Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ισχυρή ανάπτυξη με ταχύτερη αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων

Ισχυρή ανάπτυξη με ταχύτερη αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα απαιτήσει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% για αρκετά χρόνια. Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται περισσότερο στην ταχύτερη αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η μελέτη των Νικολάου Καραμούζη και Τάσου Αναστασάτου, προέδρου και επικεφαλής οικονομολόγου αντίστοιχα της Eurobank, με τίτλο «Διδάγματα από την ελληνική κρίση», η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο τεύχος της Επιθεώρησης «Οικονομία και Αγορές» της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη υπολόγισε ότι απαιτείται αύξηση των εξαγωγών με ρυθμό 6,7%-7,8% και των επενδύσεων με 8,4%-9,5%, ώστε –με εναλλακτικά σενάρια αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,5%, 1% και 1,5% ετησίως– να διαμορφωθεί η πραγματική ετήσια αύξηση μεταξύ 2,8% και 3,9%. Πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο και απαιτητικό στόχο, όπως επισημαίνεται από τους μελετητές, οι οποίοι προτείνουν ένα πακέτο μέτρων πολιτικής που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής στοιχεία: πολιτική απόφαση να γίνει «οτιδήποτε χρειάζεται», όπως μείωση φορολογικών συντελεστών, σχεδιασμό πολιτικής για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ταχύτατη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, επαναδιαπραγμάτευση των στόχων των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι μελετητές προειδοποιούν ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά, η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε μονιμότερη οικονομική στασιμότητα. Προειδοποιούν κυρίως για τον κίνδυνο του λαϊκισμού και σημειώνουν ότι αν τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση επαναληφθούν, θα βρεθούμε και πάλι στην ίδια ή και χειρότερη θέση στο μέλλον. Η μελέτη καταγράφει 10 λάθη που έγιναν είτε από την Ελλάδα είτε από τους επίσημους πιστωτές, τα οποία αύξησαν αχρείαστα το κόστος και τη διάρκεια της προσαρμογής, μεταξύ των οποίων: η απουσία πειστικής δέσμευσης εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας στο να γίνει «οτιδήποτε απαιτείται» για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, η έλλειψη προετοιμασίας της Ευρώπης για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, τα λανθασμένα οικονομικά υποδείγματα και οι πολλαπλασιαστές των δανειστών και οι ανταλλαγές απειλών μεταξύ κυβέρνησης το 2015 και πιστωτών σε άλλες περιπτώσεις για ένα πιθανό Grexit.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάσαμε... (σημαντικές ειδήσεις της ημέρας)

Συγκεντρωτικές ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ημερολόγιο της οικονομίας και της αγοράς

Οι αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς να εγγραφείτε συνδρομητής

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text