Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli-Follie: Εμπλοκή με τον έλεγχο της PwC, υπό απειλή η εξυγίανση

Folli-Follie: Εμπλοκή με τον έλεγχο της PwC, υπό απειλή η εξυγίανση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli-Follie: Εμπλοκή με τον έλεγχο της PwC, υπό απειλή η εξυγίανση

Από μια εξαιρετικά λεπτή κλωστή κρέμεται η πορεία και ολοκλήρωση (;) των ειδικού σκοπού ελέγχων που πραγματοποιεί η PwC με στόχο να συνταχθούν οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις για τη διαχειριστική χρήση του 2017.

Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες, τις οποίες έχει καταγράψει ανά διαστήματα το Capital.gr., συγκλίνουν στη διαπίστωση πως η PwC αντιμετωπίζει εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία να προχωρήσει στη σύνταξη ενός πλήρους audit report για τη Folli Follie. Το κύριο και, μέχρι στιγμής, ανυπέρβλητο εμπόδιο αποτελεί η αδυναμία ελέγχου των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ασία υπό τη FF Group Sourcing, τις υπόλοιπες θυγατρικές αλλά και εταιρείες που είχαν καταχωρηθεί στους ισολογισμούς ως διασυνδεδεμένα μέρη (related parties).

Όπως έχουν καταγράψει τα πορίσματα των Α&Μ αλλά και της ΕΛΤΕ, η εν λόγω θυγατρική αποτελούσε στην πραγματικότητα ένα λογιστικό κατασκεύασμα που "γύριζε" και ενοποιούσε ανύπαρκτους τζίρους, με ανύπαρκτους προμηθευτές και πελάτες, πρακτική της οποία θα ίδια τα στελέχη του ομίλου χαρακτήριζαν ως "γύρω-γύρω όλοι". Με βάση τα πορίσματα εμφανίζεται να κατέγραφε ψευδή οικονομικά στοιχεία στους ισολογισμούς της σχετικά με ταμειακά διαθέσιμα, πωλήσεις, αποθέματα και κέρδη, με σκοπό αυτά να συμπεριληφθούν στους ενοποιημένους ισολογισμούς της μητρικής στην Ελλάδα και να εμφανίζεται έτσι η FF ως εξαιρετικά κερδοφόρα και οικονομικά ισχυρή εταιρεία, η οποία "σήκωνε" υψηλό δανεισμό και οι μέτοχοί της πραγματοποιούσαν placements καταγράφοντας μεγάλες υπεραξίες.

Οι ελεγκτές της PwC έχουν συναντήσει τείχος στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν και να διασταυρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία. Παρά την καλή συνεργασία που έχει καταγραφεί με ορισμένα από τα μέλη της νέας διοίκησης, καθώς και με τον νέο CFO της εταιρείας, καταγράφεται το εξής παράδοξο: η ίδια η PwC να είναι αυτή που πιέζει με κάθε τρόπο να συνταχθεί και υπογραφεί το audit report, παρά οι πραγματικά λαμβάνοντες τις αποφάσεις στη Folli Follie!

Βεβαίως, η νέα διοίκηση της FFG έχει αιτιολογήσει τις καθυστερήσεις αυτές επικαλούμενες αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτει από την ασυνέχεια μετά τις παραιτήσεις στελεχών που διατηρούσαν καίριες θέσεις, όπως του CFO και άλλων.

Πηγές, πάντως, κοντά στις εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό αναφέρουν πως οι καθυστερήσεις στην εξασφάλιση ελεγκτικών τεκμηρίων που απαιτούνται από την PwC για την ολοκλήρωση του audit report έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην ελεγκτική εταιρεία. Με δεδομένο ότι κάθε προθεσμία που είχε εσωτερικά τεθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν κατέστη δυνατόν να τηρηθεί, αμφότερες πλευρές εμφανίζονται εγκλωβισμένες σε μια υπόθεση χωρίς καθαρό ορίζοντα επίλυσης. Το ζήτημα ποιοι και από τις δύο πλευρές θα υπογράψουν – εάν τελικά αυτό συμβεί - και τι ακριβώς, είναι το μείζον αυτή τη στιγμή.

Για το λόγο αυτό, όπως είχε αναφέρει το Capital.gr., η PwC είχε προ καιρού διερευνήσει κατά πόσον μπορεί να αιτιολογηθεί με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη διενέργεια λογιστικών ελέγχων το ενδεχόμενο διατύπωσης γνώμης ελέγχου χωρίς να συνυπολογίζονται οι ασιατικές δραστηριότητες.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι έλεγχοι έχουν εντοπίσει ζητήματα που αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πολύ μικρό διάστημα μετά τη δημοσιοποίηση του report του QCM τον περασμένο Μάιο που οδήγησε στο ξέσπασμα στου σκανδάλου των λογιστικών παρατυπιών της Folli Follie. Πρόκειται για συναλλαγές, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που εμφανίζονται να έχουν ως βάση τη Μ. Βρετανία (εκεί όπου εδρεύει η θυγατρική Links of London) και άλλες χώρες προς εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ και οι οποίες δεν αιτιολογούνται.

Τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις

Ανησυχία δημιουργεί και η καταγραφή συναλλαγών με αποκαλούμενα ως "related parties” (διασυνδεδεμένα μέρη), όπως έχουν χαρακτηριστεί από την FFG εταιρείες όπως η Landocean Industrial Limited.

Η εταιρεία αυτή έχει καταγραφεί στο πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) που είχε αναδείξει το Capital.gr. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι είχαν αναδείξει ένα δάνειο συνολικού ποσού 122 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Landocean Industrial Limited το οποίο χορηγήθηκε χωρίς εξασφαλίσεις, χωρίς επιτόκιο δανεισμού και χωρίς να προκύπτει το επιχειρηματικό σκεπτικό. Περαιτέρω, υπάρχουν τα ήδη γνωστά ευρήματα που αφορούν στις εταιρείες – σφραγίδες NG Boon Soon και Thana Prasertsian.

Επί του παρόντος, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να εξευρεθεί μια φόρμουλα και να παρασχεθεί ένα audit report από την PwC, καίτοι θεωρείται βέβαιο πως θα συνοδευτεί από δεκάδες αστερίσκους. Σε περίπτωση ωστόσο, που δεν επιλυθεί το μείζον ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου της ελεγκτικής εταιρείας, θα τεθεί εν αμφιβόλω η επόμενη ημέρα στον όμιλο FFG και ποια θα μπορεί να είναι αυτή, καθώς χωρίς αναμορφωμένο ισολογισμό δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία με τα funds που εκπροσωπούν το 27% των eurobond holders, ούτε κατάθεση αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 106β-δ.

Βέβαια για να καταθέσει η εταιρεία αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα θα πρέπει και οι γενικές συνελεύσεις των Ομολογιούχων να ανάψουν το πράσινο φως στο αρχικό στάδιο, να συνταχθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου εξυγίανσης, να εγκριθεί εκ νέου από τους ομολογιούχους για να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο. Με βάση τις εκτιμήσεις, αίτηση αναμένεται να κατατεθεί τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text