχύς του τέλους διανυκτέρευσης μόνο κατά τη θερινή περίοδο.

"Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο τουρισμός δεν είναι "μάνα εξ ουρανού". Χρειάζεται πολύ συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός για να μπορέσει μια περιοχή να αναπτυχθεί σωστά και βιώσιμα και να έχει οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως η υπερφορολόγηση στερεί ανταγωνιστικότητα από το τουριστικό μας προϊόν. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως σε μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις η ανελαστικότητα στην τιμή πώλησης, δεν βοηθά" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάσαμε... (σημαντικές ειδήσεις της ημέρας)

Συγκεντρωτικές ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ημερολόγιο της οικονομίας και της αγοράς

Οι αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς να εγγραφείτε συνδρομητής


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text