Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το φθινόπωρο η εισαγωγή στο Χ.Α. για την ΑΕΕΑΠ της «Φουρλής»

Το φθινόπωρο η εισαγωγή στο Χ.Α. για την ΑΕΕΑΠ της «Φουρλής»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το φθινόπωρο η εισαγωγή στο Χ.Α. για την ΑΕΕΑΠ της «Φουρλής»

Εντός του φθινοπώρου του 2019 αναμένεται η ολοκλήρωση της σύστασης της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, της Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας του ομίλου Φουρλή. Στο μεσοδιάστημα, ο όμιλος θα πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με εταιρείες του κλάδου διαχείρισης ακινήτων, αλλά πιθανότατα και με funds, αναζητώντας συνεπενδυτές στο νέο του εγχείρημα. Την ίδια ώρα, ο όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση ακινήτων σε Ελλάδα και Βουλγαρία, προκειμένου να αναπτύξει μικρά καταστήματα ΙΚΕΑ, ακολουθώντας την πρακτική που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα η σουηδική εταιρεία σε πολλές από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες κατά την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών οι κ. Β. Φουρλής, πρόεδρος, Απ. Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος και Γ. Αλεβίζος, οικονομικός διευθυντής του ομίλου Φουρλής. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι πριν από την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα επιδιωχθεί η απόκτηση και άλλων ακινήτων, πλην των επτά που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εισφέρει ο όμιλος, αξίας 176 εκατ. ευρώ. Στόχος, άλλωστε, του ομίλου είναι η ΑΕΕΑΠ που θα συστήσει να αποτελεί τη μεγαλύτερη στην κατηγορία των ακινήτων που αφορούν τις λιανικές πωλήσεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό θα γίνει μέσω της διαχείρισης ακινήτων όπου θα στεγάζονται καταστήματα λιανικής μεγάλων διεθνών «παικτών» με πολυετή παρουσία στο εξωτερικό και στην ελληνική αγορά.

Η άλλη μεγάλη πρόκληση για τον όμιλο Φουρλή είναι η ανάπτυξη μικρότερων καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού υπό το σήμα ΙΚΕΑ, εμβαδού 5.000 έως 10.000 τ.μ. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Β. Φουρλής, αναζητούνται τα κατάλληλα ακίνητα για να στεγάσουν τα μικρά ΙΚΕΑ σε τρεις πόλεις της Ελλάδας και σε μία της Βουλγαρίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα καταστήματα αυτά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν νωρίτερα από το 2020. Τα μικρά ΙΚΕΑ πιθανώς θα διαθέτουν μικρότερο εστιατόριο από αυτό που υπάρχει στα μεγάλα καταστήματα, οι καταναλωτές θα βρίσκουν όλα τα προϊόντα, αλλά πιθανώς δεν θα υπάρχει χώρος σελφ σέρβις για τα μεγάλα αντικείμενα. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές θα βλέπουν τα προϊόντα και πολλά από αυτά θα τα παραγγέλνουν για να τους τα αποστέλλει η εταιρεία στη συνέχεια στο σπίτι, ή να πηγαίνουν οι ίδιοι μια άλλη μέρα να τα παραλαμβάνουν από το κατάστημα. Το πλεονέκτημα των καταστημάτων αυτών για τον όμιλο είναι ότι έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, ενώ εκ των πραγμάτων θα απασχολούν λιγότερο προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρακτική αυτή ακολουθείται από τη δημοφιλή σουηδική εταιρεία ήδη από πέρυσι σε μεγάλες μητροπόλεις, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη (στο Μανχάταν), είτε με μικρότερα καταστήματα είτε με καταστήματα-εκθετήρια. Τα καταστήματα έως 10.000 τ.μ. (αντί των καταστημάτων 25.000 τ.μ. που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα) θεωρείται ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η έντονη αστικοποίηση: βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων, είναι προσβάσιμα με μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν χρειάζεται ο καταναλωτής να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του.

Αυτά που θα υλοποιηθούν εντός του 2019 είναι δύο κέντρα παραγγελιών και παραλαβών ΙΚΕΑ (pick up and order points), ένα στην Καλαμάτα και ένα στη Λεμεσό με το τελευταίο να ξεκινάει τη λειτουργία του εντός ολίγων ημερών.

Οσον αφορά τη δραστηριότητα της «Φουρλής» στην κατηγορία των λιανικών πωλήσεων αθλητικών ειδών, χθες η διοίκηση ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας με την εταιρεία «The Athlete’s Foot» για την ανάπτυξη του εν λόγω σήματος σε Ρουμανία και Βουλγαρία, πέραν της Ελλάδος και της Τουρκίας για τις οποίες ήδη υπάρχει συμφωνία σε εφαρμογή.

Αναφερόμενη τέλος στα αποτελέσματα του ομίλου για το τρέχον έτος, η διοίκηση της «Φουρλής» επισήμανε ότι θα επηρεασθούν αρνητικά κατά 15 εκατ. ευρώ οι καθαρές ταμειακές ροές, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2018 τελείωσε η ειδική πίστωση που έδινε η σουηδική ΙΚΕΑ από το 2012 ειδικά για τη δραστηριότητα στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης λόγω του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 16 αναμένεται να επηρεασθούν θετικά κατά 21 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη, αλλά αρνητικά κατά 2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text