Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στα χαμηλά έξι ετών η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Στα χαμηλά έξι ετών η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα χαμηλά έξι ετών η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Διαψεύσθηκε η ελπίδα πως η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει να επιταχύνεται ή, τουλάχιστον, να σταθεροποιείται, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Στη Γερμανία η μεταποίηση συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 6,5 ετών και στη Γαλλία συρρικνώθηκαν τόσο οι υπηρεσίες όσο και η μεταποίηση, σύμφωνα με την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας Markit.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν περαιτέρω επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο και συνολικά ανάπτυξη το 2019 όχι υψηλότερη από 1%. Η αδύναμη ζήτηση παγκοσμίως και η πολιτική αβεβαιότητα έπληξαν ακόμη περισσότερο την οικονομία της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, με τον σύνθετο δείκτη PMI (συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες) της Markit να υποχωρεί στο τρίτο χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2014. Η νέα πτώση της δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στην έντονη συρρίκνωση της μεταποίησης εξαιτίας της δραματικής πτώσης των νέων παραγγελιών στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012 (περίοδος κατά την οποία η Ευρωζώνη βρισκόταν σε ύφεση). Ο κλάδος των υπηρεσιών αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός, αν και κινείται πλέον σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2018. Στη Γερμανία η οικονομική δραστηριότητα (σύνθετος PMI) διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι ετών. Η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012, ενώ έχει υποχωρήσει τους 14 από τους τελευταίους 15 μήνες. Οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

«Η αβεβαιότητα σε σχέση με το Brexit και με τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, η επιβράδυνση στην αυτοκινητοβιομηχανία και γενικότερα η πιο αδύναμη ζήτηση παγκοσμίως εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο βάρος», εξήγησε ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της IHS Markit. Εξίσου δεινή είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, με τον σύνθετο δείκτη PMI να δείχνει σαφή συρρίκνωση της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των νέων παραγγελιών και των εξαγωγών. «Τα στοιχεία της έρευνας υποδηλώνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Οι προοπτικές είναι ακόμη πιο δυσοίωνες καθώς το επίπεδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και ο όγκος ανεκτέλεστων παραγγελιών υποδηλώνουν πως η ανάπτυξη θα είναι ακόμη πιο ασθενής το δεύτερο τρίμηνο του 2019», πρόσθεσε. Οποιαδήποτε περαιτέρω απώλεια αναπτυξιακής δυναμικής το δεύτερο τρίμηνο θα ενισχύσει την αμφιβολία για το κατά πόσον θα καταφέρει η οικονομία (της Ευρωζώνης) να αναπτυχθεί με ρυθμό υψηλότερο από 1% το 2019.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text